Goran Mehkek / Hanza Media / Hanza Media
MODRI U VINKOVCIMA

ENIGMA ZA BIVŠEG NAPADAČA MODRIH 'Meni je to, iskreno, neshvatljivo. Ne mogu objasniti kako Dinamo već godinama ima problem s napadačima'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 24. veljača 2017. 22:01

Ne viđamo ga i ne čujemo često. Ivan Bošnjak povukao se iz ovih svakodnevnih nogometnih tema.

- A tu sam u Zagrebu, pratim sve, gledam, komentiram kao i vi, ha-ha - javio se dobro raspoložen, takvoga ga pamtimo i kao igrača.

Karijeru je, dakle, završio, ali nogomet je ostao u krvi.

- Naravno, nikad neće otići iz mene, to je moj život. Trenutno se malo odmaram, vidjet ću što ću, nešto oko nogometa sigurno. Trener? A to me jedino ne zanima, još kao igrač znao sam da neću biti trener, ne privlači me.

Vinkovačka tvrđava

On je pravi sugovornik za ove dane, njegov Dinamo gostuje u njegovim Vinkovcima, a njegova Rijeka jača je nego ikad. Premda, najbolje je dane dao Maksimiru i Poljudu, ali osjetio je i “bilo” Kvarnera. No, krenimo redom, kako će biti Modrima u Vinkovcima, nekad su drhtali uoči gostovanja pokraj Bosuta?

Rijeka, 210412.
Stadion Kantrida.
Nogometna utakmica 27. kola MAXTv 1.HNL izmedju HNK  Rijeka i GNK Dinamo. Igraci Rijeke nastupili su u bijelim, a Dinama u plavim dresovima.
Na slici: (Rijeka) Ivan Bosnjak
Foto: Tea Cimas / CROPIX
Foto: Tea Cimas / CROPIX

- Uh, da, sjećam se tih dana, kad nitko nije u Vinkovce dolazio siguran da će pobijediti. Cibalia je bila solidna, uvijek je tu bilo kvalitetnih igrača, koji su živjeli za te utakmice i u njima često znali iznenaditi velikane. Međutim, danas više nije tako, ne mislim da Dinamo ovaj put može zapeti u Vinkovcima, bila bi to velika senzacija.

Premda, Cibalia se bori za ostanak, sigurno će igrači pronaći neku dodatnu snagu i motiv u dvoboju protiv Modrih?

- Ma je, istina, ali mislim da trenutno Cibalia nema kvalitetu da može parirati Dinamu. Uvijek je ovdje bilo igrača, odličnih igrača, no kad vlada besparica sve je teže i teže živjeti. Bilo je tu nekad i sponzora, sad ih nema, mladi igrači vrlo brzo, čim se malo pokažu napuštaju Vinkovce. U takvim uvjetima nije lako stvarati, osuđen si na siromaštvo, gledaš samo kako da preživiš do sutra. Sad je važno izdržati do kraja sezone, probati izboriti ostanak, a onda vidjeti kako napraviti neki iskorak.

No, činjenica je da i Dinamo ne igra bajno.

- Točno, ali svejedno mislim da Modri neće kiksati. Pronaći će način da dođu do pobjede.

Kako on, kao bivši Dinamov napadač i najbolji strijelac lige, gleda na neučinkovitost modrih napadača, osim Soudanija, gotovo nitko ne odskače. I tako je već dvije tri godine, zadnji koji je zabio preko 20 bio je Duje Čop.

zagreb180206
nk dinamo - nk zagreb ivan bosnjak
foto: igor sambolec
-spo-
Arhiva Cropix / Igor Sambolec

- Meni je to, iskreno, neshvatljivo. Ne mogu objasniti kako Dinamo već godinama ima problem s napadačima, a ima tu dobrih igrača. Nisu to loši napadači, naprotiv, ali da doista nitko ne može zabiti preko 20, to je nemoguće. Ne znam što ne valja, stvarno, ja još uvijek očekujem da će netko proraditi.

Trebat će, jer Rijeka djeluje mnogo jače, efikasnije, opasnije, kako je stići bez raspoloženja strijelca?

- Rijeka stvarno igrao dobro, izgleda moćno, u životnoj je formi. Ima sad i Andrijaševića koji stvarno odskače i svaka njemu čast, momak zaslužuje sve lijepo što mu se događa. Ono što je svakako činjenica jest da naslov uvijek osvaja momčad koja ima barem jednom, ako ne i više igrača koji su u velikoj formi, koji su iznad ostalih i koji guraju brod. Dinamo takvoga nema, morat će ga izmisliti, netko mora iskočiti iz prosječnosti. Inače, bit će teško.

Osijek digao Slavoniju

Rijeka je, znači, po njegovu mišljenju favorit za konačno slavlje? Ili...

- A teško mi je to reći, stvarno, ne mogu prognozirati tko će biti prvak. Rijeka ima sve na svojoj strani, i tu bodovnu prednost i formu, ali nije šest bodova minusa nemoguće stići. Nekako smo mi naviknuli da je Dinamo prvak svih ovih godina, tradicija je to, zato ne bih nikako otpisivao Modre, sve je moguće. Uostalom, imaju još te dvije utakmice s Rijekom koje mogu presuditi. Zanimljivo nam je gledati tu borbu, dobro je to za hrvatski nogomet. I daj Bože da je više ravnopravnih klubova, da se Hajduk još malo digne. Super je što je Osijek oživio, ne samo za Osijek, to diže i čitavu Slavoniju, volio bih da i ostali podignu nivo pa da prvenstvo bude još neizvjesnije.

koprivnica, 270805
slaven belupo - dinamo / ivan bosnjak
foto zeljko hajdinjak
-spo-
Željko Hajdinjak / Arhiva Cropix

U Dinamu i Hajduku ostavio je puno dublji trag nego u Rijeci, u kojoj je bio samo prolaznik, pred kraj karijere. Nisu neke uspomene?

- Igrački, nije to bilo za pamćenje. Ali, ostao sam i tamo sa svima u dobrim odnosima, imam lijepih uspomena. Rijeka radi izvrstan posao, svaka čast.

A Hajduk? Bio je ljubimac navijača, pa kasnije i u trzavicama s klubom kad je igrao u Dinamu.

- Loše se stvari zaboravljaju, ne treba se vraćati u prošlost. Nije da prečesto dolazim u Split, iako imam i tamo puno prijatelja iz tih dana, oni ostaju za čitav život.

U Vinkovce u nedjelju neće, pratit će dvoboj Cibalije i Dinama te Intera i Rijeke na malom ekranu.

- Bio sam prošli tjedan u Vinkovcima, sad neću. Baš me zanima kako će to sve skupa proći, tko god me pita tko će biti prvak kažem mu da ne znam, nemoguće je prognozirati. Nekako vjerujem da bi to ipak mogao biti Dinamo, no, onda vidim kako Rijeka igra i zamislim se. Strpimo se još malo i dobit ćemo odgovor na pitanje.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 22:26