Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
HNS PREDSTAVIO VAR

FOTO: 'IZBACIT ĆEMO SKANDALE IZ HRVATSKOG NOGOMETA' Era VAR-a u Prvoj HNL započinje utakmicom Intera i Istre

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 08. siječanj 2020. 17:19

S VAR-om će suci na terenu imali "drugu šansu", izbacit ćemo "skandale" iz hrvatskog nogometa - istaknuo je hrvatski VAR instruktor Bruno Marić uoči videoprezentacije ključnih situacija koje je za edukaciju poslala UEFA, dodavši da će se hrvatski VAR striktno držati Fifina protokola i temeljne filozofije "minimalno ometanje igre, maksimalna korist".

Završna edukacija za VAR za predstavnike medija, poglavito tv-komentatore, poklopila se s pismom iz IFAB-a, Međunarodnog nogometnog odbora zaduženog za pravila igre, kojim se Hrvatskom nogometnom savezu nakon godinu i pol dana priprema daje odobrenje za uvođenje "video pomoćnog suca" sukladno važećim protokolima. Od četvrtka kreće i edukacija po prvoligaškim klubovima.

Kako je istaknuo izvršni direktor HNS-a Marijan Kustić, "VAR je iskorak kojim će se vratiti poljuljano povjerenje poklonika nogometa u hrvatske suce", a voditelj projekta uvođenja VAR-a u Hrvatsku Ante Kulušić naglasio: "Ako smanjimo samo eklatantne pogreške koje se dogode, a bilo ih je, te osiguramo da točnost zaleđa bude 95 posto, napravili smo dobro."

Važno je još jednom naglasiti, s obzirom na nedoumice kad se gledaju neke strane lige, a pogotovo Premiership, da po protokolu "uvijek sudac na terenu odlučuje, on sudi, a VAR je samo alat za ispravljanje jasnih i očiglednih pogrešaka", istaknuo je voditelj edukacije za VAR Domagoj Vučkov, dodavši da će se VAR moći koristiti samo na stadionima na kojima postoje optički kabeli do prostorije za VAR, a to su svi prvoligaši (to je bio jedan od uvjeta za prvoligašku licencu).

Prva utakmica s VAR-om u HT Prvoj ligi bit će dvoboj Intera i Istre 1961 u Zaprešiću u petak 31. siječnja, taj vikend se 20. kolom nastavlja prvenstvo, a VAR će se koristiti i u završnici Kupa. Edukaciju u prostorijama Hrvatske nogometne akademije u Sesvetama vodili su Bruno Marić i Tomislav Šetka, instruktori za VAR i AVAR, bila je omogućena i demonstracija, pa su se i neki kolege okušali u povlačenju linija na ekranu kojim će se provjeravati je li pogodak pao iz zaleđa. Kako bilo, VAR-om neće nestati pogrešaka, jer i dalje presuđuje ljudski faktor, a uređaji za VAR kalibrirani su na otprilike 5-6 cm, pa će tolika biti i tolerancija na zaleđe.

Gledatelji na tribinama bit će preko semafora obaviješteni što VAR sudac provjerava, dok će oni uz uređaje s tv-slikom moći vidjeti na osnovi koje snimke je odlučeno i što je točno sucu pokazano, kao što smo nedavno mogli svjedočiti na Dinamovim domaćim utakmicama u Ligi prvaka. Kapetanima momčadi odluke nakon VAR-a objasnit će glavni sudac, a četvrti sudac trenerima uz travnjak. Neće biti prikazivanja sporne snimke na semaforima s ekranima, to je u međuvremenu zabranjeno svima na svijetu.

Važno je istaknuti i da VAR neće provjeravati dvojbene situacije, nego samo očito pogrešne odluke, ali će kasnije Sudačka komisija moći zauzeti stav je li sudac pogriješio i sukladno odluci ga kazniti. VAR glavnom sucu predlaže pregled snimke na ekranu uz teren, sudac pregled može zatražiti i sam (dosad nije zabilježeno da je itko odbio pregled snimke, iako i to može!), a VAR je proaktivan samo u slučaju pogrešnog identiteta igrača ili nasilničkog ponašanja (udaranje, ugriz, pljuvanje).

Linker
24. travanj 2024 20:17