Sezona 2003/04, utakmica Dinama i Varteksa, BBB-i slave 18 rođendan
 FOTO: Siniša Sunara
'JA SE NE BOJIM!'

DVIJE ANEGDOTE KOJE SJAJNO OPISUJU NIKOLU JURČEVIĆA Zdravku Mamiću je rekao - Pobijedit ćemo Partizan, a nestašnom Oliću i društvu - 500 eura!

TRENERSKA KARIJERA Dalibor Poldrugač osvrnuo se na razdoblje kad je Nikola Jurčević bio šef struke
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 13. ožujak 2018. 09:19

Samostalna trenerska karijera Nikole Jurčevića broji Zagreb, Dinamo, Salzburg i Slaven Belupo. Gledajući s današnje distance, u sve je te klubove dolazio na isteku nekog zlatnog razdoblja kad su dolazili teži dani i kad je do uspjeha bilo teško doći.

Primjerice, njegov prvi posao u Zagrebu. Došao je u ranu jesen 2002., bio mu je to prvi posao. Nekoliko mjeseci nakon Zagrebove šampionske sezone, ali i nakon Ivana Katalinića, koji je ispao iz Europe i općenito loše krenuo u sezonu. Dobrog dijela onog Cicina Zagreba više nije bilo, zapravo, dovoljno je što je otišao Ivica Olić u onom dramatičnom transferu.

Kazne po 500 eura

Međutim, u svojoj debitantskoj sezoni Jurčević je doveo Zagreb do petog mjesta, a onda otišao u Dinamo. Zamijenio je Ćiru Blaževića, koji je uzeo naslov, ali su Modri, kao i tada Zagreb, krenuli u reformaciju momčadi. Oslonac su bili igrači iz omladinske škole, mladi Kranjčar, Tomić, Eduardo, Zahora, Ćosić, Drpić, Štrok... Plus već iskusni lavovi Mujčin, Mitu, Agić, Sedloski... Zatekao je tada Jurčević u Dinamu i Olića, kojega nije imao u Zagrebu, ali on je vrlo brzo otišao u moskovski CSKA. Međutim, pamtimo Jurčevića tada s priprema u Švicarskoj. “Upao” je tada mlad u vatru, još neiskusan, kalio se na vrlo teškim ispitima.

Primjerice, jedne je večeri s terase hotela primijetio svjetlo u hotelskoj sobi u nedopušteno vrijeme, primijetili su ga i novinari. Morao je otići gore, a u sobi je zatekao upravo najiskusnije igrače, s njima i najveću zvijezdu Olića. Nisu radili ne znam što, kartali su, ali u nedopušteno vrijeme. Nije mu bilo lako, a morao ih je kazniti, da pokaže autoritet. Svakome po 500 eura! Ne znamo jesu li ikad platili, ali i tako se gradi autoritet.

Inače, baš je na tim pripremama Dinamo igrao protiv Partizana, onu čuvenu, prekinutu utakmicu u Kriensu. Večer prije finala Zdravko Mamić je došao u hotel, impresioniran partijom koju su crno-bijeli prezentirali u polufinalu.

- Vidio sam Partizan i molim Boga da nas sutra ne razvale! Pogledajte kakvi su njihovi igrači, taj Delibašić ima dva metra, ostali su također visoki i jaki, a gledajte našu selekciju. Imamo igrače od metar i pol, kako ćemo im parirati. Ako izgubimo od njih, odlazim iz nogometa - govorio je tada Mamić.

Prijetnja s kamatama

Jurčević ga je mirno slušao i rekao:

- Ma, ja se ne bojim, dobit ćemo. Bolji smo!

Utakmica je drugi dan prekinuta zbog navijačkog obračuna i opće tučnjave kod 2:0 za Modre, ali Jurčevićev “niski” Dinamo potpuno je razbio i “istukao” Matthäusov Partizan. Koji je, usput, mjesec dana kasnije izborio nastup u Ligi prvaka.

Sezonu je Jurčević otvorio pobjedom nad Hajdukom u Superkupu (4:1), prvenstvo, pak, pobjedom protiv Zadra 4:2. U tom istom Zadru na proljeće je izgubio naslov, susret je završio 1:1 i Hajduk ju prvi prošao kroz cilj. Uzeo je kasnije Jurčević za utjehu Kup, ušao je s Dinamo u novu sezonu, ali tamo nije dugo izdržao. Dosta toga tad u Maksimiru nije štimalo, imao je Jurčević i problema s tada mladim i popularnim Nikom Kranjčarom, puno je frustracija bilo u toj momčadi, koja je na kraju završila u Ligi za ostanak, bila su to turbulentna vremena i Jurčević je ubrzo, još u jesen napustio klupu.

No, još je jedan podatak iz tog vremena vrlo zanimljiv kad je Jurčević u pitanju. Svoj europski put u prvoj sezoni počeo je Dinamo protiv Maribora, na čijoj je klupi bio - Matjaž Kek! Remi (1:1) u Mariboru i pobjeda (2:1) u Zagrebu donijeli su Modrima kijevski Dynamo, koji je bio prejak.

Rijeka, 111011.
Stadion Kantrida.
Kvalifikacijska nogometna utakmica za Euro 2012 u Poljskoj i Ukrajini izmedju Hrvatske i Latvije.
Na slici: Nikola Jurcevic, Aljosa Asanovic i Slaven Bilic.
Foto: Zeljko Sop / CROPIX
Zeljko Sop / CROPIX / CROPIX
Nikola Jurčević, Aljoša Asanović i Slaven Bilić

Avantura u Koprivnici

Poslije su u Kupu UEFA-e prošli MTK pa ispali od Dnjipra. Tada taj Maribor nije bio neka zvučna prepreka, no danas zvuči kao trofej da je Jurčević prvi hrvatski trener koji je pobijedio Matjaža Keka u službenoj utakmici. A on je tad izrekao čudesnu rečenicu: ‘Jednom ću ja već pobijediti Dinamo!’ Ostvario je prijetnju, s kamatama.

- Jurčević je odličan trener. Bio je to i tada, iako neiskusan, ali mi igrači vidjeli smo da se radi o vrhunskom čovjeku i budućem uspješnom treneru. Već je tada imao autoritet znanja, time se nametao igračima. Imao je vrhunsku komunikaciju s igračima, nije nikad bježao od razgovora, objasnio je svakome pojedinačno što treba raditi. Uvijek miran, staložen, njemu je nervoza nepoznat pojam. A siguran sam da je sad bolji trener nego što je bio tada, želim mu da to i pokaže - rekao je Poldrugač, kojega je Jurčević trenirao i u Zagrebu i u Dinamu.

Nakon Dinama otišao je u Jurčević u Salzburg, koji je tada isto bio u nekom raskoraku, ostao je tamo samo nekoliko utakmica, a onda došao u Slaven Belupo. Bio je na klupi 14 utakmica, ali bez puno uspjeha. Upisao je tri pobjede, četiri remija i sedam poraza, ostavio Koprivničane na predzadnjoj poziciji.

Linker
25. travanj 2024 05:56