Mijo Caktaš
 Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
PORUKA MENADŽERA

EVO ZA KOLIKO MILIJUNA ĆE HAJDUK PUSTITI KVARTET NAJBOLJIH Na Poljudu nužna zimska prodaja: 'Za njega se uvijek može pronaći solidna ponuda'

POLJUD UOČI ZIMSKOG MERCATA Koliko Hajduk može dobiti za četiri najskuplja igrača u skorašnjem prijelaznom roku? Na to pitanje odgovorili su nogometni menadžeri koji dobro poznaju situaciju
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 18. listopad 2018. 22:02

Četiri najskuplja Hajdukova - Caktaš, Lopez, Filip i Said - u zimskom mercatu ulaze u prvi pokušaj prodaje. Zašto prvi? Zato što je predsjednik Hajdukove uprave Jasmin Huljaj realno poručio:

- U sljedeća dva prijelazna roka moramo izbalansirati ugovore u prvoj momčadi.

Potražnja je manja

Visoki ugovori naslijeđe su iz doba bivše uprave, odnosno Nadzornog odbora na odlasku. Ali, premda su naslijeđe iz doba Kosa, Branca i Marasovićevih nadzornika, ostaju problemi za rješavanje Huljaju. Jasan je cilj koji želi ispuniti prvi čovjek kluba, mora smanjiti troškove, a uspije li prodati kvartet spomenutih igrača, Hajduk bi uštedio gotovo 10 milijuna kuna na godišnjoj razini. Veliki novci za Hajduk, ali pitanje je što može splitski klub dobiti njihovom prodajom.

Split, 290918.
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 9. kola Hrvatski Telekom Prve lige, HNK Hajduk - GNK Dinamo.
Na fotografij: Mijo Caktas.
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Tom Dubravec/ CROPIX

Može li ih se uopće transferirati?

- Zahtjevan je to zadatak - u startu će kazati Tonči Martić, splitski menadžer koji između ostalih zastupa i interese Nikole Vlašića, jednog od najpotentnijih hrvatskih mladih igrača.

- Ne može Hajduk dobiti previše, zbog nekoliko razloga. Prvi je svakako činjenica da je manja fluktuacija novca u zimskom mercatu, ali i manja je potražnja za igračima - nastavlja Martić.

Treba pritom postaviti i polazne točke prilikom prodaje. Dakle, Hajduk je taj koji želi transfer, a igrači su još uvijek u nekoj “comfort zoni”.

- Istina je, nisu igrači u situaciji da moraju pošto-poto napustiti Hajduk. Imaju ugovore, i to jako dobre, a upravo su ti ugovori razlog zašto je posao dodatno otežan. Naime, treba igračima pronaći adekvatne klubove koji će ispoštivati uvjete koje imaju na Poljudu. Uz to, treba reći da ti igrači nisu odigrali neku nezaboravnu sezonu. Ni prošlu, a ni ovu nisu započeli u pobjedničkom ritmu. Zato kažem, zahtjevna je zadaća prodati na zimu četiri navedena igrača.

Split, 260718.
Poljud.
Nogometna utakmica 2. pretkola Europske lige izmedju HNK Hajduk Split i PFC Slavia Sofija.
Na fotografiji: Ahmed Said.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

Martić realno razmišlja, uostalom, dobro zna kako diše europsko tržište.

- Mladi hrvatski igrači imaju odličan rejting na tržištu. Igrači od 18 do 21 godine lako pronalaze klub i za njih se može ostvariti odlična, visoka cijena. U ovom slučaju, jasno mi je da Hajduk mora spustiti ugovore, mora prije svega skinuti golemi trošak sa svog proračuna, ali ujedno staviti ugovore u jedan logičan balans. Međutim, profili igrača koji će se uskoro prodavati nemaju baš lagani prolaz na tržištu.

Idemo konkretno, može li Hajduk zaraditi između 2 i 2,5 milijuna eura u prodaji Caktaša, Lopeza, Saida i Filipa?

- Držim da to nije izgledno. Osim Caktaša ne vidim značajniji transfer u kvartetu spomenutih igrača.

Slično razmišlja i Marko Naletilić, Hrvat s talijanskom adresom i golemim iskustvom na europskom tržištu.

- Za Caktaša se uvijek može pronaći solidna ponuda, ali za ostalu trojicu to ne mogu reći - kazao nam je Naletilić.

Uz to, Naletilić smatra da ukoliko Hajduk ne uspije u prodaji, i samo oslobađanje ugovora četvorice najskupljih prvotimaca bit će pozitivan pomak.

- Ako Hajduk ne realizira transfer s odštetom, nego besplatno pusti igrače, napravio je pozitivan posao jer više nema ugovore koje očito u kontinuitetu ne može pratiti - dodao je Naletilić.

Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX / CROPIX

Zahtjevna je to zadaća za menadžment Hajduka, jer nije lako igračima pronaći nove klubove pod uvjetima koje imaju na Poljudu. Pritom, o smanjenju ugovora nitko i ne razmišlja.

