Srđan Vrančić/Cropix
VOLE SE BEZUVJETNO

DINAMOV KAPETAN RAZMIŠLJA O NOVOM UGOVORU 'Pa koji igrač ne bi htio biti Totti momčadi koju voliš! Nije mi žao što sam odbio poznati klub!'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 22. siječanj 2020. 23:29

Arijan Ademi čovjek je koji zaslužuje najveći mogući respekt. Na neki način, kapetan je ikona današnjeg Dinama. Malo nam ga je čudno gledati kako trenira u hotelu, neobično nam je što ga ne vidimo na terenu, što ne čujemo njegovu vječnu verbalnu motivaciju suigrača, njegova uklizavanja, čvrstinu, borbenost.

Ove pripreme su za njega bile gotove prije nego što su i počele, niti jedan dan neće trenirati s ostalim dečkima, neće igrati nijednu utakmicu. Zato nije dobre volje, nedostaje mu nogomet, teško je od njega izvući neki smiješak.

- Zar baš moram? Nisam vam od neke volje... Što ćete sa mnom pričati, razgovarajte s onima koji treniraju i igraju...

Milano, Italija, 261119. 
Stadion Giuseppe Meazza.
Utakmica 5. kola Lige prvaka, Atalanta - Dinamo.
Na fotografiji: tuga Dinamovih igraca nakon poraza od Atalante, Arijan Ademi.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX

To nam je kazao kad smo ga zamolili za razgovor. Ipak, na koncu je pristao. Muči ga ta ozljeda, nikako da se sanira.

- Već duže vrijeme nosim se s tim problemom. Na kraju sezone sam stisnuo zube, igrao pod anestetikom protiv bolova, ali očito pauza nije bilo dovoljno duga da to saniram. No, ide na bolje i vjerujem da ću uskoro početi trčati pa se i priključiti suigračima.

Kad ćete biti spremni normalno trenirati s ostalima punim kapacitetom? Kad ćete biti spremni igrati utakmice? Hoće li vam puno nedostajati to što ste propustili zimske pripreme?

- Nažalost, iz te kože ne mogu pobjeći. Svjestan sam da propuštam pripreme i da će mi trebati duže vrijeme da se vratim, ali nema veze. Nije prvi put da hvatam suigrače pa mislim da neće biti problema s time. Najvažnije je biti strpljiv, a ja sam svoju lekciju o strpljenju odavno prošao. Očekujem da bih mogao uskoro početi s punim radom.

Nije tajna da je neke utakmice igrao pod injekcijama. Žrtvovao se za Dinamo, nije nikad doveo u pitanje svoju želju za igranjem. Injekcija? Bodi! To je bio njegov odgovor. No pitamo ga je li to bilo pametno? Da nije primao te injekcije i igrao kad zapravo nije trebao, možda danas ne bi bio ozlijeđen, možda bi sad prošao pripreme?

Split, 310819. 
Stadion Poljud. 
Utakmica 7. kola Hrvatski Telekom Prve lige, 
HNK Hajduk -  GNK Dinamo. 
Na fotografiji: Amer Gojak,  Arijan Ademi. 
Foto: Vojko Basic / CROPIX
CROPIX

- Za mene tu nije bilo nikakve dvojbe. Htio sam pomoći klubu i svjesno sam odabrao tu opciju. Nije mi žao, jer je bio privilegij voditi ovu momčad u Ligi prvaka.

Jeste li se tako žrtvovali za Dinamo zbog toga što je klub tako dobro brinuo o vama dok ste bili pod suspenzijom?

- Vjerojatno i zbog toga, ali glavni razlog je što ne znam drugačije. Dinamo me trebao i nisam se želio štedjeti.

Izgleda da se kapetan i Dinamo vole bezuvjetno? Je li to točno?

- Dinamo mi je dao sve. Ponijeli su se gospodski prema meni i mojoj situaciji. I kakav bih to bio čovjek da to ne cijenim? Volim ovaj klub, ovaj grad, navijače i dok sam ovdje mogu računati na mene u svakom pogledu. Uvijek ću nositi Dinamo u sebi.

