Foto: Damir Krajac / CROPIX
23. KOLO PRVE HNL

FOTO, VIDEO: HAJDUK UVJERLJIVO DO SLAVLJA U ZAPREŠIĆU Inspirirana predstava Jaira koji je zabio dva maestralna pogotka, Interu tek počasni gol

U susretu 23. kola Prve HNL Hajduk je kao gost u Zaprešiću svladao Inter sa 3-1 (2-0). Junak susreta bio je Brazilac Jairo koji je zabio dva gola za splitski sastav.
Piše: Gianluca StarčićObjavljeno: 03. ožujak 2019. 14:55

INTER - HAJDUK 1:3 (Tsonev 90+3 / Jairo 14', 20', Caktaš 52')

Inter(4-2-3-1): Matković - Bosec, Tatomirović (od 54.Šimunec), J.Čeliković, Valentić - Muhar, Brezovec - Serderov(od 76. Tsonev), Rak, Čulina (od 65.Mišković) - Kaluđerović.

Trener: Samir Toplak

Hajduk (4-4-2): Posavec - Juranović, Vučur, Svatok, Bradarić - Nejašmić, Jradi (od 71.Sahiti), Palaversa (od 61.Jurić), Caktaš - Gyurcso (od 75.Tahiraj), Jairo.

Trener: Siniša Oreščanin.

Hajduk se prošetao kroz Zaprešić(3:1), utakmica je bila riješena u dvadesetoj minuti jer već je tada na semaforu stajalo 2:0 za gostujuću momčad, a najzaslužniji za to je dvostruki strijelac Jairo za kojeg Zaprešićani nisu imali lijeka. Sve što je Brazilac naumio je i sproveo u djelo, uistinu ga je užitak bio gledati. Splićani su sada samo tri boda od Lokomotive i četvrte pozicije koja vodi u toliko željenu Europu. Inter je pak i dalje ostao na jednoj domaćoj pobjedi protiv Hajduka, a borba za ostanak se nastavlja...

Nije bilo previše iznenađenja u sastavima, Toplak nije imao prostora za „kemijanje“. Izveo je momčad u 4-2-3-1 sustavu te je u odnosu na prošlu utakmicu sa Slavenom jedina promjena bila u veznom redu. Naime, Josip Brezovec se vratio u početni sastav, dok ga je Postonjski zamijenio na tribini obzirom da je sada on morao odraditi kaznu od tri žuta kartona. S druge strane Siniša Oreščanin nije mogao računati na četvoricu standarnih igrača. U Zaprešić je stigao bez prvog stoperskog tandema Ismaily – Lopez, najbolji igrač Splićana u proljetnom dijelu prvenstva Fran Tudor odrađivao je tri žuta kartona, dok je van pogona zbog ozljede Hamza Barry.

Opet je strateg Hajduka optirao za 4-4-2 sustav. Bilo je dosta rasprava igraju li Splićani u rombu ili ne, ali bilo je jučer svega. Krenuo je Hajduk u rombu s Nejašmićem kao korektorom, a ispred su se dosta rotirali Caktaš, Jairo i Gyurcso, koji se očekivano izvlačio na desno krilo i otvarao prostor za Caktaša koji je to dobro koristio.

Hajduk je u prvom dijelu izdominirao domaćinna u svakom pogledu, dojma smo čak da je prvo poluvrijeme bilo možda i najbolje Hajdukovo u ovoj sezoni. Inter je bio neprepoznatljiv, uvukao se Matkoviću u krilo pa su sukladno tome gosti odmah nametnuli svoj ritam. Zaprešićani nisu mogli doći do lopte, Hajduk je bio razigran, Jradi i Caktaš su se dobro kretali između linija...

Ipak, najraspoloženiji je bio već spomenuti Jairo koji je Hajdukov rani pritisak okrunio pogotkom. No, nije to bio bilo kakav gol, rijetko to možemo vidjeti na HNL travnjacima. U 14. minuti Juranović je odlično ubacio s desne strane, a Jairo je s desetak metara iz voleja čudesno „probušio“ Matkovića za erupciju oduševljenja na tribini gdje je bila smještana Torcida.

Šest minuta kasnije opet je Brazilac bio u naslovnoj ulozi, dobio je loptu na širokom prostoru, ispred njega je bio samo Tatomirović, kojeg je bacio na stražnjicu i mirno pospremio loptu u suprotni kut. Ovaj dribling bio je veoma sličan onom Messijevom kada je Argentinac slomio Boatenga u Ligi prvaka...

Očekivalo se da će se Inter probuditi, ali Hajduk je nastavio sustavno napadati Zaprešićane i mogao je domaćin otići i s većim minusom na predah.

U nastavku je prvu pravu priliku imao Inter, no Rak je iz blizine traljavo pucao i bio je to lak plijen za gostujućeg vratara.

Kazna je stigla u 52. minuti kada je Caktaš glavom pospremio Gyurscin ubačaj u mrežu, ali činjenica jest da je Matković morao bolje reagirati.

Utakmica se posljedično rezultatu smirila, Hajduk je dignuo ručnu, vrijedi još istaknuti pokušaj Gyurcsa, Mađar je lukavo probao lobati Matkovića, ali bio je zamalo neprecizan.

Počasni pogodak u zadnjim sekundama utakmice je djelo debitanta Coneva, ali Inter je jučer zbilja pokazao premalo.

