Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
USPJEŠNA GENERALKA UOČI ATALANTE

FOTO, VIDEO: DINAMO UZ PUNO MUKE PRESTIGAO HAJDUK NA VRHU LJESTVICE Pogledajte gol kojim je Gavranović presudio pobjednika protiv Istre

Nogometaši Dinama upisali su minimalnu pobjedu u prvoj utakmici 8. kola domaćeg nogometnog prvenstva. Pogotkom Marija Gavranovića pobijedili su Istru 1961 s 1:0. Puljani su međutim mogli do boda u samoj završnici.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 13. rujan 2019. 19:01

Dinamo - Istra 1961 1:0

Zagreb. Stadion u Maksimiru. Gledatelja 2585

Strijelci: 1:0 - Gavranović (53)

Dinamo: (4-1-4-1): Zagorac 7 - Pinto 6, Theophile 5,5, Perić 6, Leovac 6- Moro 7 (od 85. Lešković -)- Kadzior 6, Majer 6 (od 59. Ivanušec 6), Gojak 7, Oršić 6 - Gavranović 7 (od 70 - Petković -). Trener: Nenad Bjelica 6,5

Istra 1961: (5-4-1): Čondrić 7 - Grujević 6,5, Bosančić 6,5, Galilea 6,5 Tomašević 6, Pavić 6,5- Gržan 6 (od 85. Fuentes -), Lončar 6,5, Regan 6 (od 73. Ivančić-), Čuže 5 - Perić-Komšić 5 (od 58. Bušnja 5), Trener; Ivan Prelec 6,5

Sudac: Pajač (Zelina) 6; pomoćnici; Zobenica (Velika Gorica) i Đurak (Sisak), četvrti; Bionda (Zaprešić); delegat; Podnar (Gospić)

Žuti kartoni; Bušnja (72-povlačenje suparnika)Crveni kartoni; Igrač utakmice: Mario Gavranović

Dinamo je pobijedio i tako trijumfom najavio start u Ligi prvaka protiv Atalante. Nije Bjeličina momčad oduševila, ali pobjeda se piše, dojam zaboravlja. Jako je dobro i pametno bilo što Modri nisu stavili veto na igranje posuđenog igrača Ćužea. On je poklonio pobjedu domaćinu, jučer je, da se malo našalimo, bio najbolji igrač Dinama. Na startu utakmice dva puta je idealnim situacijama reagirao poput početnika, a nevjerojatno je pogriješio kod pogotka Gavranovića. Dodao je loptu Gojaku na dvadesetak metara od svoga gola. Neoprostiva greška...

Valja istaknuti još jedan bitan detalj s utakmice. Zabio je konačno Mario Gavranović! Posljednji put je pogodio još 26. svibnja, kad je probušio mrežu Hajduka. Dugo je vremena prošlo, čak 110 dana, deset utakmica nije uspio zabiti. Ali za Dinamo je jako važno da se Gavro vraća u golgetersku formu. Pogodio je prije neki dan za švicarsku reprezentaciju, a eto i jučer za Modre. Najavljuje li to Gavranović svoj golgeterski preporod u Ligi prvaka? Bilo bi jako dobro za Bjelicu i dečke da još netko osim hrvatskog reprezentativca Petkovića buši suparničke mreže. Dobro je igrao i Nikola Moro, također i Amer Gojak, a Zagorac je spasio mrežu kad je trebalo.

Važna je jučerašnja pobjeda Modrih ne samo zbog predstojeće utakmice s Atalantom, već i zbog činjenice da se opet vratio na prvo mjesto. Trijumf su s Modri izborili boljim igrom u drugom poluvremenu, kad su imali još nekoliko prilika i za uvjerljiiviju pobjedu. Makar je i Istra imala priliku u poslednjoj minuti.

Istra je jučer u Maksimiru igrala dobar nogomet, posebno u prvom poluvremenu. Ivan Prelec očito radi dobar posao. Ne sjećamo se kada je netko, a tu računamo i europske utakmice stvorio probleme Dinamu kao društvo iz Pule. Pogotovo u prvom poluvremenu. Prelecovi dečki odlično su izlazili, njihova tranzicija igre bila je na viskoj razini. Pogotovo je impresionirali s koliko igrača dolazili u završnice napada. Rijetko koja momčad se tako predstavila u plavom domu. Međutim, nedostajala im je završnica, kad je trebalo zadati onaj konačni, završni udarac Modrima, uvijek je netko zakazao, krivo dodao loptu. Na samom početku Ćuže se dva puta nije snašao u situacijama 'dva na jedan', odigrao je katastrofalan završni pas. Jednom je Regan samo trebao gurnuti loptu na Dinamovu polovicu, pogriješio je... Da je bilo više koncentracije, ili ako hoćete kvalitete u završnici, Istra je u prvom poluvremenu mogla unerediti Dinamo. Svakako treba naglasiti da su dečki iz Pule igrali u jakom ritmu, bili su rastrčani, očito iznimno motivirani. Iako im nije išlo u završnici, mogli su gosti zabiti u posljednjoj minuti prve dionice. Lončar je pucao s nekoliko metara, ali je Zagorac sjajno obranio, onako refleksno.

Dinamo se dosta mučio s distribucijom lopte, koja je putovala dosta sporo, a takva igra proizvodila je i dosta pogrešaka. Nekoliko puta su Istrani presjekli lopte koje su bile upućene prema naprijed, ali nisu ih znali adekvatno iskoristiti. Porbali su Modri i s centaršutevima u šesnaesterac, ali obrambeni igrači Istre uglavnom su hvatali glavom sve te visoke lopte.

Ipak, u prvom poluvremenu, iako nije igrao za pljesak, Dinamo je mogao zabiti. Nikola Moro je ubacio loptu prema Oršiću, koji je s glavom promašio s nekoliko metara. Bio je to čisti zicer... Mogao je zabiti i Kadzior, nakon odličnog centaršuta Leovca, Poljak je dobro pucao s nekih desetak metara, ali zamalo kraj vratnice. Dobro je u prvom poluvremenu opalio i Majer, ali je Ćondrić fenomenalno obranio, isto tako dobro reagorao je udarac Mora. Zgodnu šansu imao je i Gavranović, ali kod udarca glavom bio je leđima okrenut vratima, pa nije vidio gdje puca.

No, sve je Gavro vidio kad je bilo najpotrebnije...

Pogledajte podcast Sportskih novosti Dinamo u Ligi prvaka u kojem gostuju proslavljeni bivši nogometaši modrih i aktualni trereni Ognjen Vukojević i Andrej Panadić:

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 08:35