Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
'DINAMO JE UVIJEK FAVORIT'

DOMINIK LIVAKOVIĆ ZA SN NAJAVIO VELIKI DERBI NA RUJEVICI 'Želimo i dalje marširati bez poraza u HNL-u, a Rijeku ne smijemo podcijeniti'

DOMINIK LIVAKOVIĆ Vratar zagrebačkog Dinama i hrvatske reprezentacije uoči derbija na Rujevici i pete utakmice Europske lige
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 23. studeni 2018. 09:19

Dominik Livaković jedini je hrvatski reprezentativac iz Dinama. Imaju ih Modri još dosta u drugim selekcijama, Gavranović igra za Švicarsku, Ademi za Makedoniju, Gojak za BiH, Rrahmani za Kosovo, Kadzior za Poljsku, Stojanović za Sloveniju, Moharrami za Iran, Olmo za U-21 reprezentaciju Španjolske, za našu mladu vrstu Šunjić i Moro.

Ali, eto, kad su Vatreni u pitanju, samo vratar Dinama ima pozivnicu Zlatka Dalića, Zadranin koji je u reprezentativnim selekcijama od petnaeste godine, a prije Dinama branio je za Zadar i Zagreb. Iza sebe je ove godine ostavio prekrasne trenutke, u Rusiji je s Vatrenima osvojio srebro, s Modrima se plasirao u europsko proljeće, branio je za A reprezentaciju protiv Engleske na Rujevici i Jordana...

Kao i do sada

- Iako smo ispali iz elitne skupine, na Ligu nacija gledam vrlo pozitivno. Reprezentacija je u tim utakmicama dobila mlade igrače, tu prije svega mislim na Jedvaja, Brekala i Vlašića. Ti dečki su se profilirali na najvećoj sceni te pokazali da Hrvatska ima sjajnu nogometnu budućnost. Veliki je to dobitak kad se radi o Ligi nacija, utakmice s tako moćnim, jakim reprezentacijama donose samo dobro - kaže Livaković.

Sad je priča s Vatrenima za ovu godinu završena, ali pred Dinamom su i dalje veliki okršaji. Prvi je u subotu na Rujevici, Modri odlaze u goste Bišćanovoj Rijeci, nakon toga u srijedu slijedi put u Istanbul na noge Fenerbahčeu.

- Pred nama su zaista dvije teške utakmice u gostima. Nama je, vjerujte, sve apsolutno jasno. Dinamo ove sezone igra odlično, izgubili smo samo jednu utakmicu, onu protiv Young Boysa u Maksimiru. Napravili smo sjajne rezultate, naravno da je plasman u europsko proljeće vrh, povijesni doseg. Svi smo presretni što smo ubilježeni kao generacija koja će nakon 49 godina igrati Europu na proljeće. Međutim, ne mislimo se zaustavili i zaspati na lovorikama, nema za nas stare slave. Sad moramo i dalje igrati kao do sada - muški! Prvo na Rujevici, a onda u Istanbulu. Želimo i dalje marširati bez poraza u HNL-u, a u Istanbulu idemo osigurati prvo mjesto u skupini! To nam je bitno zbog ždrijeba u daljnjem natjecanju Europske lige, koeficijenta, ako hoćete i financija.

Kaže da Dinamo zapravo stalno igra teške utakmice.

- Svaka je zahtjevna, jedna za drugom. Nadam se da će sve biti dobro, da ćemo i dalje nastaviti u ovom pobjedničkom ritmu.

Pa, kako će biti na Rujevici? Rijeka je trenutačno peta na ljestvici, ali dolaskom Igora Bišćana izgleda bolje. Pogled na ljestvicu možda to ne sugerira, ali svima je samo da su u subotu igra derbi HNL-a. Ti ogledi Rijeke i Dinama proteklih su sezona uvijek su bili poseban događaj.

- Rijeka ima dobrog trenera Igora Bišćana. Vodio je Rudeš i Olimpiju, s obje momčadi je napravio dobar posao. O njemu sam čuo mnogo pozitivnih stvari. Otkada je došao u Rijeku, nastavio je sa svojim dobrim radom, a to se vidi i na igri i rezultatima Rijeke. Na Rujevici je uvijek bilo teško za Dinamo, tako će biti i u subotu.

Torino, Italija, 071216.
Stadion Juventusa.
Utakmica 6. kola skupine H, UEFA Lige prvaka, 
FC Juventus - GNK Dinamo.
Na fotografiji: Dominik Livakovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Istina da je Bišćan pokrenuo društvo s Rujevice, ali je li ta momčad nalik na onu koju je vodio Matjaž Kek, onu koja je Dinamu uzela prvenstvo i Kup?

- Rijeka, po meni, uvijek u momčadi ima isti tip igrača. Bez obzira na imena, stalno igraju na isti način. Bore se, disciplinirani su, to je njihov najjači forte. One godine kad su nam uzeli i prvenstvo i Kup stvarno su bili jaki, moćni. Nisu, naravno, kao onda, ali današnja Rijeka nikako se ne smije podcijeniti. Naročito su inspirirani i motivirani kad igraju doma na Rujevici.

Bez obzira što ih hvalite, je li Dinamo favorit u subotu?

- Dinamo je uvijek favorit! Pa to smo zorno pokazali u HNL-u i u Europi. Jurimo nezaustavljivo na obje fronte, pobjeđujemo Fenerbahče, Anderlecht... Imamo sve četiri pobjede u Europskoj ligi. To pokazuje našu snagu. Međutim, Rijeka je među boljim momčadima u HNL-u. Meni se jako sviđa što imamo jakih utakmica u HNL-u, jer su one bitne i za naše europske utakmice. Osim Rijeke, jaki su Osijek, Gorica, Lokomotiva... Kad već govorimo o Rijeci, rekao bih da su iskusnija momčad.

Dobro, za vas bi kao vratara moglo biti lakše nego prijašnjih godina, Rijeka više nema Kramarića, Andrijaševića, Gavranović je dio vaše momčadi?

- Da, ali pratim kako se diže Čolak, ušao je u formu dolaskom Igora Bišćana. Jako je opasan. Također, Gorgon je uvijek opasan, Heber također. Heber je za mene najbolji igrač Rijeke. Od njega nam prijeti najveća opasnost. Uz Čolaka i Gorgona. Makar, moram kazati da jako dobro igra Pavičić, posebno protiv Dinama.

Kazao nam je Livaković da su se vratili skoro svi Dinamovi reprezentativci s raznih destinacija...

- Bilo je našem treneru teško raditi ovih dana jer nas je dosta bilo po reprezentativnim selekcijama. Međutim, svi smo dobro trenirali u svojim reprezentacijama, tako da neće biti problema. Nego, posebno bih čestitao našem Ameru Gojaku, baš sam vidio kako je “vozao” Španjolce, Gojak je ove sezone svakako jedan od većih dobitaka Dinama - zaključio je Livaković.

Informacije o paketima MAXTV-a možete pronaći OVDJE.

Rezultati by SofaScore

Linker
18. travanj 2024 14:11