Kim Hyunwoo
 Vlado Kos / CROPIX / Vlado Kos / CROPIX CROPIX
NOVO MODRO OTKRIĆE

FINALIST SVJETSKOG PRVENSTVA POTPISUJE S DINAMOM NA 4,5 GODINE 'U mojoj zemlji ne postoji klinac koji ne zna za Luku Modrića ili Ivana Rakitića'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 10. siječanj 2020. 18:09

Za četiri ili pet dana nogometaš iz Južne Koreje Kim Hyun Woo potpisat će 4,5-godišnji ugovor s Dinamom. Modri klub će ga otkupiti od Ulsana za 600 tisuća dolara. Radi se o 20-godišnjem stoperu koji je već dvije godine u maksimirskom klubu, a s U-20 nogometnom reprezentacijom Južne Koreje igrao je prošle godine finale Svjetskog prvenstva, izgubivši od Ukrajine. U Dinamu je i njegov prijatelj, veznjak Kim Gyu Hyeong, vezni igrač, kojem je odšteta također ista, potpisat će i on, ali pod nekim drugim uvjetima.

Kim Hyun Woo naglo je izbio u prvi plan jer ga je trener Nenad Bjelica pozvao na pripreme prve momčadi. Je li bio oduševljen kad je dobio poziv za pripreme?

- Naravno. Iako imamo sjajnu B momčad u kojoj je pravo zadovoljstvo igrati, svi mi nekako čekamo poziv da se pridružimo treninzima prve momčadi. Sretan sam što sam se priključio, nadam se odlasku na pripreme u Rovinj i prilici da se nametnem treneru Bjelici - kazao na je u uvodu simpatični momak.

Pogodio s centra

U Dinamo ga je doveo Branko Hucika, bivši nogometaš, danas nogometni menadžer koji zastupa i hrvatskog reprezentativca Mislava Oršića.

- Obojica mladih korejskih nogometaša su stigla iz kluba Ulsan Hyundai, kluba u kojem je igrao Oršić, a svojevremeno sam i ja odijevao taj dres. Došao sam u Koreju pogledati dvije utakmice Oršića, a između njih bio je razmak tri dana, pa sam pogledao utakmice na nekom U-19 turniru. Obojica su mi izgledala odlično. Istog dana bio sam na večeri s direktorom kluba koji me je pitao ima li neki turnir u Europi, da bi Ulsan Hyundai želio doći - kazao nam je Hucika

Naravno, Branku je odmah pao napamet Dinamov turnir “Mladen Ramljak”. Pitao je u Maksimiru ima li mjesta za jedan korejski klub, bila su otvorena još dva mjesta, pa su u Dinamu pristali.

Solin, 131018.
Druga HNL liga, utakmica 8. kola izmedju NK Solin i GNK Dinamo II.
Na fotografiji: Hyunwoo Kim i Gyuhyeong Kim ( Dinamo).
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Vladimir Dugandzic / CROPIX / Vladimir Dugandzic / CROPIX CROPIX
Kim Hyunwoo

- Inače, tri mjeseca su me u Dinamu ispitivali je li Ulsan Hyundai dobra momčad, da im ne pokvari kvalitetu turnira... Pitali su me jedno dvadeset puta. Čak sam se počeo pitati jesam li ja njih dobro vidio - priča nam Hucika.

Kim Gyu Hyeong se, međutim, u međuvremenu ozlijedio, pa nije došao na memorijalni turnir u Maksimir, stigao je Kim Hyun Woo. U Dinamu su vrlo brzo dobili odgovor na pitanje hoće li Ulsan Hyundai biti konkurentan. Korejci su sve pomeli, prvo Feyenoord, pa Eintracht, a u finalu Dinamo sa 4:0! U toj finalnoj utakmici Kim Hyun Woo je zabio pogodak s - centra! Bio je proglašen i najboljim igračem turnira.

