Ronald Gorsic / CROPIX
14. KOLO PRVE HNL

FOTO, VIDEO: DINAMO SLAVIO U DERBIJU U KRANJČEVIĆEVOJ PREKRASNIM ŠKARICAMA PETKOVIĆA Modri 'slomili' Lokomotivu i pobjegli na osam bodova prednosti

U susretu 14. kola Prve HNL Dinamo je na gostovanju pobijedio Lokomotivu sa 1-0. Nakon pobjede protiv izravnog konkurenta Dinamo je prvim pratiteljima pobjegao na plus osam.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 11. studeni 2018. 17:41

LOKOMOTIVA - DINAMO 0:1 (Petković 16')

LOKOMOTIVA: Grbić - Karačić, Kolinger, Majstorović, Datković (od 54. Krstanović) - Kastrati (od 67. Drožđek), Jakić (od 90. Babić), Ivanušec, Lecjaks - Uzuni, Radonjić.

Trener: Goran Tomić.

DINAMO: Livaković - Moharrami, Theophile-Catherine, Dilaver, Musa - Ademi (od 67. Olmo), Šunjić- Kadzior, Moro, Šitum (od 83. Menalo) - Petković (od 75. Budimir).

Trener: Nenad Bjelica.

Bio je to sudar dvije vodeće momčadi Prve HNL, a pobjednika je odlučio fantastičan pogodak Brune Petkovića u 16. minuti. Kadzior je ubacio iz slobodnog udarca, a Petković zabio fantastičnim škaricama.

'Lokosi' su najbliže golu bili u 72. minuti kada je Krstanović glavom spustio za Radonjića, a ovaj je pucao iznad gola.

Spektakularni pogodak Brune Petkovića u 16. minuti obilježio je ovaj okršaj gradskih suparnika. Bio je to potez istinskog nogometnog znalca, nogometnog Rembrandta, vrhunac igračke vještine, trenutak koji ulazi u pamćenje i o kojem će se još godinama pričati. Zbog takvih se poteza dolazi na utakmice, da smo vidjeli samo taj pogodak i baš ništa više, isplatilo se kupiti ulaznicu za nedjeljni gradski derbi prve i druge momčadi na ljestvici.

Kad netko spomene škarice, nogometnom zaljubljeniku najprije na pamet padne Dražan Jerković, legendarni "plavi 9", napadač čiji su golovi ispisivali povijest maksimirskog kluba, nogometaš koji je bio jedna od prvih istinskih sportskih zvijezda u ovom gradu. Jerković je naime škaricama zabio niz pogodaka, brojni su se fotoreporteri proslavili loveći ga kad bi lebdio u zraku koji trenutak prije izvedbe tih škarica.

Po škaricama je bio poznat i Snješko Cerin, sjećamo se i pogotka Marija Bonića banjalučkom Borcu s nekih 16 metara. A u novije vrijeme pamtimo čudesne Soudanijeve škarice u Rijeci, kao i Hodžićeve u Maksimiru protiv Intera. A Petković je sad ušao u taj "klub krojača", njegova je izvedba bila školski besprijekorna, fantastična, zavrijedio je najveću ocjenu za umjetnički dojam i zasluženo je dobio ovacije s tribina. Gledatelji su ustali sa sjedalica i burnim pljeskom pozdravili ovu nesvakidašnju majstoriju 24-godišnjeg napadača koji sad u Maksimiru proživljava najljepše razdoblje karijere.

Taj je pogodak Dinamu donio i zasluženo vodstvo nakon prvog dijela, nakon dobrih 45 minuta, u kojima se igrao ofenzivan i zanimljiv nogomet. Vidjeli smo i još po dvije prilike na obje strane (Šunjić i Kadzior za Dinamo te Radonjić i Karačić za Lokomotivu), no vratari Grbić i Livaković bili su na visini zadatka.

A malo je nedostajalo da se slična situacija iz 16. minute ponovi i u 49. minuti! Opet je naime bila ubačena visoka lopta u 16-erac Lokosa, opet je na nju krenuo Petković, primio je prsima, podignuo u zrak i opet škaricama, s osam metara, tukao prema vratima, no ovaj je put vratar Grbić obranio i uhvatio tu loptu. Ali pljesak s tribina opet je stigao kao nagrada Petkoviću za majstoriju.

