CROPIX
PIŠE TOMO NIČOTA

DOMINACIJI MODRIH DANAS SE NE VIDI KRAJ Dinamo je prava, europski posložena momčad koja može biti samo jača! Olmo odlazi, ali dolaze njih petorica...

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 20. travanj 2019. 11:58

Ima Dinamo svojih problema, ima puno različitih stavova i mišljenja o njegovoj sadašnjosti, još više vizija, ideja i prognoza kako će klub izgledati u budućnosti, što treba mijenjati, što ostaviti kako jest.

Naravno, puno toga ovisi i o financijskoj slici, a ona, opet, ovisi i o europskom rezultatu, prodaji igrača, jednom možda i o tom nesretnom stadionu. No na kakvoj god “klackalici” Dinamo bio, za sve ostale u Hrvatskoj i dalje je nedostižan. Zapravo, ovako je uvjerljiv i dominantan bio rijetko kad. I u ovom trenutku uistinu se ne čini da bi ta dominacija na nogometnom travnjaku uskoro mogla stati!

Dakle, Dinamo je prava, europski posložena momčad, Nenad Bjelica u godinu je dana stvorio stroj koji pobjeđuje iz navike, momčad je to kojoj je izuzetno teško zabiti gol, a kamoli je pobijediti. Naravno, naljeto će ta momčad doživjeti neke promjene, neki će igrači sigurno otići, prije svih je na izlaznom pragu fantastični Dani Olmo. Međutim, oni koji ostanu još se uvijek doimaju nedodirljivima za ostatak lige. Uostalom, svemu tome najbolje svjedoči podatak da je najveći dio bodova uhvatila tzv. druga momčad, odnosno momčad za HNL, u kojoj često i nije bilo igrača zaduženih za europske prepreke. Usto, Nenad Bjelica najavio je da će Dinamo u novoj sezoni biti još i bolji nego ove sezone. Pogotovo ako on ostane na klupi, a zasad se čini da ostaje.

Ako je momčad koju je “sklopio” u nekoliko tjedana prošlog ljeta bila ovako superiorna, kako li će tek izgledati superiorna momčad koja iza sebe ima godinu dana uigravanja i treninga. Lošija, priznat ćete, teško može biti. A ne samo to; osim najavljenih pojačanja koja će nadomjestiti one koji odu, dolaze i novi klinci iz vlastite proizvodnje. Horkaš, Marin, Gjira, Ćuže i ostali pokazali su da se na njih može ozbiljno računati u bliskoj budućnosti, ne zaostaje puno ni Gvardiol, brzo ćemo i njega gledati u važnim ulogama. Dinamov inkubator i dalje “štanca” talente, nije čudno da su u Maksimiru svi optimistični kad je igračka budućnost u pitanju.

Teško zamisliv scenarij

Činilo se prijašnjih sezona da se konkurenti primiču Modrima, da će razlike između Dinama na vrhu i pratitelja - Rijeke, Hajduka, Osijeka, Lokomotive... - biti sve manje, međutim ova maksimirska sezona iz snova takva je mišljenja demantirala. Svi su ti konkurenti, rezultatski, napravili korak unazad, ili su barem ostali u mjestu, dok je Dinamo odmakao na druge “levele”. I teško je očekivati da će ga odmah uloviti, bila bi stvarno senzacija da u idućoj sezoni netko sruši Modre s trona. Jer to igračko bogatstvo, ta nogometna kvaliteta, to ipak ne može nestati preko noći.

Čak i da se dogodi nešto nepredviđeno, čak i da se štošta promijeni na svim razinama, Dinamo djeluje toliko moćno da se protivnici doista nemaju čemu nadati. Odnosno, mogu se okrenuti neizvjesnoj borbi za drugo mjesto, koje - zato što je to Dinamo omogućio - vrijedi skoro kao prvo. Jer donosi Ligu prvaka u ljeto 2020. Mamac je veći nego ikad.

Naravno, nogomet nas je sve toliko puta razuvjerio i iznenadio, pa uvijek treba ostaviti i tu mogućnost da netko drugi za godinu dana podigne trofej prvaka. Ali s obzirom na to kako Modri melju ove sezone, takav je scenarij uistinu teško zamisliti.

Rezultati by SofaScore

Linker
23. travanj 2024 23:01