Nakon “Ramljaka”, mnogo je europskih klubova nazivalo Huciku i klub kako bi Kim Hyun Woo potpisao za njih. Međutim, i u Koreji su itekako dobro znali kako se radi u modroj školi, a lijepe priče ispričao im je i Branko. U modrom klubu je također postojalo zanimanje, ali Hucika im je preporučio da radi bolje adaptacije osim Hyun Wooa dovedu i Kim Gyu Hyonga koji nije bio na turniru jer je mjesec dana prije slomio palac. U siječnju prošle godine, obojica su potpisali za Dinamo dvogodišnju posudbu s opcijom da ih Dinamo otkupi. I eto, do toga je došlo, stoper potpisuje na 4,5 godina, eto ga u Bjeličinoj momčadi.

Očekuje li da će ostati u rosteru prve momčadi?

- Teško mi je to odgovoriti. Moja očekivanja su uvijek velika i imam visoke ciljeve, ali možda nisam objektivan. Dat ću sve od sebe da opravdam poziv, ali isto tako sam svjestan konkurencije. Sve je na meni.

Prilagodba na ćevape

Jesu li njegovi u Koreji sretni što živi u Zagrebu, kako mu je ovdje, je li se priviknuo na život, gdje živi, što voli jesti, koja mu je najomiljenija hrvatska hrana?

- Kao i svim roditeljima, teško im pada ta udaljenost, ali znaju da slijedim svoj san i siguran sam da su ponosni na mene. Puno im znači kada im kažem kako mi je lijepo u Zagrebu, da je sigurno, čisto i da su ljudi gostoljubivi. Živim u Ulici Rebar na Kozjaku, blizu stadiona. Malo mi nedostaje Koreja, ali svi oko mene se silno trude da to bude što manje. Od jela lako sam se prilagodio na ćevape, piletinu…

Koliko u Južnoj Koreji uopće znaju o Dinamu? Koliko imaju informacija o hrvatskom nogometu?

- O Dinamu znaju oni koji prate nogomet jer je Liga prvaka jako gledana u Koreji, o vašoj reprezentaciji znaju sve. Mislim da nema djeteta koje ne zna za Luku Modrića ili Ivana Rakitića.

Što mu je najljepše u Dinamu, što u Zagrebu, Hrvatskoj?

- Najviše mi se sviđa vrijeme. Brzo sam se prilagodio vremenskim uvjetima i to mi je bilo jako bitno. Znate i sami da su vam djevojke prelijepe i to govorim svim prijateljima u Koreji. Zagreb je sjajan grad, u Dinamu su me primili kao svoga… Stvarno nemam zamjerke.

Može li se sporazumijevati na hrvatskom jeziku?

- A iskreno, ne znam puno riječi. Bok, hvala, vidimo se… No, svi mi znamo rječnik nogomet na travnjaku i tako se najbolje sporazumijevamo.

Tko mu je najbolji prijatelj u Dinamu?

- Sa svima sam u korektnim odnosima, svjestan kako je jezična barijera prevelika da gradimo neki bolji odnos, ali osjećam poštovanje od suigrača i to mi je najbitnije. Možda sam bolji s Tolićem i Rešetarom, ali ne bih nikoga izdvajao.

Uzori Ramos i - Vida

Kojeg igrača Dinama najviše cijeni i zašto?

- Dani Olmo ima put koji bi svi mi htjeli proći koji dođemo van Hrvatske. Potom Mislav Oršić, Bruno Petković… Stvarno ima sjajnih igrača u Dinamu.

Zna li da je drugi Korejac u prvoj momčadi Dinama? Naime, još 2006. godine u plavom domu igrao je Kim Hyun Soo, doduše, samo je trenirao, nije ubilježio nastup. Koliko mu to znači?

- Sama činjenica da imam priliku donijela mi je puno veselja i radosti. Ipak, nisam znao za taj podatak da sam drugi Korejac u prvoj momčadi Dinama.

Tko mu je nogometni uzor?

- Sergio Ramos i Domagoj Vida.

Bio je viceprvak svijeta s U-20 selekcijom Koreje, očekuje li poziv u A selekciju?

- Nadam se tome jednoga dana. No, dug je put do tog cilja… Idemo korak po korak. Odraditi pripreme, zadovoljiti trenera i opravdati poziv. Potom igrati proljeće na visokoj razini… - zaključio je Kim Hyun Woo.

Linker
25. travanj 2024 10:11