Čujemo da mu Dinamo nudi novi, poboljšani ugovor. Hoće li ga potpisati ili bi možda ipak radije otišao u inozemstvo?

- To je nešto što ćemo rješavati u četiri oka. Nema potrebe da širimo neke stvari dok ne bude nešto konkretno.

Neke ponude za vas su odbijene, posljednja je Betisova. Je li vam žao zbog toga?

- Možda bi mi prije bilo žao, ali imam dovoljno iskustva i godina i malo drugačije gledam na neke stvari. Nema mi smisla pristupati tim stvarima na način ‘što bi bilo kada bi bilo’.

Zagreb, 260519.
Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica 36. kola Hrvatski Telekom Prve lige, 
GNK Dinamo -  Hajduk Split.
Na fotografiji: Arijan Ademi,  Izet Hajrovic, slavlje gol.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Biste li imali nešto protiv da karijeru završite u Dinamu kao kapetan i legenda momčadi. Poput, recimo, Francesca Tottija u Romi?

- Moja karijera je nešto posebno. Od uspona, padova, one afere u kojoj sam nevin bio izoliran i odvojen od nogometa, pa do sada kada smo pisali povijest Dinama. I zato ne mogu biti decidiran prema nekim stvarima i opcijama. Pa koji igrač ne bi htio biti Totti kluba koji voliš, ali ne mogu sada to reći a sutra dođe ponuda s kojom se klub složi i odem iz Maksimira. Bit će što bude. Naravno, želja mi je igrati u ligama Petice.

Može li se igrajući za Dinamo osigurati životna egzistencija?

- Naravno da može. I s manjim ugovorima kakve mi imamo može se jako lijepo živjeti. Naravno, pod uvjetom da znaš s novcima i investicijama. Ako ne znate, onda ti ni ugovor u Engleskoj nije dovoljan.

Vidite li među ovim mladim igračima Dinama na vašoj poziciji igrača pred kojim je velika karijera? Tko je to?

- Koje god ime kažem, riskiram da povrijedim nekog drugoga. Velika prednost Dinama je što ima tu svoju školu koja izbacuje igrače koji garantiraju svijetlu budućnost. Evo, moj Šibenčanin Đira je nedavno priključen, a kao da je godinama s nama. Kao kapetan neću nikoga izdvojiti, ali ću reći da navijači Dinama mogu biti zadovoljni onime što imamo u mladim igračima. Dajem li im savjete? Rijetko pitaju za savjete, ali nema starijeg igrača koji im neće pomoći. To budite sigurni.

Puno se piše o transferu Danija Olma? Što biste vi preporučili svojem suigraču?

- Dani je dovoljno pametan i mudar da sam zna što je za njega najbolje. Vjerujem da će se na kraju naći pravi balans između želja kluba i igrača. Čvrsto vjerujem da će se to rasplesti na najbolji mogući način.

Koja je vaša najveća želja kad je Dinamo u pitanju? Dupla kruna, sljedeće sezone Liga prvaka, izgradnja novog kampa i stadiona?

- Sve to skupa. S trofejom dolazi opcija Lige prvaka, a vrijeme je i za taj stadion. Volim Maksimir, svaki njegov kutak sam upoznao, ali kada odete negdje van pa vidite na kakvim stadionima ljudi igraju, bude vam neugodno. I to ne mislim samo na lige Petice već i puno šire.

Kako kao kapetan Dinama gledate na to da Dinamo nema pravi stadion, da se stalno govori o tome, a da se ništa ne događa?

- O tome imam isto mišljenje kao i svaki naš navijač. Dinamo treba stadion sukladan svojoj reputaciji i važnosti za hrvatski nogomet i grad Zagreb. To nije naš hir, već prijeka potreba. I sami ste čuli što je Čeferin rekao prilikom svog posjeta Zagrebu. A zamislite da izborimo Ligu prvaka pa svoje utakmice moramo igrati u Mađarskoj, Sloveniji ili negdje izvan Zagreba. Mislim da bi to bila sramota za Zagreb i za sve nas - zaključio je Arijan Ademi.

Linker
25. travanj 2024 15:50