Matija Djanjesic / CROPIX
TREĆE UZASTOPNO SLAVLJE

FOTO: RIJEKA RUTINSKI DO PRVE POBJEDE NA RUJEVICI OD KOLOVOZA Okršaj protiv susjeda obilježio majstorski slobodnjak Murića iz 'nemogućeg' kuta

Rijeka je u posljednjem susretu 18. kola HNL-a dočekala Istru i slavila s 2:0. Autogol je postigao Einar Galilea, a pobjedu je potvrdio Robert Murić. Zanimljiva je situacija u HNL-u, čak je pet klubova unutar četiri boda. Drugoplasirani Hajduk ima 32, Rijeka ima bod manje, trećeplasirani Osijek ima 30, a s 28 bodova na četvrtome i petome mjestu su Lokomotiva i Gorica.
Piše: Orlando RivettiObjavljeno: 08. prosinac 2019. 18:16

RIJEKA - ISTRA 1961 2:0 (Galilea 14' ag., Murić 27')

RIJEKA: Prskalo - Smolčić, Župarić, Escoval, Tomečak - Halilović, Capan - Gorgon (od 49. Pavičić), Murić (od 66. Raspopović), Acosty (od 83. Lončar) - Čolak

Trener: Simon Rožman

ISTRA 1961: Čondrić - Galilea, Gonzales (od 46. Pavić), Bosančić, Tomašević, Franić - Fintić (od 71. Grujević), Gržan, Regan (od 86. Ivančić), Lončar - Ćuže

Trener: Ivan Prelec

RIJEKA, stadion Rujevica Gledatelja: 4.000 Sudac: Igor Pajač (Sv. Ivan Zelina)

Da se boduje "umjetnički dojam", vjerojatno je Rijeka najbolje poluvrijeme pod vodstvom Simona Rožmana odigrala u Osijeku. Vodila je 2-0, ali... Bolno je bilo protiv Dinama (0-5), debakl u pola sata, a onda se dogodio Poljud. Riječka čarolija po slovenskim notama. Ako je Rožman imao model igre za gostovanja (četiri pobjede), na domaćoj je travi do ovog susreta žvakao pelin. Do ovog je susreta, naime, postio. U tri utakmice samo jedan bod (Lokomotiva 1-1), u raskoraku svoje napadačke filozofije i pragmatičnog nogometa. Činjenice da je u nogometnu jedino važno pobijediti. Nakon dva porza (Gorica 1-2 i Dinamo 0-5), Rožman je protiv Istre 1961. ostvario svoju prvu pobjedu na Rujevici. Prvi puta uživao u vatrometu. Pao je kamen sa srca Damiru Miškoviću i Srećku Juričiću na tribinama, i navijačima!Nastavljena je berba bodova, treća pobjeda zaredom.

Bez obzira na to što je Rožmanov uzor Klopp koji tvrdi da gledatelji traže emocije i ako im ponudi šahovsku partiju na terenu netko mora otići sa stadiona..., Rijeka je odigrala "napadački ali i pametno". U pola sata riješila je utakmicu u svoju korist. Napala, postavila obranu visoko na četrdeset metara, ali ni jednog trenutka nije išla grlom u jagode.

Tandem Halilović - Capan ispred obrane je nova Rožmanova kombinacija. Halilović crta akcije, Capan mu čuva leđa... Mozak i mišići. Gorgon je zabio prvi gol uz pomoć Galilee, igrajući iza Čolaka, na upražnjeno Andrijaševićevo mjesto (tri žuta), a Rožman je odlučio napasti Puljane preko krila. Acosty je tjerao u očaj Gonzalesa. Mijenjao je stranu s Murićem, "loptačkim pjesnikom", raskošna driblinga, ali i mudrosti... Kod drugog gola iz slobodnog udarca iz "mrtvog kuta" s desne strne, prevario je pulskog vratara Čondrića. Pa pogodio prečku u nastavku utakmice s 20 metara.

Rožman je na Rujevici debitirao 6. listopada u 11. kolu protiv Lokomotive. Povela je tada Rijeka golom Andrijaševića, ali je u nastavku bod spašao Andrej Prskalo. Igrač utakmimice. Kumovao je Rijekin vratar porazu protiv Gorice. U svim dosadašnjim domaćim susretima bilo je dosta taktičkog nereda. Nevjerojatnih grešaka.

