Foto: Marko Todorov / CROPIX / Foto: Marko Todorov / CROPIX
INTERVJU ZA SN

DOŠAO JE IZ JEDNE OD NAJJAČIH LIGA SVIJETA I POSTAO VELIKO POJAČANJE I SNAGA NOVOG DINAMA 'Najopasnijem igraču Young Boysa nećemo dati disati!'

KEVIN THEOPHILE-CATHERINE Francuski stoper pokazao se kao značajno Dinamovo pojačanje na početku nove sezone
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 20. kolovoz 2018. 21:11

On je jedno od otkrića dosadašnjeg dijela Dinamove sezone. Kad neki stranac, pogotovo iz jedne od najjačih liga svijeta, dođe u Dinamo i odigra kao što Kevin Theophile-Catherine igra ovog ljeta, uvijek se pitamo u čemu je kvaka. Zašto je takav igrač došao u Hrvatsku i Dinamo, što s njim ne valja i kad će negdje zeznuti? Naravno, više je to onako u šali, nema razloga sumnjati da je Theophile doista veliko pojačanje.

Pokazao je to u svakoj utakmici dosad, protiv Osijeka je zabio i gol, koji je otvorio suparnika i prokrčio Dinamu put do pobjede.

- Moj je primarni posao obrana, ne zabijam često niti tome previše težim. Međutim, moram priznati da je lijep osjećaj zatresti suparničku mrežu, pogotovo u utakmici protiv vodeće momčadi prvenstva. Bio je to važan gol za nas, ne mogu reći da sam zabio puno golova u karijeri - pričao nam je dan poslije pobjede nad Osijekom Theophile-Catherine.

Mogu još i bolje

Pronašli smo podatak da je do petka u karijeri zabio četiri pogotka, ovaj je bio peti. Kako je dakle on zadovoljan dosadašnjim igrama u Dinamu, za mnoge je bio svojevrsno iznenađenje?

- Sretan sam što su ljudi zadovoljni mnome, ali mogu biti još bolji. No odigrali smo tek pet utakmica, a za taj su period dojmovi sasvim pozitivni.

Kako je, uopće, došao u Dinamo, što je presudilo da francusku ligu zamijeni HNL-om?

- Još prije šest mjeseci čuo sam za interes Dinama, bio sam tada u Francuskoj i imao sam dosta ponuda jer su svi znali da sam slobodan igrač. Razgovarao sam s Tongom Doumbiom, mojim nekadašnjim suigračem, te Markom Marićem, pitao sam ih kakav je klub, kakav je grad, što mogu očekivati. Dogovorili smo se da ću kad dobijem slobodno doći u Zagreb i pogledati na licu mjesta kako sve to skupa izgleda. Ali kako smo igrali dosta utakmica, nisam uspio uhvatiti vremena da dođem ovamo pa se to sve malo oduljilo. Ali kada sam konačno došao u Zagreb, uvjerio sam se da je točno sve što su mi govorili o Dinamu i o tome što me čeka u Hrvatskoj. I onda sam odlučio doći.

Nema tajne

Ipak, mislimo da je razlika dviju liga, hrvatske i francuske, velika, Ligue 1 ipak spada među najjača prvenstva.

- Razlika je u intenzitetu, ali i ovdje ima odličnih igrača. Da ne govorim o Dinamu, evo, Osijek je recimo dobra momčad, ima kvalitetnih igrača, koji znaju igrati nogomet. Ma, svaka je liga specifična, u svakoj se nađe nešto pozitivno i kvalitetno.

Kako Theophile-Catherine vidi ovu Dinamovu momčad, je li zadovoljan igračima koje je susreo u svlačionici?

- Momčad je odlična, prepuna talentiranih igrača. Neki su još i jako mladi, impresioniran sam koliko puno rade i kako daju sve od sebe. Mogu puno napraviti, siguran sam da ćemo postići velike rezultate.

Nas koji to pratimo sa strane najviše oduševljava kako su se brzo uigrali on i Dilaver, najjači Dinamov stoperski par. U čemu je tajna, kako su tako brzo kliknuli?

- Tajna je da nema tajne, haha... Prvo, mi smo iskusni igrači, drugo, jako puno komuniciramo. Nisam ga prije poznavao, ovdje smo se upoznali, i svakodnevno razgovaramo o tome što moramo raditi i kako igrati. Ne samo Dilaver i ja, već i Rrahmani, Lešković, Perić... Želimo biti što bolji u svakoj utakmici i zato stalno razgovaramo o tome što moramo popraviti, kako što manje griješiti.

Između Dinama i Lige prvaka još su samo Young Boysi. Mogu li Theophile-Catherine i suigrači preskočiti Švicarce i dosanjati elitno natjecanje?

- Možemo, naravno. Bit će to dvije teške utakmice, ali imamo svoje adute. Young Boysi su odlična momčad, prvaci su Švicarske, ispred sjajnog Basela. I možda su oni i papirnati favoriti, barem u prvoj utakmici, neka im bude ta uloga. Ali teren će pokazati tko je bolji, ja vjerujem da ćemo to biti mi. U svakom slučaju, očekuje nas zahtjevnih 180 minuta.

Moramo biti fokusirani

Hoće li biti razočaran ako Dinamo ne uspije ući u Ligu prvaka, smatra li Europsku ligu nedovoljno atraktivnom?

- Uvijek želimo pobjeđivati, u svakom susretu, igrati najveće utakmice. Osobno, igrao sam već u Europskoj ligi, u Ligi prvaka još nisam i bilo bi mi veliko zadovoljstvo doživjeti taj osjećaj. Ali nećemo unaprijed o tome, ne mogu prognozirati što će biti, razgovarat ćemo o tome kad odigramo dvije utakmice protiv Young Boysa.

Zna li Theophile-Catherine za crni podatak iz Dinamove povijesti da Modri već gotovo pola stoljeća nisu prezimili u Europi?

- Ne, iskreno, nisam to znao.

Vratimo se Švicarcima. Jedan je od najvažnijih igrača Young Boysa “njegov” Francuz Guillaume Hoarau. Je li već igrao protiv njega, zna li kako ga zaustaviti?

- Da, igrao sam protiv njega u Francuskoj, dok je on bio u PSG-u, a ja u Rennesu. Pravi je igrač, sjajan napadač, visok, snažan, zabio je puno golova. Kako ćemo ga zaustaviti? Neće biti lako, no nije ni nemoguće. Moramo biti fokusirani, ne samo mi u obrani već i naši vezni igrači, ograničiti mu kretanje, zaustaviti njegove prolaze i prodore. Jer iako je visok, on jako dobro igra i po tlu, a ne moram ni naglašavati koliko je dobar u skoku. Jednostavno, ne smijemo mu dati disati, to je najbolji način da ga se zaustavi. Da, nećemo mu dati disati.

Za kraj, kakvi su prvi Theophileovi dojmovi iz Zagreba, kako se ovdje snašao?

- Zagreb mi se jako sviđa, grad je, da tako kažem, mješavina svega. Ugodan za obitelj, ima dobrih restorana, lijepih mjesta, zasad je stvarno sve kako treba biti.

Kao i na terenu, dodali bismo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 07:07