Neja Markicevic / CROPIX / CROPIX
USKOVITLANE STRASTI

EKSKLUZIVNO ZA SN Oko sokolovo bez dlake na jeziku: 'Što će mu pištolj kad ide u Split? Znači da se boji nečega. Slažete li se s time?'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. listopad 2016. 10:05

Uskovitlale su se strasti oko sudaca i suđenja, mučki napad na Brunu Marića natjerao je sve razumne na osudu i pitanja što dalje. O toj problematici razgovarali smo s Mateom Beusanom, Okom sokolovim HRT-a.

- Čujte, ovo što se dogodilo Mariću ne mogu odobriti nikako, ni kao čovjek, ni kao sudac - kazao je Beusan pa ponudio svoje viđenje:

- Neke stvari mi nisu jasne. Prvo, ide na sud u Split s odvjetnikom i odluči ručati u restoranu. Pa što dolijevati ulje na vatru i izabrati Stobreč. Netko će reći sloboda je kretanja i tako dalje. Sve je to OK, ali kad vidim kakva je situacija, nikad u životu nisam sebi pokušavao stvarati probleme. Drugo, on nosi pištolj sa sobom. Što će mu pištolj kad ide u Split? Znači da se boji nečega. Slažete li se s time?

Zagreb, 141208.
Importanne galerija, nogometni sudac Mateo Beusan poznat i pod nadimkom Oko sokolovo.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / CROPIX / CROPIX

Očito da je imao razlog, čim je bio naoružan. To se nameće kao logično... Osim ako stalno ne nosi pištolj, što ne znamo.

- Ne znam ni ja. Ali ističem, taj napad treba oštro osuditi. Sad će nastati problem, gledat će se svaka pogreška suca. Pojedinačna. I Dinamu, i Hajduku, i Rijeci... I ja ću se nalaziti u teškoj situaciji, pozorno će se slušati što govorim, kako govorim, kako nekoga ocjenjujem. Ispada da ću se igrati sa sudbinama ljudi. Mislim, netko će trebati pokrenuti akciju da se ovo konačno promijeni. Možda moramo mijenjati stvari i u delegiranju sudaca, i u delegiranju kontrolora, ne znam što treba učiniti. Ovo ne vodi ničemu.

Dušan Kukić priznao je da su ga Bruno Marić i Ivan Bebek zamolili da ih više ne delegira na Hajduk i pristao je na to, iako se po propisima nemaju pravo izuzeti od nekog kluba.

- Dobro. To je u redu. Ajde. Čujte, to je dobro za početak, ali sutra će netko biti problem Belupu, potom Rijeci... To je ustvari privremena mjera.

Mislite da će klubovi još više praviti pritiske na suce i očekivati je da ih Kukić ne šalje njima.

- Tako je. Sudac koji će imati neugodnosti reći će - tražim i ja da me se poštedi. Tko će onda suditi? Dogodit će se da će morati doći arbitri iz inozemstva. A koji bi to tek šamar bio!

Zadar, 070614.
Malonogometna ekipa Azijski Hendikep iz Rijeke sinoc je osvojila Ozujsko kup i put na Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu. Napeta nogometna bitka najboljih ekipa iz 16 kvalifikacijskih turnira najveceg malonogometnog turnira u Hrvatskoj vodila se pod budnim okom ambasadora turnira Darija Simica i Matea Beusana u ulozi glavnog suca.
Na fotografiji: Mateo Beusan.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc / CROPIX / CROPIX

Nije pravi put

Kad bi suci bili složni, sad bi mogli kazati - nitko od nas neće suditi Hajduku. Što bi učinio HNS? Angažirao Clattenburga, Rizzolija...?

- Sudac nema pravo tražiti izuzeće, kao ni klub. To je stvar na povjereniku, a iza njega mora stati Izvršni odbor jer on je produžena ruka IO HNS-a. Kad bi svi suci rekli da neće suditi, OK, jedno kolo ili dva se ne bi možda igralo. Bilo je takvih slučajeva u Španjolskoj. Nisu htjeli suditi pa se cijelo kolo odgodilo. Ali neke promjene su nastale i nakon toga su nastavili. Budu li pojedini suci izuzeti, stvarat će se revolt kod drugih klubova. Jer i oni su oštećeni, ne samo Hajduk i Dinamo. Je l’ tako? I to ne jedino s Marićem i Bebekom, ima i drugih s kojima klubovi nisu zadovoljni. To će biti malo veći problem. Ovo je privremena mjera, ali ako se misli da će se sve s time staviti u celofan, mislim da neće. Nije pravi put.

OPŠIRNIJE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SPORTSKIH NOVOSTI!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 05:59