Branila se Rijeka dvadesetak minuta nastavka. Kao da se uvukao strah od pobjede na Rujevici... Bez obzira na to što su Puljani još jednom pokazali da su momčad koja zaslužuje više od trenutačnog položaja na ljestvici. Natjerala je Rijeku na panično čišćenje ispred vratara Prskala.

Rožman je tražio ravnotežu između onoga što je momčad prikazala na Poljudu i svog napadačkog poimanja nogometa. Rijeka je u većem dijelu utakmice djelovala kao momčad s jasnim idejama. Tražila raznovrsnost u igri prema naprijed. Preko krila i sredine terena... Stvorila dosta prigoda. Ali i branila se s devetoricom iza lopte. Odgovornost u čuvanju rezultata. Tko se jednom opeče, a Rijeka je nekoliko puta prosula bodove, i na hladno puše.

RIJEKA - ISTRA 1961 2:0 (Galilea 14' ag., Murić 27')

RIJEKA: Prskalo - Smolčić, Župarić, Escoval, Tomečak - Halilović, Capan - Gorgon (od 49. Pavičić), Murić (od 66. Raspopović), Acosty (od 83. Lončar) - Čolak

ISTRA 1961: Čondrić - Galilea, Gonzales (od 46. Pavić), Bosančić, Tomašević, Franić - Fintić (od 71. Grujević), Gržan, Regan (od 86. Ivančić), Lončar - Ćuže

-----------------------------------------------

TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICE!

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

87' - Kakva šansa za Rijeku! Lončar je sve pripremio za Čolaka, no inače sjajni napadač Rijeke danas ne može zabiti niti s pet metara...

87' - Zadnja promjena kod Istre. Izašao je Obeng, ušao je Ivančić.

83' - Posljednji put mijenja Rožman. Ući će Lončar umjesto Acostyja.

75' - Pokušao je Escoval iz slobodnjaka, kad je već izašao Murić, pucao je s tridesetak metara, ali ravno u Čondrića.

72' - Nova promjena kod Puljana. Ušao je Marin Grujević umjesto Matije Fintića.

71' - Šime Gržan je simulirao prekršaj u šesnaestercu tražeći pritom najstrožu kaznu te je opravdano zaradio žuti karton.

66' - Još nevolja za Simona Rožmana, ozlijedio se i Robert Murić. Zamijenit će ga Momčilo Raspopović.

60' - Strašnu utakmicu gledamo na Rujevici! Pavić je ubacio s lijeve strane i pronašao Lončara koji iz blizine promašuje cijeli gol! Mogao je i trebao to Stefan Lončar zabiti, bio je ovo zicer nad zicerima...

58' - TRESE SE GREDA NA RUJEVICI! Murić je još jednom šutirao iz slobodnog udarca, gađao je sjajno, onako 'messijevski', a Čondrić se po tko zna koji put istaknuo fenomenalnom reakcijom i uz pomoć grede obranio taj neugodan pokušaj!

53' - Velika prilika za Istru! Fintić je probio lijevi bok i lijepo ubacio za Ćužea koji promašuje čitavu loptu, međutim na to je natrčao Martin Franić i snažno opalio po golu, a lopta se od Pavičića odbila u korner! Skočili su svi igrači Istre i tražili najstrožu kaznu jer je lopta pogodila Pavičića u lakat, no ponovljena snimka jasno pokazuje da je Pavičić štitio tijelo.

51' - Fantastična obrana Josipa Čondrića! Čolak se izvukao na udarac i gađao suprotan kut s vrha šesnaesterca, a vratar Istre brani taj šut vršcima prstiju!

49' - Reagira sada i Rožman. Čini se da se ozlijedio i kapetan Alexander Gorgon te će izaći iz igre, mijenja ga Domagoj Pavičić.

47' - Strašan udarac uputio je sada Šime Gržan! Lopta mu se odbila na sam rub šesnaesterca, bila je to ona prava 'rolica', potegnuo je krilni napadač Istre lijepo iz voleja, no otišlo je to malo iznad grede!