- Rijetko se događa da igrači pristanu na smanjenje ugovora. Gotovo nikada. Realnije je očekivati da se igrači presele u drugi klub i pod nešto slabijim uvjetima ako osjećaju da bi u tom klubu mogli napredovati. Da bi mogli sa svojim igrama kroz neke bonuse slično zarađivati. Ali, neće nitko otići u drugi klub, naprimjer, za upola slabiji ugovor. To ne treba očekivati. Zato treba igrače prodati ili im pronaći klub. Obje su opcije vrlo delikatne u izvedbi - rekao je Martić.

Tomislav Erceg, splitski menadžer koji zastupa Nikolu Kalinića, nije se upuštao u raspravu oko visine potencijalnih transfera. Ali je potaknuo jedno zanimljivo pitanje.

- Tržište određuje cijenu, ali moramo se upitati ima li interesenata za četiri navedena igrača.

Da, to je vrlo zanimljivo pitanje, jer ako interes i postoji, do sada se u javnost nije probio. Ali, do kraja jeseni je mjesec i pol…

- Često se u našem poslu dogodi da trenutak odlučuje. Budući da Hajduk nema europskih utakmica koje se najčešće uzimaju kao indikator sposobnosti i forme igrača, onda preostaje da se na jačim utakmicama HNL-a pokažu. I Caktaš i ostala trojka. Moraju više pružiti, to je i njima jasno, premda ih ne pritišće imperativ odlaska. Ali, sigurno im nije svejedno kada znaju da u medijima izlaze poruke da se klub u dva prijelazna roka mora riješiti najvećih ugovornih obveza. Nisu pod imperativom, ali sigurno osjećaju težinu trenutka.

Split, 090818.
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 3. pretkola Europske lige, HNK Hajduk - FC Steaua Bukurest
Na fotografiji: Borja Lopez
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Tom Dubravec/ CROPIX

Kada se Hajduk posljednji put našao u sličnoj poziciji? Prije osam godina morao je tadašnji predsjednik Svaguša rješavati visoke ugovore igrača. Pokušao je uvjeriti Buljata, Jerteca, Vejića i Šerića da smanje ugovore, ali to mu nije pošlo za rukom, pa ih je ostavio u Splitu dok se prva momčad pripremala u Marbelli. Ugovore nikada nije uspio smanjiti, samo se obveza prolongirala za neko sljedeće razdoblje. U ljeto te 2010. godine uspio je Svaguša bez odštete raskinuti ugovore s Cernatom i Šerićem kojima je Hajduk pronašao ugovore u Turskoj. Time se klub oslobodio dijela tereta velikih financijskih obveza, ali prošao je Hajduk tada veliku školu čije se pouke nisu primijenile u protekle dvije sezone. Igrači s iznimno visokim primanjima, može se čak reći s uglavnom najboljim ugovorima u karijeri, ponovno su preveliki balast za Hajduk koji je već ovog ljeta s platnog popisa skinuo ugovore od 30.000 eura (Radošević) i 20.000 eura (Almeida, Futacs). Upravo je mađarski centarfor primjer kako funkcionira tržište, kako nije jednostavno pronaći novi klub ni kada si slobodan igrač, a kamoli da netko prihvati obveze koje ima Hajduk prema svojim skupo plaćenim igračima.

Futacs još bez kluba

- Futacs je samo jedan od slobodnih igrača na tržištu koji nema klub, a moram priznati, ima i boljih, skupljih od njega koji nigdje ne igraju - dodao je Martić.

Split, 071018.
Nogometna utakmica 10. kola 1.HNL-e izmedju Hajduka i Osijeka odigrana na stadionu Poljud.
Na fotografiji: Filip Steliano (bijeli Hajduk).
Foto: Jakov Prkic / CROPIX
Jakov Prkic / CROPIX

Bit će zanimljivo ispratiti rasplet priče o Hajdukovu smanjenju troškova, odnosno prodaji, raskidu s igračima koji posjeduju najveće ugovore. Marko Naletilić je za kraj dodao moguće rješenje cijelog zamršenog klupka u kojem nedostaje novca i kvalitete.

- Jedno pitanje me uvijek zanima, a to je sljedeće. Zašto se Hajduk koji je sve najveće transfere u povijesti kluba napravio s domaćim igračima jednom ne odluči isključivo na forsiranje domaćeg bazena. Iz Dalmacije je polovica reprezentacije. Kakvi internacionalci kada imate područje s kojeg dolaze najbolji talenti!

Uistinu, tu je ključ ove priče, ali u bliskoj budućnosti, za godinu ili dvije. Do tada Hajduk mora riješiti ugovore koje u kontinuitetu ne može istrpjeti. Tko zna, možda će Palaversa i njegovi vršnjaci već ove zime prodajom spašavati Bijele i donositi plaću skupim internacionalcima.

