Ronald Gorsic / CROPIX
DEVETA POBJEDA SEZONE

FOTO: DINAMO SLAVIO U DERBIJU KOLA PROTIV OSIJEKA I VRATIO SE NA VRH Livaković u sudačkoj nadoknadi skinuo zicer, Bjelici se ozlijedio važan igrač

Dinamo je pobjedom protiv Osijeka u sklopu 13. kola HNL-a ponovno na tablici preskočio Hajduk i preuzeo vodstvo. Modri su bili bolji s 1:0, a strijelac jedinog pogotka bio je Damian Kadzior u 42. minuti. Dinamo ima 28 bodova i utakmicu manje, Hajduk je drugoplasirani s 27, Rijeka treća s 22, a Osijek četvrti s 20 bodova.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 27. listopad 2019. 18:13

DINAMO - OSIJEK 1:0 (Kadzior 42')

DINAMO (4-4-2): Livaković – Šitum, Theophile, Dilaver, Moubandje – Moro, Gojak (od 17. Ivanušec), Kadzior, Olmo – Petković (od 68. Gavranović), Oršić

Trener: Nenad Bjelica

OSIJEK (5-3-2): Ivušić – Lončar (od 81. Todoroski), Šutalo, Škorić, Majstorović, Talys – Pilj, Žaper, Ndockyt – Marić (od 87. Špoljarić), Mance (od 69. Mbakogu)

Trener: Ivica Kulešević

ZAGREB – Stadion u Maksimiru. Gledatelja: 7 209. Sudac: Igor Pajač (Sveti Ivan Zelina)

Na kraju drama! Uzeo je Dinamo protiv Osječana tri boda u utakmici koju je mogao prelomiti još u prvom dijelu, kad je promašio nekoliko pravih zicera, pa onda uz nevjerojatnu 'asistenciju' osječke obrane zabio za 1:0, da bi u zadnjim trenucima susreta Livaković spašavao pobjedu. Kakav li je zicer u sudačkoj nadoknadi imao Špoljarić, a kako li je tek obranio Livaković!

Pobrinuli su se Osječani u smiraj prvog dijela da u kontekstu bizarnosti ne priča samo o Slavenu Belupu i onom 'šaljivom kućnom videu' na Poljudu. Kad su već mislili da su preživjeli Dinamove napade i promašene zicere, dopustili su Modrima da povedu iz auta. Osijekovi igrači iz nekog razloga su ostavili Petkovića samog, kao da su zaboravili da iz auta nema zaleđa. Oršić je bacio Petkoviću, a on proigrao Kadziora koji je zatresao mrežu. Širili su Osječani ruke, čudili se jedan drugome, a Dinamo je zasluženo vodio. Nitko tada ne bi mogao prognozirati dramatičan kraj.

Ozbiljno su Zagrepčani ušli u utakmicu, od prve minute krenuli po gol. Gosti su se pokušali (o)braniti, rijetko su prelazili u napadački gard, pamtimo u prvih 45 minuta tek jedan slabašan udarac Pilja u Livakovića. I grešku Moubanjdea, nakon koje su Osječani uspjeli doći tek do kornera. Sve ostalo, toliko puta viđena priča u Maksimiru, suparnik koji samo razmišlja o svom golu i pitanje je kad će Dinamo zabiti prvi gol.

Mogao je već u petoj minuti, Petković je pucao preko gola, bila je to dobra prilika, ali Petković se okliznuo. Još mu je bolja bila pozicija šest minuta kasnije, nakon Olmove duge lopte preko osječke obrane proigrao ga je Oršić, ali nije Petković dobro udario tu povratnu loptu. Na ubačaj Kadziora, pak, pokušao je glavom, opet nije zabio. Probao je Moubandje iz voleja nakon kornera, lopta je išla u gol, ali je pogodila Majstorovića u glavu. Dodao je Moubandje Olmu na desetak metara, pogodio je i on jednog osječkog braniča. Moro je izvrsno proigrao Oršića, izbio je sam pred Ivušića, ali je lijevom nogom pucao pokraj gola. Visio je gol u zraku, na kraju su Modri poveli iz auta. Inače, loša vijest bila je ozljeda Amera Gojaka u 17. minuti. Pokušao je nastaviti susret, ali je ipak sjeo na travnjak i na medicinskom vozilu odvezli su ga u svlačionicu, nije to izgledalo baš optimistično. Umjesto njega ušao je Luka Ivanušec.

Ista priča i u nastavku, sve se događalo na polovici Osijeka. Dvojbena situacija u šesnaestercu pred Ivušićem kod Dinamova kornera, Dilaver je bio hrvački povučen i guran, našao se na tlu, Pajač je procijenio da nije dovoljno za kazneni udarac. Minutu poslije, nakon duela reprezentativaca u kojemu je Škorić nagazio Petkovićev gležanj, Kadzior je iz slobodnog udarca gađao rašlje, pogodio vanjski dio vratnice.

