Tomislav Kristo / Hanza Media / Hanza Media
48 SATI SE RADILO PO PRAVILNIKU

EKSKLUZIVNO: KAKO JE 'OSLOBOĐEN' SOUDANI, SUDIONIK DRAMATIČNOG SASTANKA PROGOVORIO ZA SN 'Ja sam u šoku, preglasali su me, a borio sam se...'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 21. travanj 2017. 16:24

Iznenađenje se ipak nije dogodilo. Kao što smo i najavili, HNS-ova komisija za žalbe je na izvanrednoj sjednici u petak poništila dva dana staru odluku disciplinskog suca Saveza Saše Pavličića Bekića i odlučila kako prethodno suspendirani igrač Dinama Hilal El Arabi Soudani ipak može igrati protiv Hajduka u subotnjem derbiju.

Najbolji Dinamov igrač prethodno je sankcioniran utakmicom suspenzije zbog prekršaja koji je napravio u susretu s Lokomotivom, disciplinski sudac Pavličić Bekić postupio je u skladu s pravilnikom HNS-a i naknadno kaznio Alžirca, ali Komisija je samo 48 sati poslije preglasavanjem ipak promijenila odluku i zakotrljala novu lavinu burnih reakcija i kontroverzi.

Komisija u petak nije bila u punom sastavu (pet članova), na izvanrednu sjednicu nije došla Valentina Koprivnjak iz Osijeka, ali odluka je i u takvom krnjem sastavu prošla s 'hendikepom' - tri od četiri prisutna člana Komisije glasala su za 'promjenu' prvotne odluke i amnestiju Soudanija.

Za 'oslobađanje' su bili predsjednik komisije Davor Blašković te Alan Klakočer, obojica iz Zagreba, te Ante Tomaš, odvjetnik iz Rijeke.

Za ostanak suspenzije Soudaniju bio je usamljeni odvjetnik iz Metkovića, Stipe Cvitanović, kojega je stresno preglasavanje duboko potreslo. Cvitanović je tijek sastanka prokomentirao za Sportske novosti....

"U šoku sam, pod stresom sam, borio sam se koliko god sam mogao da kazna Soudaniju ostane jer je zasluženo kažnjen, međutim, bio sam preglasan. Ono što je Soudani napravio je jedna vrsta huliganizma, a ja se borim protiv svih huliganizama i na terenu i izvan terena", rekao nam je Cvitanović i dodao kako smatra da je odluka disciplinca Saše Pavličića Bekića bila ispravna.

"Ja sa slažem da treba promijeniti pravilnik kako ne bi baš svatko svakoga mogao prijavljivati kako želi, jer onda bismo mogli imati 20 prijava u svakome kolu, međutim, što se samoga Soudanija tiče, on je zasluženo kažnjen".

Kakvo je objašnjenje dao trojac za ukidanje suspenzije Soudaniju?

"Toliko sam bio u šoku i pod stresom kad sam čuo što pričaju, da ne mogu sad točno ponoviti što su oni sve naveli kao objašnjenje i razloge za poništenje. Za to ćete morati pričekati priopćenje HNS i obrazloženje odluke", zaključio je Cvitanović.

---------------------------------------------------------------------

HNS je naknadno objavio obrazloženje ovakve odluke, priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Komisija za žalbe Hrvatskog nogometnog saveza danas je odlučivala o žalbi GNK Dinamo na odluku Disciplinskog suca MAXtv Prve lige kojom je izrečena kazna igraču tog kluba El Arabiju Hillelu Soudaniju.

Komisija je većinom glasova (Davor Blašković, Alan Klakočer, Ante Tomaš) uz jedan glas protiv (Stipe Cvitanović) odlučila da se usvoji žalba GNK Dinamo, preinači odluka Disciplinskog suca Prve lige i odbije disciplinska prijava kao neosnovana. To znači da kazna za igrača Soudanija više nije na snazi.

Komisija za žalbe je posebno istaknula da je prvostupanjskom odlukom bitno narušena autonomija suca utakmice jer se tom odlukom odlučivalo o prekršaju koji je sudac vidio i odlučio da nije takav da bi trebao primijeniti stegovnu mjeru sukladno Pravilima nogometne igre.

S obzirom na to da sudac samostalno odlučuje hoće li dodijeliti žuti ili crveni karton ili ih neće dodijeliti, u ovom se slučaju ne može raditi o očitoj grešci suca koju bi disciplinsko tijelo sukladno odredbama članka 110. Disciplinskog pravilnika HNS-a trebalo ispraviti.

Komisija za žalbe je stajališta da se nadležnosti iz stavka 3. članka 110. Disciplinskog pravilnika trebaju primjenjivati onako kako su predviđena – samo iznimno i kod teških prekršaja koje sudac nije sankcionirao jer ih nije vidio. Bilo kakva drugačija primjena tih odredbi bila bi kršenje Pravila nogometne igre i grubo narušavanje autonomije suca utakmice kod donošenja odluka", stoji u priopćenju.

---------------------------------------------------------------------

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 02:06