MIJO CAKTAŠ

Mogao bi otići za više od 2,5 milijuna €

Mijo Caktaš najskuplji je igrač Hajduka, to je podatak koji je objavio i sportski direktor Saša Bjelanović. Dugopoljski veznjak stigao je prošle zime u Hajduk te dobio najveći ugovor (traje do lipnja 2021.) u Hajduku po kojemu zarađuje 40 tisuća eura mjesečno, odnosno blizu pola milijuna godišnje. Caktaš je djelomično opravdao svoju gažu, igrao je dosta promjenjivo, no u nekoliko utakmica pokazao je svoju klasu. Početkom sezone dobio je i dres s brojem deset pa čak i kapetansku vrpcu koja mu je privremeno bila skinuta, ali ju je vratio Zoran Vulić. Sukladno odgovornosti koju nosi Caktaš je najbolji klupski strijelac ove sezone s pet postignutih pogodaka, a dojam je da može još i više, igrati još i bolje. No, kada se sve zbroji, Hajduk će do kraja prijelaznoga roka koštati blizu milijun eura, no za vjerovati je da može postići cijenu pa da Bijeli čak značajno zarade na njemu. Portal Transfermarkt koji se bavi okvirnim cijenama igrača, njegovu vrijednost procjenjuje na 2,6 milijuna eura. Transfer otprilike te visine sigurno bi zadovoljio upravu Hajduka.

STELIANO FILIP

Transfermarkt ga cijeni na 650 tisuća eura

Steliano Filip došao je prošle zime iz bukureštanskoga Dinama kao potencijalno pojačanje na poziciji lijevoga bočnoga, kao čovjek koji bi trebao riješiti problem na tom deficitarnom mjestu. Osim toga za njega je plaćena odšteta u visini od cca 350 tisuća eura, a rumunjski bek stigao je sa statusom povremenog reprezentativca svoje zemlje. U Hajduku je dobio vrlo dobru plaću od 220 tisuća godišnje, a nije dovoljno participirao u momčadi kod Željka Kopića jer je bio ozlijeđen i nedovoljno spreman nakon toga. Tek je u posljednje vrijeme kod Zoran Vulića počeo igrati. Ugovor mu traje do lipnja 2021. godine i sa svojom gažom je sigurno jedan od igrača koje bi Hajduk ove zime želio transferirati. Do kraja zimskoga prijelaznoga roka Hajduk bio mogao ukupno stajati 570 tisuća eura, kada se zbroji plaća i odšteta. Transfermarkt ga trenutno cijeni na 650 tisuća eura, te ukoliko bi mogao postići tu cijenu ili čak nešto višu, u Poljudu bi zasigurno bili zadovoljni obavljenim poslom.

BORJA LOPEZ

S 850.000 eura pokrilo bi se sve što je potrošeno

Stoper Borja Lopez stigao je u eri sportskoga direktora Marija Branca iz druge momčadi Barcelone na početku prošle sezone, te u početnim utakmicama pokazao da bi mogao biti pojačanje. Kada je dolazio, spominjalo se da je za njega plaćena menadžerska provizija u visini od cca 200 tisuća eura, a u Hajduku je dobio ugovor do lipnja 2020. godine. Njegova godišnja plaća procjenjuje se na 240 tisuća eura te je kao takav jedan od skupljih igrača kojega bi se zaokretom u financijskoj politici u Hajduku htjeli osloboditi. Premda je u startu igrao sasvim solidno, kasnije njegove igre nisu bile na razini očekivanoga, a kod Željka Kopića je izgubio status startera koji mu je kasnije novi trener Zoran Vulić vratio. Do završetka transfernoga razdoblja na zimu suma koja je potrošena na njega popet će se do 560 tisuća eura kada se zbroje plaće i provizija. U njegovu profilu na Transfermartku stoji cijena od 850 tisuća eura čime bi se pokrilo sve što je potrošeno na njega i još zaradilo, no na pregovaračima je da pokušaju dobiti i nešto više.

AHMED SAID

Milijun i pol eura opravdalo bi dovođenje

Napadač Ahmed Said stigao je prije nešto više od dvije sezone iz Portugala kao igrač koji je svojevremeno bio u Interovoj školi te je odmah prvom susretu zabio gol protiv Iasija. Njegova godišnja plaća kreće se na razini od 160 do 180 tisuća eura, s tim da je u prvoj sezoni imao nešto manje, no kada je produžio ugovor dobio je bolje uvjete. Stigao je kao slobodan igrač iz Portugala, ali se neslužbeno spominje da je za njega dvaput plaćena provizija - kada je dolazio i kada je potpisivao novi ugovor koji traje do lipnja 2020. godina, no iznosi nikada nisu objavljeni. Solidan učinak ima Said u Hajduku za napadača koji je često u statusu pričuve. U 83 nastupa, 54 od početka, zabio je 25 golova i pridodao 14 asistencija. Ovoga ljeta je bio u izlogu za prodaju, pričalo se i o razlazu, ali je na kraju ostao. Na njega je na plaće potrošeno cca 350 tisuća eura plus provizije, a s obzirom da na Transfermarktu ima cijenu od 1,5 eura, ukoliko bi se dobio i približno taj iznos, u Hajduku bi bi bili itekako zadovoljni razlikom uloga i postignutog iznosa od prodaje.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 09:02