Foto: Vlado Kos / CROPIX
PRVA HNL

FOTO: DRAMATIČAN KRAJ SUSRETA U VINKOVCIMA Rijeka kiksala i ostala bez šanse za naslov, samo Hajduk može još spriječiti da Dinamo već danas slavi

Susret 35. kola Prve HNL između Cibalije i Rijeke u Vinkovcima završio je bez golova 0:0. Takvim rezultatom Rijeka je ostala bez šansi u obranu naslova kolo prije kraja.
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 13. svibanj 2018. 17:37

CIBALIA - RIJEKA 0:0

CIBALIA 4-2-3-1: Brkić – Karamarko, Ikić, Soldo, Rubić – Peričić (od 46. Kordić), Vojković – Miličević, Dabro (od 89. Mamić), Tomašević – Barišić (od 80. Vitaić).

Trener: Davor Rupnik.

RIJEKA 4-2-3-1: Sluga – Raspopović (od 46. Zuta), Escoval, Punčec, Leovac – Bradarić, Capan (od 59. Čolak) – Kvržić, Pavičić, Gorgon (od 74. Črnic) – Puljić.

Trener: Matjaž Kek.

Bila je to utakmica u kojoj je Rijeka dominirala od početka do kraja, od 88. minute zaigrali su s igračem više nakon isključenja Tomaševića, ali gol nisu uspjeli zabiti.

Dinamo uz utakmicu manje od Rijeke sada ima tri boda više kolo prije kraja. Čak i u slučaju izjednačenog broja bodova Dinamo ima bolji međusobni omjer protiv Rijeke koja je tako ostala bez šansi u obranu naslova.

Riječani su od početka pokazali nultu stopu tolerancije za probleme u nebesko-plavim redovima. Istrčali su samouvjereno, odlučno, sasvim sigurno i s dozom vjere u to da u posljednjih 180 mogu istopiti Dinamovih +4. S druge strane, Cibalia u slobodnom padu, prokockali su vinkovački nogometaši sve što su imali (primjerice, prezimili su s pet bodova prednosti u odnosu na Rudeš), pa su imajući ''ništa'' hrabro najavljivali pohod na ''sve'' u srazu s izrazito favoriziranom riječkom družinom koja je nakon desetak minuta bonace i već uobičajenog ''opipavanja mišića'' stegnula obruč oko domaćeg kaznenog prostora.

Cibalijina je obrana od 12. minute – i Pavičićeva udarca s poluodstojanja koji je završio u Brkićevim rukavicama – pa nadalje vrlo opasno živjela. U nekim kritičnim situacijama, poput one iz 24. minute kada je Kvržić s ruba kaznenog prostora pogodio vratnicu. Pavičić je u 37. minuti, pak, iz izgledne situacije pogodio oblak iz kojeg je kiša neumorno umivala aktere utakmice koja je neodoljivo podsjećala na – jednosmjernu ulicu. Igrali su samo Riječani čiju dominaciju tijekom utakmice najbolje oslikava gotovo nestvaran podatak o postotku posjeda lopte – Cibalia 21, Rijeka 79!

Najzaslužniji za to što je Cibalia nakon prvih 45 minuta imala aktivan ''iks'' – kad nema kiše, dobar je i led! – svakako je vratar Brkić koji je obranio seriju zahtjevnih lopti, a najdojmljivija njegova obrana svakako je bila ona iz nadoknade prvoga dijela kada je neutralizirao zicer Gorgona. Uzgred, prvu loptu prema Slugi lansirao je Dabro, istini za volju daleko od okvira, ali barem da ne zjapi okrugla ništica u rubrici Cibalijine napadačke ambicioznosti.

Seriju bravura Brkić je nastavio u 57. minuti kada je iz donjeg desnog kuta ''iščupao'' Pavičićevu loptu koja je slutila na neminovni mat. U posljednjih pola sata Kek je ušao još ofenzivnije, kvartetu Kvržić-Pavičić-Gorgon-Puljić pridodao je i Čolaka, a neposredno po njegovu ulasku s klupe Kordić je zapucao prvu (i jedinu!) veliku šansu za domaće.

A novu veliku za Rijeku promašio je agilni Puljić koji se inače ne ustručava zabiti klubu u kojem je napravio prve korake, činio je to dosad često, no u 83. minuti zatresao je okvir gola. Kekovi su u završnici ozbiljno pritisnuli Rupnikove koji su se lomili od želje i požrtvovnosti. I nije bilo uzalud, tko kaže da je kolektiv s nedostatnom objektivnom kvalitetom unaprijed osuđen na krah?

Ostali su domaći u završnici s igračem manje, Tomašević je ''skinuo'' Čolaka, pa je stoga isključen, ali njegovi suigrači uspjeli su iskopati bod, a umalo i preostala dva; Vitaićev projektil iz nadoknade vremena fijuknuo je tik uz desnu vratnicu, a nedugo potom Sluga je obranio zicer Ikiću!

Na kraju, pobjeda nikome, po bod svakome. Riječani su propustili šansu prišuljati se neuvjerljivom Dinamu na samo bod zaostatka, a Vinkovčani su se bodovno izjednačili s Puljanima kojima je za matematičku potvrdu 9. mjesta i nastupa u kvalifikacijama treba trobod u posljednja dva ogleda – današnjem koprivničkom i domaćem protiv Rudeša sljedeće subote. U slučaju bodovnog egala nakon 36. kola, podsjećamo, pulski Žuto-crni su u prednosti nad vinkovačkim Nebesko-plavima…

Standings provided by Sofascore LiveScore

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 03:09