CROPIX
POLJUDSKI OPTIMIZAM

EUROPA ZA HAJDUK NE MORA NUŽNO BITI IZGUBLJENA PRIČA Bijelima se otvara velika šansa da spase proljeće, evo kakav im se obećavajući niz otvara

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 14. studeni 2018. 00:09

Pobjedom nad Interom prekinuta je negativna serija, ali je i otvorena mogućnost, opcija pozitivnog niza.

Velika se šansa otvara Hajduku da spasi proljeće, jer osim što u rasporedu ima četvrtfinale Kupa, u programu su još tri utakmice koje pružaju golemu prigodu da se Bijeli domognu devet bodova u nizu, da uzmu četiri pobjede u seriji i primaknu se klubovima iz Top 5. Nije neki cilj za klub ugleda Hajduka, ali, nažalost, spustila se letvica očekivanja.

Vulić i njegova momčad pokušat će se pobrinuti da kraj jeseni bude upamćen po rezultatima, prije svega pobjedama, a ne samo po izborima novih nadzornika. Bio bi to optimistični kraj jeseni, da igrači “ukradu show” nadzornicima koji ionako ne donose svježi kapital, nego samo ideje nadziranja poslovanja koje je sve skromnije. Ali, idemo na nogomet...

Split, 101118.
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 14. kola HT Prve lige, Hajduk - Inter Zapresic.
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
CROPIX

Penicilin za sve

Na čemu se može temeljiti optimizam Bijelih? To svakako nije igra i pobjeda nad Interom prošle subote.

Zaprešićani su ekipa koja je na Poljudu odigrala ispod prvoligaške razine i nećemo suditi po Interu je li Hajduk napredovao. Ali, bez obzira kakav bio Hajduk, još jednom se potvrdilo da Bijeli imaju “penicilin” za sve momčadi slabije plasirane. I tu je zapravo “kvaka”.

Raspored Bijelima nudi Belupo na Poljudu, zatim Rudeš u gostima i na kraju serije Istru na Poljudu. Devet bodova smiješi se Hajduku, a time i ozbiljnija startna pozicija za proljeće. Jer, dok Hajduk igra s momčadima iz prvoligaškog “podruma”, glavni konkurenti za Europu se sastaju međusobno.

Tko god pobijedi, ili ako remiziraju, bodovi se u svakom slučaju prosipaju. Ulaziti i prognoze gdje bi netko mogao kiksati preveliko je gatanje, jer četvorica su ispred Hajduka, ali realno je očekivati da 8. prosinca razlika bude prihvatljivija. Primarno u odnosu na Rijeku koja se sastaje s tri prvoplasirane ekipe Lige.

Split, 101118.
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 14. kola HT Prve lige, Hajduk - Inter Zapresic.
Na fotografiji: Zoran Vulic.
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
CROPIX

Ako je Bišćanova momčad spremna uzeti svih devet kao što se pretpostavlja, za Hajduk u njegovoj seriji Belupo - Rudeš - Istra, onda Riječani zaslužuju i više mjesto od sadašnjeg četvrtog. Ali, teško će do netko od konkurenta do “duge devetke” koja se smiješi Vuliću.

Tri su već “u džepu”, a još devet se bodova nudi. Belupo u stručnoj tranziciji, Rudeš uvjerljivo posljednji, a Istra redovna mušterija Bijelih na Drosini i Poljudu.

Uostalom, Rudeš i Istra klubovi su koje je Hajduk najčešće pobjeđivao ove kalendarske godine. Uz Inter, jasno. Serija od tri “winnera” koji su Bijelima kao na pladnju ujedno je i zadnja šansa za neki pomak. Ne treba se ničemu nadati ako Hajduk ne iskoristi i uzme ukupno 12 bodova u nizu. Zadnji europski vlak se približava postaji, samo je pitanje hoće li se Hajduk ukrcati. Prepolove li sadašnju razliku u odnosu na Goricu i Rijeku, mogu Bijeli na proljeće ući s realnom europskom ambicijom.

Realni svijet

Nismo zaboravili ni Kup, ni derbi koji stiže kao šlag na kraju. Doduše nemaju Bijeli torte ni razloga za slavlje, ali dobro zvuči i izgleda priča sa šlagom. Makar kao privid...

U realnom svijetu pak Osijek je bitna utakmica za prolaz i određivanje atmosfere. Ali, kako je ždrijeb Kupa ipak bio “surov i bezosjećajan” po današnji Hajduk, dobro je na vrijeme se okrenuti alternativnim pravcima koji vode do cilja.

I za kraj dolazi već spomenuti derbi, ali o Dinamu ćemo više kada dođe vrijeme. Za sada je bitno naglasiti kako Hajduk ima šansu u sljedećih 25 dana ukrcati se u vlak za Europu. Vulić devetkom hvata odbjeglu konkurenciju. Ali, lako je napisati, treba pobjeđivati...

Tri pobjede u proteklih 14 utakmica ima Hajduk, a mi tražimo tri u sljedeće tri. Previše? Nije, ako Hajduk želi zadržati ambiciju još jednog europskog ljeta na Poljudu...

Rezultati by SofaScore

Linker
20. travanj 2024 05:13