Vojko Basic / CROPIX
NITKO KAO ON

DINAMOV KAPITALAC KOJI JE ODIGRAO NAJVIŠE UTAKMICA OVE SEZONE Zabio je četiri gola, a igrao je na čak šest pozicija!

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 27. ožujak 2016. 19:30

Znate li da je Marko Rog odigrao najviše utakmica za Dinamo ove sezone? Najskuplje pojačanje Modrih za koje je uz sva davanja plaćeno oko 5 milijuna eura zaista je iskorišteno do kraja. U HNL-u je propustio samo jednu jedinu utakmicu, nije igrao u Kranjčevićevoj protiv Zagreba u 22. kolu. Dakle, u prvenstvu je igrao na 27 utakmica! Usput postigavši dva pogotka, oba Lokomotivi u 18. kolu. Nitko od dinamovaca u HNL-u nije igrao na tolikom broju utakmica; na drugom mjestu je Eduardo sa 25 nastupa, treće mjesto dijele Ante Ćorić, Marko Pjaca i Paulo Machado sa 23 ubilježena nastupa, pišu Sportske novosti.

U Dinamovoj europskoj avanturi Rog je odigrao na svih 12 utakmica, isto toliko odigrali su Pjaca i Eduardo, to je trojac koji je nastupio baš na svakoj. Marko je i ovdje dva puta pogodio mrežu, Foli Esch i Moldeu u gostima.

Na sve to nadodao je i dva nastupa u Kupu, protiv Intera i Hajduka. Ukupno je za Modre Rog ove sezone 41 put odijevao dres. Nitko kao on. Zoran Mamić je često miksao momčad, ali Rog je u svim kombinacijama bio “unutra”. Sad kad pogledamo njegovu statistiku, i vidimo da je u svim tim utakmicama kao vezni igrač postigao samo 4 pogotka, mogli bismo upotrijebiti samo jednu riječ - mršavo! Ali kao što vrlo dobro znamo, statistika pokazuje mnogo toga, ali ne ono najbitnije. To je ona priča o statistici i bikiniju... Nije Marko slučajno igrač s najviše nastupa za zagrebački klub ove sezone, znao je vrlo dobro trener Mamić zašto ga stalno koristi. Osim protiv Zagreba nije ga uvrstio u momčad još samo u dvije kup-utakmice, one protiv nedoraslih suparnika, Oštrca i Mladosti iz Ždralova. Sve to zorno pokazuje da Dinamov trener bez Roga ne može zamisliti momčad. Marko je pokretač akcija, motor, neumorni trkač, igra u oba smjera, oduzima mnogo lopti, distribuira ih, često je prvi u presingu, zna asistirati, driblati, okomito kretati prema golu suparnika. Pravi univerzalan igrač! Takvog treba svaka momčad.

Sve osim obrane

Ali Rog je poseban u još jednom statističkom podatku. Mladi veznjak promijenio je najviše pozicija u momčadi, što pokazuje njegovu polivalentnost. Igrao je praktički sve pozicije u momčadi, samo nije branio i igrao u obrani!? Igrao je defenzivnog veznog, srednjeg ofenzivnog veznog, lijevo i desno u veznoj liniji, desno krilo i tzv. lažnu špicu! Da ne ulazimo dublje u analize, idemo se pozabaviti samo posljednjim utakmicama Modrih.

U ogledu s Lokomotivom u 27. kolu HNL-a ušao je umjesto Machada i pokrivao je poziciju defenzivnog veznog, ispred njega su bili Antolić i Ćorić. Onda je u Kupu protiv Hajduka igrao lažnu špicu, da bi tri dana kasnije u prvenstvu protiv Majstora s mora počeo kao ofenzivni vezni, ali se nakon ulaska Brekala preselio na - desno krilo. Gdje god treba, eto nam Roga.

S jedne strane, dobro je što Rog može pokrivati toliko pozicija, što pokazuje da u njemu ima kapaciteta za razne taktičke varijante. Ne samo to, uglavnom na svim tim raznim pozicijama nudi dobre partije i biva zapažen. Ali s druge strane, je li baš dobro tog nesumnjivo kvalitetnog i talentiranog igrača šaltati na toliko pozicija? Može se logično postaviti pitanje: što zapravo igra Rog, koja je njegova prava pozicija? Možda bi bilo dobro da se to što prije definira...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 23:26