Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX
BILO JE NUŽNO

DINAMOVIM IGRAČIMA OVO NIJE SJELO, ALI BROJKE SU JASNE: Evo što odluka Uprave znači za opstojnost hrvatskog prvaka i kad bi moglo postati dramatično

KREŠIMIR ANTOLIĆ Član tročlane Dinamove Uprave koja je povukla nepopularan potez kojim je smanjila ugovore i plaće svim igračima, trenerima i radnoj zajednici maksimirskog kluba
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 26. ožujak 2020. 11:07

Nijedno smanjenje nije nikad popularno, ali dojam je da ovaj čin ipak nije radikalan kao kod nekih inozemnih klubova?

- Rez je prilagođen trenutku i slažem se da je umjerenog karaktera. To ne znači da neće postati radikalan. Nadamo se da daljnje mjere u tom smjeru neće biti potrebne.

Opet, isto tako je dojam da Dinamo nije ni izgubio neigranjem kao ti inozemni klubovi. Glavnina prihoda ipak dolazi naljeto i najesen, od transfera i euronatjecanja?

- Dinamo gubi svakim danom krize. Kako? Zatvorena su oba naša fan shopa i zaustavljena je namjera otvaranja trećeg, marketinški ugovori su bitno usporeni, kvartalni povrat PDV-a bit će manji za barem 20 %, realizacija dogovorenih priljeva je potpuno neizvjesna, jer ovisi o ekonomskim posljedicama za klubove koji imaju obveze prema nama. Budući prihodi od UEFA-e će sigurno biti značajno smanjeni. Prema tome, u ovom trenutku postoje samo troškovi, preraspodjela dijela aktive kojom raspolažemo i alternativni način financiranja kroz suradnju s poslovnom bankom. Svesti gubitke na činjenicu da ne igramo HNL je rezultat površnog pristupa problemu.

Je li sjeo novac od Olmova transfera?

- Odšteta je uplaćena u veljači, jednim dijelom tih sredstava održavamo postojeću likvidnost, a dobar dio smo iskoristili za plaćanje ranije preuzetih obveza.

Koliko Dinamo još može izdržati bez utakmica, kad bi situacija mogla postati dugoročno dramatična?

- Ovom odlukom osigurali smo funkcioniranje kluba, a o dužim projekcijama ćemo moći razgovarati u lipnju.

Telefonski pozivi treneru i igračima bez željenog efekta

Kako je, dakle, krenula priča oko smanjenja ugovora i plaća? Do neki dan u Dinamu su o tome tek razmišljali kao nekoj mogućnoj, ali ne hitnoj i promptnoj mjeri. Navodno su i igrači bili upoznati s mogućim rezovima, međutim očito je sve šokiralo što je to - sad i odjednom! Pa, oni pauziraju tek petnaestak dana, u redu, pauzirat će još neko vrijeme, no očito su mislili da smisla za ovakve poteze ima tek na ljeto ili od onoga trenutka kad bude jasno da se više neće igrati ova sezona. U klubu su, pak, uvidjeli da nogometa neće biti tako brzo, odgođeno je Europsko prvenstvo koje je trebalo donijeti transfere, da se i veliki klubovi nalaze u problemima. Pa, ako se oni brinu... I odlučili su u utorak poslijepodne, pomalo iznenada, u Maksimiru provesti odluku, nazvali igrače i trenera, međutim svlačionica prve momčadi zasad taj prijedlog nije amenovala. Očito misleći da u ovom trenutku nema razloga za kresanje primanja iako, kako smo čuli, načelno nemaju problem prihvatiti manje ugovore. I sve je skupa ispalo pomalo nespretno...

A kolike su zapravo ta smanjenja:

- Radna zajednica: Oni koji imaju plaću do 7500 kuna, bez ustega; oni koji imaju više od 7500 kuna trećinu tog dijela koji je veći od 7500 kuna dobivaju odmah, trećina će im se isplatiti najkasnije šest mjeseci od prve službene utakmice, a trećine se odriču.

Igrači:

Primjer: Ako je plaća 120 tisuća eura godišnje, dakle, 10 tisuća eura mjesečno, odmah dobiju 3333 eura, 3333 eura mjesečno najkasnije šest mjeseci od prve službene utakmice, a 3333 eura se odriču. S obzirom na to da je odluka na snazi šest mjeseci od 120 tisuća eura neće im se isplatiti 19.998 eura ili 16 %. Kako imaju dugoročne ugovore, na četiri ili pet godina taj je postotak još manji.

Imate li možda projekciju koliku će uštedu donijeti ove mjere?

- Ove mjere će naše šestomjesečne rashode smanjiti za minimalno 40-45 %.

Izračunali smo da bi to bilo negdje oko četiri, možda i više milijuna eura.

- Sve ovo radimo da se otkazi, još manje plaće i druge mjere ne bi trebale donositi. Optimist sam po tom pitanju, ali vjerujte da nitko u državi pa tako niti mi ne može isključiti te mogućnosti.

Postoji li šansa da se igračima i zaposlenicima i vrate smanjeni dijelovi prihoda u slučaju da klupski budžet bude na razini lanjskog ili čak i viši, što je još uvijek moguće?

- Sve opcije su moguće, ali u ovakvim krizama nije odgovorno ništa obećavati niti decidirano tvrditi - poruka je Antolića.

Linker
25. travanj 2024 03:12