Regairao je i trener Lokosa Goran Tomić te u potrazi za izjednačenjem umjesto Datkovića uveo je i trećeg napadača, Krstanovića. I već u 55. minuti Lokomotiva je imala veliku šansu: Radonjić je proigrao Kastratija, koji je s desetak metara iskosa loptu poslao pola metra kraj vrata! Dinamo je opasno živio, ali Kastrati je bio milostiv prema Plavima i progledao im je kroz prste...

Lokosi su tražili 11-erac u 62. minuti nakon što je Theophile u skoku na vrhu 16-erca neoprezno udario Radonjića laktom u glavu, no sudac Igor Pajač nije u tom duelu vidio prekršaj za kazneni udarac. Dvojbeno, još kako dvojbeno...

Potom je raspoloženi Radonjić još dva puta zaprijetio, Lokosi su do kraja tražili izjednačenje, a Dinamo je čuvao minimalnu prednost. I sačuvao je...

Rezultati by SofaScore

LOKOMOTIVA - DINAMO 0:1 (Petković 16')

LOKOMOTIVA: Grbić - Datković, Kolinger, Majstorović, Karačić - Lecjaks, Ivanušec, Jakić, Kastrati - Radonjić, Uzuni

DINAMO: Livaković - Musa, Dilaver, Theophile-Catherine, Moharrami - Ademi, Šunjić - Moro, Šitum, Kadzior - Petković

---------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

90' - Igrat će se još tri minute u Kranjčevićevoj.

89' - Posljednja zamjena i kod Lokosa. Izašao je Jakić, a mijenja ga Matko Babić.

88' - Još jedna velika šansa za Lokomotivu! Uzuni je centrirao s desne strane, Drožđek je ostao sam na sedam-osam metara od gola i uputio udarac glavom, ali Livaković je izvrsno postavljen i brani taj pokušaj!

83' - I posljednju zamjenu radi Bjelica. Izašao je Mario Šitum, a priliku dobiva Luka Menalo.

80' - Još jedna prilika za Lokomotivu! Drožđek je iz mrtvoga kuta poslao sjajan centaršut na desnu stranu gdje je Uzuni isprve opalio iz voleja, no i taj udarac odlazi pred vrata Dinama.

76' - Sjajna šansa za Lokose! Radonjić je lijepo opalio s oko 25 metara, Livaković se ispružio na golu, ali udarac odlazi vrlo blizu vratnice. Bio bi to eurogol da je lopta ušla!

75' - Druga zamjena kod Dinama. Izlazi strijelac jedinog pogotka i to pogotka o kojemu će se još dugo pričati - Bruno Petković, a umjesto njega u igri je Mario Budimir. Petković je ispraćen velikim pljeskom s tribina.

72' - Izvrsna prigoda Lokomotive! Krstanović je glavom spustio loptu za Radonjića, a napadač Lokomotive puca s desne strane iskosa, no udarac odlazi pored suprotne vratnice.

68' - Mijenja još jednom i Tomić. Izlazi Kastrati, a ulazi Domagoj Drožđek.

67' - Prvu zamjenu radi Nenad Bjelica. Izašao je kapetan Arijan Ademi, a zamijenit će ga Dani Olmo. Kapetansku vrpcu dobio je Dominik Livaković.

65' - Zamalo autogol! Kadzior je izveo udarac iz kuta, a lopta se od glave Ivana Krstanovića odbila prema golu i vratar Lokomotive još jednom spašava svoja vrata.

63' - Isprobao je i Luka Ivanušec svoj udarac. Pucao je s oko 25 metara, ali ravno u Livakovića i to je bio samo još jedan udarac u okvir, više za statistiku.

55' - Kakva akcija Lokomotive! Izigrali su Lokosi obranu Dinama, Radonjić je dao sjajnu loptu do Kastratija koji ulazi u šesnaesterac i puca po golu, no lopta odlazi tik uz lijevu vratnicu.

54' - Prvu zamjenu radi Goran Tomić. Izašao je Datković, a mijenja ga veteran HNL-a Ivan Krstanović.