No, još je bilo samo 1:0, a kad je tako neki zalutali metak uvijek može promijeniti utakmicu. Opomenuo je Mance u 67. minuti Modre jakim udarcem iskosa da nema opuštsanja, Livaković je sigurno odbio. Došli su Osječani do daha, bili u tim trenucima češće pred domaćim šesnaestercem. U kojemu je pao Mbakogu nakon kontakta s Moubandjeom, nadao se jedanaestercu, Pajač je autoritativno odmahnuo rukom. Nije Osijek 'složio' nijednu veliku priliku - tek je Talys pucao s 20 metara na sjevernu tribinu - ali je u zadnjih desetak minuta ušao sa živim rezultatom, krenuo po izjednačenje, a Nenad Bjelica je nervozno reagirao nakon mahanja pomoćnog suca Đuraka da je Oršić igrao rukom...

Mogao je zabiti i Gavranović za 2:0, ali kakvu je priliku onda imao Špoljarić! Pogriješio je Dilaver nakon jednog centaršuta, lopta je na petercu došla do Osijekova napadača, klupa je već skakala s uzdignutim rukama, ali iskoračio je Livaković i zatvorio put ka mreži. Maestralna reakcija reprezentativne 'jedinice', tko bi rekao da će na kraju morati spašavati! Čitavu utakmicu praktički nije imao posla, onda ovako obrani. To je karakteristika majstora.

DINAMO - OSIJEK 1:0 (Kadzior 42')

DINAMO: Livaković - Šitum, Theophile-Catherine, Dilaver, Moubandje - Moro - Kadzior, Gojak, Olmo, Oršić - Petković

OSIJEK: Ivušić - Talys, Majstorović, Lončar, Šutalo - Ndockyt, Pilj, Škorić, Žaper - Mance, Marić

----------------------------------------------------

TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICE!

90'+3' - ŠTO JE SADA SKINUO LIVAKOVIĆ U POSLJEDNJIM SEKUNDAMA SUSRETA! Talys je centrirao s lijeve strane, Todoroski kratko vratio za Špoljarića koji se nekako provukao između Dilavera i Theophilea te šutirao s dva metra, a fenomenalni Livaković brani tog 'mrtvaca'! Čudesna reakcija Dinamove 'jedinice' u samoj završnici na Maksimiru!

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

87' - Posljednja promjena kod Osječana. Umjesto Mirka Marića u igri je Josip Špoljarić.

83' - Ovacije za Danija Olma na Maksimiru, izašao je iz igre, a priliku dobiva mladi Marko Đira.

81' - Drugu promjenu radi Kulešević. Izašao je Lončar, mijenja ga Todor Todoroski.

77' - Tražili su sada Osječani najstrožu kaznu, međutim sudac Pajač se nije oglasio. Mbakogu je pao u duelu s Moubandjeom, no čini se da je prekršaj - ako ga je i bilo - bio izvan šesnaesterca.

Zagreb, 271019.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica 13. kola Hrvatski telekom 1. HNL, GNK Dinamo - NK Osijek.
Na fotografiji: Ivica Kulesevic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

70' - I još jedna prilika za Osijek! Sada se Škorić odvažio na udarac iz daljine, nije to uopće bilo loše, a lopta je prohujala pokraj vratnice!

69' - Prva zamjena kod gostiju. Izašao je Mance, zamijenit će ga nigerijski napadač Jerry Mbakogu.

68' - Drugu zamjenu radi Bjelica. Umjesto Brune Petkovića u igri je Mario Gavranović.

67' - Evo i jednog pokušaja Osječana! Mance je pobjegao obrani Dinama po desnoj strani, Moubandje ga nije mogao stići, Osijekov je napadač opalio iskosa, ali brani to Livaković.

65' - Gosti ne odustaju od bunkera i nema većih uzbuđenja na Maksimiru. Službeni spiker objavio je da je na tribinama oko 7200 gledatelja. BBB-i su se okupili u velikom broju i njihovo neumorno pjevanje ne prestaje od prve minute...

Zagreb, 271019.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica 13. kola Hrvatski telekom 1. HNL, GNK Dinamo - NK Osijek.
Na fotografiji: BBB.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

58' - TRESE SE VRATNICA! Sjajno je taj slobodnjak izveo Dinamov Poljak, ispružio se Ivušić na golu, bila je to ona prava 'kifla' i lopta se od vratnice odbila u teren!