Sve u svemu, Hajduk je stvarno izgledao jako dobro, vidi se pomak te su zasluženo ispraćeni pjesmom i aplauzom, baš kao i Oreščanin koji je prilikom davanja izjava za TV također zaradio gromoglasni aplauz od Torcide.

Rezultati by SofaScore

INTER - HAJDUK 1:3 (Tsonev 90'+4' / Jairo 14', 20', Caktaš 52')

INTER: Matković - Valentić, Čeliković, Tatomirović, Bosec - Brezovec, Muhar - Čulina, Rak, Serderov - Kaluđerović

HAJDUK: Posavec - Bradarić, Vučur, Svatok, Juranović - Caktaš, Jradi, Nejašmić, Palaversa - Gyurcso, Jairo

-----------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

90'+4' - GOOOL! Počasni pogodak za domaćine u posljednjim sekundama susreta postigao je Bugarin Tsonev!

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

83' - Žuti karton dobio je Francesco Tahiraj, samo osam minuta nakon ulaska u igru.

78' - Vučur je zbog ozljede iznesen s travnjaka, izgleda da stoper neće moći nastaviti igru što znači da će Hajduk do kraja igrati s desetoricom budući da su već obavljene sve tri zamjene.

76' - Odmah mijenja i Samir Toplak. Ušao je Bugarin Borislav Tsonev umjesto Serderova.

75' - I posljednju zamjenu radi Oreščanin. U igri je Tahiraj umjesto Gyurcsa.

72' - Druga zamjena kod Bijelih. U igri je Emir Sahiti umjesto Jradija.

71' - Još jedna velika šansa za Hajduk! Gyurcso je izbio sam pred Matkovića, pokušao je atraktivno lobom riješiti ovu situaciju, no udarac je završio u gol-autu.

65' - I druga zamjena u momčadi Intera. Izašao je Antonini Čulina, a zamijenit će ga Robert Mišković.

64' - Sjajna prigoda za Bijele! Jairo opet stvara probleme obrani Intera, izvozao je svoje čuvare i zatim gađao suprotni kut, ali uspio je pogoditi samo vratnicu, ovaj put lopta nije ušla u go! Bio bi to hat-trick danas izvrsno raspoloženoga Brazilca!

61' - Mijenja sada i Oreščanin. Ušao je Stanko Jurić umjesto Ante Palaverse.

54' - Prva promjena u sastavu Intera, ušao je Andrej Šimunec umjesto ozlijeđenog Tatomirovića.

52' - GOOOL! Jairo je pronašao Gyurcsa na desnome boku koji odmah centrira u peterac, a ondje se najbolje snašao Mijo Caktaš i glavom pogodio za 3:0!

46' - Počelo je drugo poluvrijeme u Zaprešiću. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA

45' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

45' - Pridigao se Posavec nakon što mu je ukazana liječnička pomoć. Čini se da će sve biti u redu s Hajdukovim vratarom. Kaluđerović je dobio žuti karton zbog toga starta na vratara Hajduka.

42' - Vrlo nezgodan udarac dobio je Josip Posavec kada je na njega neoprezno startao Kaluđerović. Vrataru Hajduka ukazuje se liječnička pomoć.

41' - Umalo pogodak za domaćine! Kaluđerović je zatresao vratnicu, imali su sada gosti puno sreće!

36' - Šansa za Bijele! Isprobao je opet Gyurcso svoj udarac, ali obrana Intera uspjela je to blokirati.

28' - Prilika za Hajduk! Jradi je odložio loptu za Juranovića koji odmah šalje ubačaj pred vrata gostiju, Caktaš je najviši u skoku i puca glavom s nekih osam metara, ali lopta odlazi preko vrata.

23' - Prilika za Inter! Napokon uzvraćaju i domaćini, ali samo za rubriku 'udarci na gol', pokušao je Rak s dvadesetak metara, a udarac je išao pored gola.

20' - GOOOL! Još jedna majstorija Hajdukova Brazilca! Jairo je prošao po lijevoj strani, ušetao se u šesnaesterac i lažnjakom 'slomio' Tatomirovića, a zatim efektno smjestio loptu u mrežu pored nemoćnog Matkovića!

17' - Odlično igra Hajduk na početku utakmice! Nejašmić je sada dugom loptom proigrao Jaira koji je pucao s ruba šesnaesterca, otišlo je malo iznad vrata.

14' - GOOOL! Juranović je fantastično centrirao i pronašao Jaira u šesnaestercu, a Brazilac je majstorski pucao isprve iz voleja i probio mrežu iza Matkovića za vodstvo Bijelih u Zaprešiću!

12' - I još jednom prijete Bijeli! Jairo je stvorio probleme obrani Intera u lijevome mrtvom kutu, lažnjakom se riješio Tatomirovića i zatim pokušao iznenaditi Matkovića, no i ovaj je put vratar Intera bio dobro postavljen.

10' - Sjajna prigoda za Hajduk! Caktaš je lijepo opalio s dvadesetak metara, a Matković se istaknuo izvrsnom intervencijom!

5' - Prilika za Hajduk. Gyurcso je pucao iz slobodnjaka, ali udarac je bio loš i nije bilo opasnosti za momčad Intera.

1' - Počela je utakmica u Zaprešiću!

-----------------------------------------------------

14.55: Igrači su istrčali na zaprešićki travnjak. Glavni sudac je Ivan Bebek iz Rijeke. Sve je spremno za početak!

14.40: Zagrijavanje Splićana uoči susreta:

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 09:13