46' - Počelo je drugo poluvrijeme na Rujevici. Prelec je bio prisiljen obaviti jednu izmjenu jer se, čini se, ozlijedio Sergio Gonzalez. Zamijenit će ga Markus Pavić.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Nakon uspavanke u prvih deset minuta, Riječani i Puljani odigrali su uzbudljivo poluvrijeme uz mnoštvo šansi i sjajnih poteza. Bolju igru Riječani su okrunili pogotkom u 14. minuti kada Gorgon šutira iz daljine, a zgoditak se službeno pisao kao autogol Einara Galilee od kojega se lopta odbila u mrežu. Samo trinaest minuta poslije vidjeli smo fantastičan potez Rijekina veznjaka Roberta Murića koji je praktički iz mrtvoga kuta pogodio Čondrićevu mrežu i zaslužio ovacije riječke publike. Do kraja susreta mogla je i Istra doći do gola, no Prskalo je u prvome dijelu bio nesavladiv.

45' - Gotovo je prvo poluvrijeme i sudac Pajač šalje igrače u svlačionicu!

45' - I još jedna velika šansa Istre! Sada je Ćuže bio u skoku i tukao glavom, no Prskalo brani i njegov udarac!

44' - Prskalo fantastično brani novi pokušaj gostiju! Gonzales je centrirao do Martina Franića koji se požrtvovno baca i u padu gađa glavom, no vratar Rijeke sjajnom intervencijom brani taj pokušaj!

39' - Uzvraća sada i Istra! Šime Gržan je dobio loptu u prostor i pucao s desetak metara, no Župarić je u posljednji trenutak uspio blokirati njegov udarac!

38' - Sjajnu minijaturu izveo je sada Antonio Mirko Čolak! Majstorskom se fintom riješio Petra Bosančića i zatim šutirao po golu, međutim prošao je udarac pokraj vratnice... malo je nedostajalo da se i Čolak upiše u strijelce!

36' - Gađao je suprotne rašlje Robert Murić, prebacio je živi zid, ali i Čondrićeva vrata.

35' - Einar Galilea srušio je Čolaka u zoni udarca i opravdano zaradio žuti karton. Izvest će to netko od trojca Murić-Tomečak-Halilović.

33' - Opalio je i Tibor Halilović iz daljine, no ovog puta bez poteškoća to hvata Josip Čondrić.

27' - GOOOL! Robert Murić izveo je slobodan udarac koji je izborio Maxwell Acosty praktički iz samog mrtvog kuta, odvažio se Rijekin veznjak opaliti izravno po golu, Čondrić je to čak zamalo i obranio, no udarac je bio suviše precizan i silovit! Sjajan potez Roberta Murića i Riječani vode 2:0!

25' - Ćuže je zaprijetio iz daljine, ali bilo je to više za statistiku, prošao je udarac par metara od gola.

14' - GOOOL! Čolak se izborio za jednu tešku loptu i zatim pronašao Gorgona koji šutira iz daljine, a lopta se na putu prema golu odbila od Galilee i prevarila Čondrića! Od vratnice je to ušlo u mrežu i ništa nije mogao vratar Istre... Rijeka vodi 1:0! Stigla je službena obavijest da je pogodak upisan kao autogol braniča Istre Einara Galilee.

12' - I još jednom prijeti Rijeka! Opalio je Acosty s ruba šesnaesterca, gađao je suprotan kut i prošlo je to pored vratnice! Eto, nakon mirnog uvoda stigla su i uzbuđenja...

11' - Strašna šansa za Riječane! Iz kornera je Murić odigrao uigranu kombinaciju s Gorgonom koji se prvo sjajno izvukao na udarac, a onda opalio sa šest-sedam metara, međutim Čondrić to čudesno brani na samoj gol-liniji! Na odbijanac je naletio Escoval i pucao preko grede! Ma ovo je bilo teže promašiti nego zabiti...

10' - Zasad mirna utakmica u Rijeci, po jedan korner sa svake strane i bez ozbiljnijih prijetnji.

1' - Počela je utakmica na Rujevici. Glavni sudac je Igor Pajač iz Zeline.

-----------------------------------------------

16.30: Objavljeni su službeni sastavi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 18:55