Zagreb, 031216.
Stadion Maksimir.
MAXtv Prva Liga, derbi utakmica 18. kola, 1.HNL izmedju momcadi GNK Dinamo i HNK Rijeka.
Na fotografiji: Filip Benkovic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

KRIVA PROCJENA

DOGODILA SE STRAŠNA POGREŠKA U DINAMU Alarm na Maksimiru zbog misteriozne ozljede: Mladoj zvijezdi prijeti naprasni kraj sezone!?

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 23.03.2017. u 16:02

 • Sad je to već uistinu ozbiljno i zabrinjavajuće. Ozljeda Filipa Benkovića ne ide nabolje, naprotiv, stanje mu se zadnjih dana i pogoršalo zato i jest otišao kod omiškog fizioterapeuta Ivana Porobije, čovjeka koji radi s mnogim poznatim igračima, između ostalih stalno je uz Ukrajinca Konopljanku u Schalkeu.

  Baš je kod njega, ne kod Müller-Wohlfahrta bio Benković i prošlog tjedna u Njemačkoj, a kako smo čuli i sam se Porobija iznenadio u kakvom je stanju Benkovićeva noga. Puno je u lošijem no što je po svim prognozama dosad trebala biti. Netko je, dakle, pogriješio, negdje je oporavak krenuo u pogrešnom smjeru.

  Mnogi prstom upiru u Dinamovu liječničku službu, u njezine dijagnoze i terapije, premda je poznato da Dinamo ima odlične liječnike čije usluge traže i ostali hrvatski i inozemni klubovi. Upravo su Dinamovi doktori Benkoviću detektirali ozljedu leđa u ranoj fazi i spriječili pogoršanje i dugotrajniji oporavak. No, kad je ta ozljeda prošla i Benković počeo trenirati, pojavila se upala Ahilove tetive, odnosno jedne tetive pokraj Ahilove.

   

  Filip Benković
  Srdjan Vrancic / Hanza Media / Srdjan Vrancic / Hanza Media

    

  Postavlja se logično pitanje je li prerano ili pogrešno ušao u trening, no, i da jest, dosad se morao oporaviti. Tada su Dinamovi doktori kazali:

  - To je neugodna ozljeda koja iziskuje mirovanje i teško je znati hoće li trajati nekoliko dana ili nekoliko tjedana!

  Krive odluke

  Prošli su dani i tjedni, sad već i mjeseci, Benković je ukupno izvan travnjaka više od tri mjeseca, zbog upale tetive gotovo dva. A kako stvari stoje, moguće je da do kraja sezone više neće igrati.

  Zašto, ako je u jednom trenutku bio na pragu povratka, počeo je voziti bicikl, lagano vježbati i predviđalo se da će za desetak dana početi raditi s momčadi? Odjednom nova bol, nova upala, pogoršanje? Je li u pitanju nestrpljivost mladog igrača, koji je ovog proljeća trebao eksplodirati, a sad je izvan pogona, forsiranje da se mora vratiti brže od mogućnosti ili je u pitanju nepovjerenje prema zdravstvenoj službi, nečiji propust?

  Kako god, sa svih su strana počele stizati vijesti kako Benković ide kod jednog kiropraktičara, pa kod drugog, čak i trećeg, spominjali su se travari, kineziolozi, sad i fizioterapeut Porobija... Svatko je preporučio svog “najboljeg stručnjaka” koji će za dva-tri dana srediti stvar, Benković je ostavio barokomoru i sporiju terapiju i okrenuo se tim vanjskim rješenjima. Naravno, svako ima pravo na drugo, treće, četvrto mišljenje, svatko sam odlučuje o svom zdravlju, ima i Benković. Tko ne bi razumio i njegovu nervozu, iščekivanje...

   

  Split, 061116.
Stadion Park mladezi.
Nogometna utakmica 15. kola MAXtv Prve lige, RNK Split - GNK Dinamo. Na fotografiji: Filip Benkovic. Foto: Nikola Vilic / CROPIX
  Foto: Nikola Vilic / CROPIX

    

  Međutim, činjenica je da pomaka nabolje s ozljedom nema i da, otkad se odlučio na druge metode, još više zaostaje s oporavkom. Klasičan primjer poslovice - sto baba, kilavo dijete. U želji da se mladi igrač vrati što prije i bude na raspolaganju za važne utakmice netko je, očito, donosio krive odluke zanemarujući zakonitosti medicine.

  Dakako, sve to baca i jednu sliku kaotičnosti na Dinamo, koji nije prvi i jedini klub na svijetu čiji se igrači liječe i oporavljaju alternativno, izvan vlastite ambulante. Niti je Benković prvi Dinamov igrač koji to čini. Ali, mora se znati kod koga, kako i kada, mora postojati adekvatna komunikacija i mora se znati tko o tome odlučuje, čini se da u ovom slučaju nije bilo tako.

  Po svemu, po svim dijagnozama i prognozama liječnika, Benković je danas trebao biti s U-21 reprezentacijom u utakmici protiv Slovenije, biti nezamjenjiv Dinamov prvotimac u derbiju s Rijekom, a stvari su otišle potpuno ukrivo. I sad spašava Porobija, kojega kolokvijalno nazivaju čudotovorcem. Za tu terapiju Benković ima “blagoslov” kluba i u Maksimiru su znali da ide k njemu. No, do tog tretmana uopće nije trebalo doći, moglo bi se desiti da zbog upale tetive Benković na kraju pauzira koliko svojevremeno i Junior Fernandes nakon loma noge!

  Krešimir Šoš inače više nije kondicijski trener prve momčadi, odluka je to Ivajla Peteva. Točan razlog ne znamo, možemo pretpostaviti da je bilo nekih neslaganja u pogledu na kondicijski dio treninga između Šoša i Peteva, navodno i oko Benkovića. Šoš je bio taj koji je na pripremama radio s Benkovićem prije no što se upalila tetiva, pa ga možda Petev smatra i krivcem što je mladi stoper tako dugo izvan travnjaka.

   

  Srdjan Vrancic / CROPIX
  CROPIX

   

  No, u cijeloj je priči neobično da je Šoš već treći glavni kondicijski trener koji je napustio momčad ove sezone. U ljetne pripreme startao je Ivan Štefanić, koji je sa Zoranom Mamićem otišao u Al-Nassr. Njega je zamijenila Tamara Despot, koja je Kranjčarovim odlaskom vraćena u omladinsku školu, a uzde je preuzeo Šoš.

  Ako netko misli da se radi o kozmetičkim promjenama, možda ga razuvjeri podatak iz jednog ozbiljnog istraživanja koje kaže da se promjenom kondicijskog trenera rizik od ozljeda povećava za 50 posto. Novi način rada, drugačije vježbe, a tijelo nije robot. Valjda se statistika neće dokazati na Modrima, koji će uskoro dobiti novog kondicijskog trenera.

  Iz drugih medija