50' - Žuti karton opravdano je dobio Ivan Šunjić zbog prekršaja na Kastratiju koji je prijetio povući kontru i sjuriti se prema vratima Dinama.

49' - KAKAV POTEZ BRUNE PETKOVIĆA! Još je jednom pokušao škaricama s pet-šest metara, ovoga puta si je sam namjestio loptu na udarac, ali pucao je ravno u Grbića i vratar Lokomotive brani taj pokušaj!

46' - Počelo je drugo poluvrijeme u Kranjčevićevoj. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Fantastično je bilo otvaranje utakmice u Kranjčevićevoj. Zaredalo se nekoliko sjajnih prilika na objema stranama, a vrhunac je bio fenomenalan Petkovićev pogodak škaricama koji će se još dugo pamtiti. Nakon tog pogotka Dinamo je preuzeo kontrolu na terenu i do kraja poluvremena većih uzbuđenja nije bilo.

45' - Neće biti sudačke nadoknade i sudac Pajač šalje igrače u svlačionicu.

39' - Posjed lopte je 68% - 32% u korist Dinama. Modri su u potpunosti preuzeli kontrolu na terenu, ali se tempo utakmice smirio i većih prilika nema.

33' - Šansa za Lokose. Ivanušec je izveo slobodan udarac s dvadesetak metara iskosa, vidjelo se da je kombinacija bila uigrana, ali Datkovićev udarac nije bio precizan i lopta odlazi pokraj vrata.

27' - Kakva prilika za Dinamo! Nikola Moro je probio lijevu stranu i ubacio u peterac, a Kadziorov udarac obrana Lokomotive uspijeva izbaciti u korner.

18' - Fantastičan Karačićev udarac i izvrsna Livakovićeva obrana! Opalio je kapetan Lokosa s dvadesetak metara i gađao suprotan kut, a vratar Dinama je sjajnom intervencijom spasio svoja vrata. Gledamo fantastičnu utakmicu u Kranjčevićevoj!

16' - GOOOL! OVAKAV POGODAK VEĆ DUGO NIJE VIĐEN NA TRAVNJACIMA HNL-A! KADZIOR JE IZVEO SLOBODAN UDARAC I POSLAO LOPTU OKOMITO PREMA GOLU, A BRUNO PETKOVIĆ JE FENOMENALNIM ŠKARICAMA PROBIO MREŽU LOKOMOTIVE ZA 1:0!

12' - Prilika za Dinamo. Pokušao je i Šunjić glavom, no bio je u teškoj poziciji i lopta je završila u gol-autu.

10' - Uzvraća i Lokomotiva! Karačić je lijepom dijagonalom pronašao Lecjaksa na lijevoj strani, Čeh je prošao Moharramija i poslao izvrsnu povratnu u šesnaesterac, a Radonjić je opalio isprve, no samo preko grede Dinamovih vrata.

5' - Sjajna prilika za Dinamo! Šitum je ispremiješao cijelu obranu Lokomotive i probio lijevom stranom te izvrsno ubacio u peterac, a Petkovićev udarac glavom uspijeva obraniti vratar Lokosa!

1' - Počeo je zagrebački derbi!

---------------------------------------------

17.25: Igrači su istrčali na stadion u Kranjčevićevoj. Glavni sudac je Igor Pajač iz Sv. Ivana Zeline. Sve je spremno za susret!

16.30: Objavljeni su službeni sastavi. Strateg Modrih Nenad Bjelica opet je iznenadio početnim sastavom i promijenio nekolicinu igrača u odnosu na dosadašnje utakmice. Dinamovci će zaigrati u sastavu u kojem još nisu igrali ove sezone, ni u HNL-u ni u Europskoj ligi! Bjelica je odlučio odmoriti Leškovića, Rrahmanija, Oršića, Gojaka i Gavranovića, a u Kranjčevićevoj će istrčati Mario Musa, Emir Dilaver, Nikola Moro, Mario Šitum i u ulozi isturenog napadača Bruno Petković. U momčadi Lokomotive nema promjena i Goran Tomić će na teren poslati najjači sastav.

Linker
17. travanj 2024 10:26