Danijel Soldo / Cropix
OTVORENJE SPOMENIKA

FOTO: Šuker pocupkivao uz bećarce! Dobro raspoloženje narušilo mu je tek pitanje o Zdravku Mamiću

Piše: Nikola PatkovićObjavljeno: 08. prosinac 2015. 18:43

Spomenik prvoj nogometnoj lopti, rad akademskog kipara Krešimira Roda, otkrio je u utorak na Trgu kralja Tomislava u Županji predsjednik HNS-a Davor Šuker uz rečenicu: "Što više tražite od nogometa, nogomet će vam uvijek sve vratiti!“

Spomenik, koji je podignut u čast činjenice da je upravo Županja bila prvi hrvatski grad u koji je prije 135 godina donesena nogometna lopta, izrađen je u obliku stiliziranog slova Z kojemu je na vrku umjesto kvačice postavljena lopta, pa se može čitati i kao početno slovo grada.

Inače, prava prva lopta, izrađena od prirodne kože, danas se čuva u muzeju u Zagrebu. Šuker je inače bio iznimno raspoložen, pa je uz lagano pocupkivanje pratio i nastup folklorne skupine, a onda se i fotografirao kraj spomenika sa šokačkim šeširom na glavi. Poručio je da će HNS, koji je platio spomenik, uskoro u Županji postaviti i nogometno igralište s umjetnom travom te napokon obnoviti stadion u poplavljenoj Gunji, obećavši da će u to selo na otvorenje dovesti i hrvatske reprezentativce.

Osim zbog spomenika, Šukerovo dobro raspoloženje u Županji vjerojatno se može pripisati i činjenici da bi mu prijatelj i suradnik Zdravko Mamić uskoro mogao na slobodu. No, zato mu se nije svidjelo novinarsko pitanje hoće li mu u skladu sa sudskom odlukom koja Mamiću brani rad u Dinamu i on zabraniti rad u HNS-u.

- Vi ste svojim pitanjem već dali i odgovor - nejasno je odgovorio Šuker, dodavši.

- Već sam sto puta odgovarao na ova pitanja. Nitko nije kriv dok mu se krivnja ne dokaže, a niste sud ni vi ni ja. Želim mu da što prije dođe kući i pripremi se za obranu - rekao je predsjednik HNS-a dodavši i kako će Zdravkovu ulogu u Dinamu sada vjerojatno malo više preuzeti brat mu Zoran, a na daljnja novinarska pitanja nije želio odgovarati, već je samo izgovarao: "Hvala, hvala, hvala...“

Linker
18. travanj 2024 20:39