Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX

STRAŠAN NESRAZMJER

EVO ZAŠTO POGLED NA DINAMOVU KLUPU IZAZIVA NELAGODU ČAK I U HAJDUKU, RIJECI, OSIJEKU 'Oni za jednog igrača dobiju dva do tri proračuna Hajduka'

AUTOR:
  • Dražen Kuzmanić

 • OBJAVLJENO:
 • 28.02.2020. u 08:24

 • NADMOĆ Prethodno kolo kao dodatna potvrda financijske superiornosti modrog kluba

  Zanimljivo je bilo prethodno kolo HNL-a u kojemu je trener Dinama odlučio da reprezentativni napadač Bruno Petković bude na klupi u dvoboju protiv Intera.

  Tako je Petković na klupi bio skuplji od cjelokupnih vrijednosti pojedinih momčadi, što je veliki nesrazmjer, a Dinamova klupa s reprezentativnim napadačem bila je skuplja od svih ostalih klupa prvoligaša kada bi se izuzeo Hajduk.

  Silna vrijednost

  Transfermarkt i vrijednosti igrača nisu Sveto pismo, ali dobro oslikavaju i stanje na ljestvici jer svi manje-više stoje na ljestvici sukladno vrijednostima, a izdvojeni su slučajevi da Varaždin dobije Dinamo, da Hajduk ima dugi niz bez pobjeda u gostima, a istovremeno je neporažen od aktualnoga prvaka u ovoj sezoni.

  Dinamova klupa je s Petkovićem na njoj u prošlom kolu vrijedila nešto iznad 30 milijuna eura, što je za hrvatske pojmove strašan podatak. Osim spomenutoga Petkovića koji vrijedi 13,5 milijuna, na klupi su bili još Nikola Moro (6,5), Moubandje (2) te još nekoliko “milijunaša”. Ne treba smetnuti s uma da je iz Dinama nedavno otišao Dani Olmo za fiksnih 20 milijuna eura jer još postoje i bonusi, a današnja vrijednost mu je 35 milijuna eura kao članu Leipziga i igraču koji kuca na vrata španjolske reprezentacije za koju je već debitirao. Da je kojim slučajem Olmo ostao u Dinamu, vrijednost momčadi iz Maksimira bila bi malo manja nego ostatka lige.

  SN

   

  Osim toga, s tako krupnim transferom, Dinamo ima prostora za reinvestiranje, kupnju novih igrača, a najbolje je to nedavno u intervjuu tjedna za Sportske novosti objasnio Aljoša Asanović na pitanje o težini Hajdukove borbe s Dinamom te održavanja konkurentnosti:

  - Svi vide da su financije u usporedbi s Dinamom zapravo neusporedive. Prodaju Zagrepčani Olma za dva do tri godišnja proračuna Hajduka. Samo jednog igrača! Svake godine ulazi Dinamo u Ligu prvaka i to donosi 20 milijuna eura. Pet godina ulaziš, pa ulažeš, dovodiš, prodaješ igrače. U zadnjih šest mjeseci od Lige prvaka i prodaje Olma ostvarili su prihod od pet godišnjih budžeta Hajduka. Pa ti budi konkurentan! Ne aboliram pritom ni one prije ni ove ljude koji danas vode Hajduk, ali razmjeri su strašni. I tih 12 bodova na ljestvici je ništa u odnosu na sve ostalo što se događa - oslikao je Asanović stanje.

  Teško je drugima u tom novčanom nesrazmjeru doći blizu, jer Hajduk, Rijeka i Osijek nemaju tu vrijednost na Transfermarktu, što ne znači da ne mogu dobiti Dinamo pokoji put kao što se to i događalo. Hajdukova klupa je u prethodnom kolu također bila nešto skuplja nego inače budući da su na njoj sjedili Eduok i Nejašmić, kojima je vrijednost obojici dva milijuna eura. Nešto jeftiniji bili su bliski pratitelji, no najteže je onima koji se bore za ostanak...

  Investicija se vraća

  I iskusni splitski trener Vjekoslav Lokica svjestan je nesrazmjera u hrvatskom nogometu...

  - Kad prodaš nekoga i zaradiš veliki novac, a Dinamo to uvjerljivo najviše radi, onda taj novac možeš investirati u dva-tri igrača. Ako pritom pogodiš s jednim, a pogotovo s dva ili tri, ponovno stvaraš dodatnu vrijednost. I to tako traje godinama. Uz sve to, Dinamo već godinama igra Europu i tamo zarađuje veliki novac koji, ponavljam, reinvestira. Ako su pametni, investicija će se im se uvijek vratiti.

  Ističe Lokica da dobit može biti velika od dvojice kupljenih, bez obzira što su trojicu promašili...

  - Recimo, ne mogu prodati Hajrovića i Gavranovića, ali pogodili su s Petkovićem, Olmom i Oršićem, a od njih će stići ogromne cifre. Nije im ni nužno prodati Ademija i Dinamo ga ne prodaje, nego će uz njega razviti druge igrače. Dinamo nije moćan kao, karikiram, Manchester City, ali je za naše pojmove Manchester City - kazao je Lokica.

  Iz drugih medija