Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
MODRI SU APSOLUTNI FAVORITI

DINAMOVA MOMČAD SKUPLJA OD HAJDUKOVE, RIJEKINE, OSIJEKOVE I LOKOMOTIVINE ZAJEDNO!? Modri imaju čak 11 najvrijednijih igrača lige...

Dinamova momčad procijenjena na 74,95 milijuna eura, više nego igrači Rijeke, Hajduka, Osijeke i Lokomotive zajedno!?
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 17. srpanj 2019. 13:46

U petak utakmicama u Gradskom vrtu i Maksimiru kreće 29. izdanje Prve HNL. Dinamo brani naslov i ponovno ima ulogu glavnog favorita. Njegov je igrački kadar po tržišnoj vrijednosti daleko ispred prvoligaškog ostatka, u Europi ne postoji elitni nogometni rang u kojem jedna momčad toliko dominira u odnosu na rivale.

Aktualna momčad Nenada Bjelice na Transfermarktu je procijenjena na 74,95 milijuna eura, više nego akumulirana zajednička vrijednost igrača Rijeke, Hajduka, Osijeke i Lokomotive, četiri kluba koja se po vrijednosti nalaze ispod Modrih. Njihovi igrači zajedno su procijenjeni na 70,91 milijuna eura, pa im za dostizanje Dinama ne bi bilo dostatno ni uključivanje kadra Varaždina, čija je cijena na TM-u 2,08 milijuna eura.

Jertec izvan Top 100

Čak 11 najskupljih nogometaša 29. prvenstva dolazi iz redova Dinama, a predvodi ih s 15 milijuna eura Dani Olmo, mladi španjolski ofenzivac od čije prodaje u Maksimiru ovog ljeta očekuju bitno viši iznos. Najskuplji Hrvat je - jer je Arijan Ademi, drugi najvredniji igrač lige sa 6 milijuna eura, ipak makedonski reprezentativac - Mislav Oršić s cijenom od 3,5 milijuna eura.

SN

Iza jedanaestorice dinamovaca na 12. mjestu nalazi se najskuplji Hajdukov igrač Mijo Caktaš, čija je vrijednost na TM-u 2,8 milijuna eura. Najskuplji igrač Rijeke Domagoj Pavičić s 2,25 milijuna eura je na 16. mjestu, najskuplji Osječanin Mile Škorić s dva milijuna na diobi 17. pozicije, Fran Karačić je Lokomotivin glavni eksponat i s 1,7 milijuna eura je na 24. mjestu. Ostatak društva daleko je od tih iznosa. U Gorici najviše vrijedi Lukasz Zwolinski (37. mjesto s jednim milijunom eura), u Slavenu Belupu Dario Čanađija (64. sa 700.000 eura), Interov Borislav Conev i Istrin Obeng Regan dijele 79. mjesto najskupljih igrača Prve HNL s pola milijuna eura, dok se najvredniji Varaždinac Dario Jertec s 300.000 eura nije uspio probiti ni u Top 100 elitnog hrvatskog ranga.

Dinamova je vrijednost kadra u odnosu na 15. srpnja 2018. godine narasla za čak 21,25 milijuna eura, dok su njegovi glavni konkurentni Rijeka, Hajduk i Osijek redom doživjeli padove. Pao je i Inter, gotovo duplo čak i Varaždin, iako je prije godinu dana imao status drugoligaša, dok su rast vrijednosti uz prvaka upisali Lokomotiva, Slaven Belupo, Gorica i Istra 1961. Ukupna vrijednost svih aktualnih nogometaša u Prvoj HNL sada iznosi 174,88 milijuna eura, dok je rekord postavljen u sezoni 2016./17. kada je brojka bila na 198,63 milijuna eura. No radi se o iznosu svih igrača koji su te sezone igrali u Prvoj HNL i teško ga je uspoređivati s aktualnom brojkom prije nego što je sezona uopće i startala.

Najskuplji igrači Prve HNL

1. Dani Olmo (Dinamo) 15 mil. €

2. Arijan Ademi (Dinamo) 6 mil. €

3. Theophile-Catherine (Dinamo) 5 mil. €

4. Amer Gojak (Dinamo) 4,5 mil. €

5. Mislav Oršić (Dinamo) 3,5 mil. €

6. Emir Dilaver (Dinamo) 3 mil. €

Mario Gavranović (Dinamo) 3 mil. €

Izet Hajrović (Dinamo) 3 mil. €

Dominik Livaković (Dinamo) 3 mil. €

Bruno Petković (Dinamo) 3 mil. €

Ivan Šunjić (Dinamo) 3 mil. €

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 12:23