Foto: Damir Krajac / CROPIX
KOMENTAR DRAŽENA KRUŠELJA

EVO KAKO JE KORONAVIRUS U SAMO TRI TJEDNA BACIO NAJBOGATIJI HRVATSKI KLUB NA KOLJENA Rušenje Bjelice krenulo je dolaskom jednog čovjeka

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 27. ožujak 2020. 18:04

Nije bez smisla za crni humor Dinamov menadžerski lumen - nazovimo ga za potrebe teksta, štajaznam, Zoran - koji se u četvrtak sjetio podijeliti otkaze šestorici članova stožera ostavljajući pritom na poslu njihova šefa da ubuduće sam crta taktiku, raznosi čunjeve i zagrijava golmane. Dok je navlačio mesarsku pregaču i s nožem u ruci diljem svlačionice povlačio famozne bolne rezove Zoran, naravno, nije računao na stimulativne Vladine mjere za šestoricu koja će završiti na burzi uslijed pandemije koronavirsa, nego je na umu imao popularnu dosjetku o podjeli trenera na one koji su otkaz dobili i one koji će ga tek dobiti. Poručujući zapovjednim tonom Reneu Pomsu, Nini Buli, Silviju Čavlini i društvu da radne knjižice preuzmu na porti jer su dobili otkaz, on je zapravo slao poruku Nenadu Bjelici - budi moralan, solidariziraj se sa suradnicima, džentlmenski ponudi ostavku da ti ne moram dati otkaz.

Ali na tom se mjestu stvari u modernom nogometu često otrgnu kontroli, jer tamo gdje se zavrti previše novca vrijede neki drukčiji moralni obziri. I zato, nemojte se iznenaditi ako priča o padu Nenada Bjelice preraste u nastavak onog čas mučnog, čas zabavnog, blockbustera iz 2011. godine s Vahidom Halilhodžićem u ulozi maksimirskog 'aliena'. Sjetit ćete se, događalo se nakon što je Vaha matematički osigurao titulu već u travnju da ga je Zdravko Mamić krenuo rušiti jer je, eto, postao strano tijelo u njegovu svemirskom brodu. Tjednima ga je tjerao van, za početak se medijski ismijavao nad učestalim Dinamovim 1-0 pobjedama, kasnije je rušio trenerov autoritet ulascima u svlačionicu, dijeljenjem lekcija pred igračima i vulgarnim ispadima, ali se vanzemaljac odbijao iskrcati i napustiti grad sve dok nije izbrojao svojih 900 tisuća eura zajamčenih ugovorom.

SAITAMA, JAPAN - SEPTEMBER 03: Vahid Halilhodzic, coach of Japan after the match [action] during the 2018 FIFA World Cup Qualifier Round 2 - Group E at Saitama Stadium on September 3, 2015 in Saitama, Japan.  (Photo by Kaz Photography/Getty Images)
Getty Images

Ako je točna informacija da Bjelica u Dinamu ubire 1,5 miljun eura godišnje, raskid bi sada mogao biti još teži i krvaviji. Treneri su odavno izdresirani da striktno poput komandosa u talačkim krizama u ovakvom škripcu slijede set odvjetničkih naputaka - ništa ne komentiraj, ne daj im povoda za izvanredni otkaz - dok iz milijunskog aranžmana ne izvuku i posljednji cvonjak.

Na drugoj strani, klub je ovo vrijeme izvanrednih okolnosti - koronavirus, potres, opća provala socijalne osjetljivosti - prepoznao kao naručen trenutak za akciju drakonskog rezanja troškova. Računaju u Dinamu da će javnost trenera i igrače osuditi kao moralne hijene, razmažene tipove bez senzibiliteta za širu društvenu sliku. Onda će se oni pod pritiskom slomiti i pristati na kresanja ugovora ili raskide pod Dinamovim kondicijama. Sve u svemu, vrhuncu se približava zanimljiva partija šaha s neizvjesnim završetkom...

A da izbjegnemo zabune - ta se partija ne igra od jučer nego od lipnja. U prvim osvrtima na razbuktali kućni rat komentatori skiciraju 'timeline' sukoba između Bjelice i uprave pa se zaustavljaju na nekim usputnim trzavicama (trenerov komentar da je Olmo "u prvom redu proizvod svojih roditelja", kupovina Moubandjea i slično) ispuštajući iz vida prvu točku tog vremenskog crtovlja - povratak Mamića juniora u klub u lipnju prošle godine. Mlađi brat formalno se vratio kao sportski direktor, ali mu je u opisu radnog mjesta od početka bilo sinkroniziranje frekvencija s Međugorjem, čuvanje obiteljskog biznisa od predatora koji su se počeli vrzmati oko Maksimira te nadziranje financijskih i inih tokova. U tako složenoj stvarnosti bilo je pitanje trenutka kada će doći do prvih sukoba.

Oni su na površinu isplivali početkom studenog, nakon nes(p)retnog i glupog zagrebačkog remija sa Šahtarom, kada je gazda u svojoj prekograničnoj samoizolaciji ozbiljno poludio na trenera. Oproštaj od Europe potpuno je razbucao harmoniju pa smo u veljači, nakon poraza od Rijeke u kupu te HNL kapitulacije u Gradskom vrtu, prvi put upoznali i drugu stranu Nenada Bjelice. Odmjeren i prizemljen čovjek odjednom je izgledao labilno, ako ne i rastrojeno, samo zbog nekoliko 'sudačkih pogrešaka'. Uoči derbija s Hajdukom prvi put su se pojavili napisi da mu se trese klupa. Do tog trenutka u javnosti je Igor Jovićević već afirmiran kao legitiman zamjenski kandidat.

Jovićevića će Dinamova klupa dočekati kroz tjedan ili mjesec dana, ovisno o dinamici raspleta ove 'time to say good bye' priče s Bjelicom. Mladi i ambiciozni trener je budućnost plavih, ta budućnost uopće ne mora izgledati loše, ali upitnom u međuvremenu postaje budućnost momčadi. Dok su u akciji rezanja troškova tražili 'meki trbuh' svlačionice, u klubu su pogrešno povjerovali da će kapetan Arijan Ademi zauzeti njihovu stranu i okrenuti leđa suigračima jer je, eto, klub njemu držao leđa u kritičnim trenucima karijere kada je gulio kaznu s optužbom za doping.

Ademi, međutim, ne želi solirati niti animirati druge, jer se baš kao i ostali senatori u svlačionici osjeća prevarenim i izigranim. Prvo zato što je Dinamo odluku u rezanju troškova donio bez konzultacija s igračima, drugo zato što formula kresanja ugovora predviđa da igrači dobiju samo trećinu godišnje plaće, dok bi preostale dvije trećine visile na dugom štapu. treće zato što se krizna mjera rasteže na sljedećih šest mjeseci umjesto na vrijeme do svršetka pandemije koja je, tako ispada, za samo tri tjedna trajanja na koljena bacila bez konkurencije najbogatiji sportski klub u državi...

Linker
25. travanj 2024 04:24