57' - 'Požutio' je sada i kapetan Osijeka Mile Škorić zbog opasne igre u duelu s Brunom Petkovićem. Prekršaj je napravljen u zoni udarca i izvest će to Damian Kadzior.

53' - Prva šansa u nastavku, ali više za statistiku... Pucao je Moro s dvadesetak metara, odletjelo je to daleko iznad gola.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme na Maksimiru. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Osijek je od prve minute pokazao da mu je namjera doći na Maksimir i - braniti se. Modri su tijekom cijeloga prvog dijela nastojali probiti taj bunker, a uspjeli su iskoristiti trenutak nepažnje tek u 42. minuti kada je Damian Kadzior zatresao mrežu za vodstvo Dinama. Najveći problem za Bjelicu dogodio se u 16. minuti kada se ozlijedio stožerni igrač Dinama Amer Gojak. Umjesto njega u igru je ušao Luka Ivanušec.

45' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

42' - GOOOL! Modri su brzinski izveli aut s lijeve strane na nepostavljenu Osijekovu obranu... Oršić je dodao Petkoviću koji nesebično dodaje Kadzioru, a Dinamov je Poljak nesmetano zatresao praznu mrežu. Nisu izdržali gosti i Modri zasluženo vode 1:0!

Zagreb, 271019.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica 13. kola Hrvatski telekom 1. HNL, GNK Dinamo - NK Osijek.
Na fotografiji: slavlje igraca Dinama.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

40' - Prvi žuti karton na utakmici dobio je Ndockyt zbog glupog i nepotrebnog prekršaja na Kadzioru na sredini terena.

38' - I još jednom prijete Modri! Sada je Kadzior pronašao Petkovića u petercu koji tuče glavom, no samo pokraj gola... pitanje je koliko će se još dugo Osječane moći ovako braniti na Maksimiru!

35' - Sjajna šansa za Dinamo! Moro je fantastično gurnuo Oršića u priliku, veznjak Modrih je pobjegao obrani gostiju, međutim završni je udarac prošao mimo vratnice! Opet su centimetri spasili Osječane...

28' - Velika Moubandjeova pogreška! Pilj mu je zbog njegove nonšalancije oteo loptu i lijepo 'podvalio' za Mancea koji daje povratnu do Marića, međutim Theophile-Catherine je još jednom na pravome mjestu!

25' - I dalje traje Osijekov bunker koji dinamovci nastoje probiti. Modri dominiraju susretom i nametnuli su svoju igru, no do gola nikako ne uspijevaju doći.

18' - Sjajan udarac Dinamova Švicarca! Atraktivno je Moubandje potegao iz voleja, no umjesto mreže pogodio je nesretnog Majstorovića u glavu i umalo ga nokautirao. Osijekov branič će privremeno iz igre da mu se ukaže pomoć. Sve je u redu s Majstorović i sudac Pajač dozvolio mu je povratak na travnjak.

18' - Prva promjena u Dinamu. Prisiljen je mijenjati strateg Modrih, umjesto Gojaka u igri je Luka Ivanušec.

Zagreb, 271019.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica 13. kola Hrvatski telekom 1. HNL, GNK Dinamo - NK Osijek.
Na fotografiji: Amir Gojak.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

16' - PROBLEMI ZA BJELICU, OZLIJEDIO SE AMER GOJAK! Dinamov veznjak samo je sjeo na travnjak i pokazao da ne može nastaviti susret. Pomoćnim kolima iznijeli su ga s terena i morat će mijenjati Nenad Bjelica već u ranoj fazi dvoboja.

11' - Kakva je ovo bila prilika za Dinamo... Oršić se ubacio u prostor i mogao poentirati s desetak metara, međutim zapela mu je noga i nije uspio šutirati. Odmah je ispravio pogrešku i dodao Petkoviću koji opet puca ljevicom, a ovog puta prolazi to kraj vratnice. Odmah se uhvatio za glavu Dinamov napadač čim je shvatio kakva je ovo bila prigoda!

7' - Uzvraćaju odmah i Osječani! Mance je pronašao Pilja koji se odlučuje na udarac s ruba šesnaesterca, međutim nije to bio dobar šut i hvata to Livaković. Imao je Pilj i boljih rješenja...

5' - Prvu pravu šansu imao je Dinamo! Nakon jednog slobodnjaka iskosa, vratar Osijeka je 'zaplivao' i promašio ubačaj, lopta je došla do Brune Petkovića koji šutira isprve ljevicom, no samo preko gola...

1' - Počela je utakmica na Maksimiru! Glavni sudac je Igor Pajač iz Svetog Ivana Zeline.

----------------------------------------------------

16.30: Objavljeni su službeni sastavi.

Linker
24. travanj 2024 02:25