Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
7. KOLO HNL-A

FOTO, VIDEO: NOVO RAZOČARANJE ZA RIJEKU NAKON ISPADANJA OD GENTA Bišćanova momčad propustila pobijediti Inter na Rujevici, greda spasila Zaprešićane

Susret 7. kola HNL-a između Rijeke i zaprešićkog Intera završio je rezultatom 1:1. Gosti su došli do vodstva iz jedanaesterca već u 2. minuti kada s bijele točke pogađa Mamut, a izjednačenje je Bijelima donio povratnik u momčad Alexander Gorgon. Slijedi reprezentativna stanka, a zatim u 8. kolu na Rujevicu 15. rujna dolazi Hajduk.
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 01. rujan 2019. 21:15

RIJEKA - INTER 1:1 (Gorgon 31' / Mamut 2' p.)

RIJEKA (4-1-4-1): Prskalo - Raspopović (od 18. Smolčić), Župarić, Punčec, Tomečak - Lepinjica - Murić, Halilović, Iglesias, Gorgon (od 66. Acosty) - Puljić (od 71. Babić)

Trener: Igor Bišćan

INTER (3-5-2): Matković - Savić, Mazalović, Tatomirović - Bosec, Postonjski, Soldo, Mlinar, Vego (od 41. Galić) - Tsonev (od 61. Ljubić), Mamut (od 78. Vasilj)

Trener: Samir Toplak

RIJEKA, Stadion Rujevica. Gledatelja: 3 529. Sudac: Ante Čuljak (Zagreb)

Nogometaši Rijeke remizirali su na Rujevici protiv Intera (1:1) i četvrtu uzastopnu utakmicu (Osijek, dva puta Gent, Inter) ostali bez pobjede. Očekivao se lagan posao za momčad Igora Bišćana, povratak na pobjednički kolosijek nakon ispadanja iz Europe, a pretvorilo se u nervoznu utakmicu s čak 11 žutih kartona, puno prljave igre i malo nogometa koji će se pamtiti. Ne može se reći da jedna ili druga momčad nisu željele, ali ostaje dojam da bi puno više pokazale da nije sve obilovalo silnom nervozom već od prvih sekundi utakmice.

Igor Bišćan promijenio je četiri igrača u odnosu na četvrtak, nova lica u početnoj postavi bili su Puljić, Murić, Gorgon i Iglesias, po izboru je očito tražio ideju i kreaciju, ali kako je utakmica krenula, više mu je trebao netko s "nožem u zubima". Sve se zakuhalo već nakon 10-ak sekundi kada je neiskusni sudac Ante Čuljak počeo gubiti konce utakmice i duel Punčeca i Mamuta u kojem je bilo obostranog povlačenja dosudio kao kazneni udarac. Sigurna realizacija i nervoza na travnjaku i tribinama koja se mogla rezati nožem sugerirali su, ako ništa drugo, utakmicu u kojoj neće manjkati uzbuđenja, ali u kojoj se neće umirati u ljepoti.

Čuljak je nastavio srljati i iritirati svojim procjenama, dojam je da je morao puno strože od žutog kartona kazniti Postonjskog, koji je izvan granica igrališta namjerno rukom išao prema licu Murića ne bi li ga zaustavio u kontri, pa onda i ostao nijem nakon jednog duela Mlinara i Tomečaka u kaznenom prostoru Intera nakon što je branič Rijeke prvi došao do lopte...

Malo je bilo nogometa, taktika je u naelektriziranoj atmosferi brzo pala u vodu i gotovo da nije bilo prilike da se strasti smire i pokuša nešto smisleno odigrati s jedne ili druge strane. Kvaliteta je pritom bila na strani Riječana, ali u rastrganoj utakmici i Inter je iz brzih otvaranja imao što ponuditi. Doduše, malo je to bila i krivica Bijelih, u prljavoj utakmici Halilović, Iglesias, Murić i Puljić nisu igrači kojima paše tučnjava i Rijeka je, praktički, igrala samo u onim rijetkim trenucima kada se uspjelo primiriti loptu.

Kao u 31. minuti kada je Murić još jednom pokazao svoju klasu i gurnuo u pogodak kapetana Gorgona, koji je zaobišao uspavanog Matkovića i nakon 157 dana postigao pogodak u službenoj utakmici.

Na poluvrijeme se otišlo s 1:1, uz obilje nervoze, koja je tek malo splasnula u nastavku pa donijela obilje izležavanja od strane igrača Intera. Rijeka je, s druge strane, ritmom pokušavala probiti Zaprešićane, imala čak i neke obećavajuće situacije preko Murića (53., 60.) i Puljića (64.), no gostujuća obrana blokirala je svaki od tih pokušaja.

Odigrao je Bišćan brzo zamjene, gurnuo u vatru Acostyja i Babića, očito je tražio svježinu nakon četvrtka, a Inter je visokim pritiskom na zadnju liniju Riječana tražio situaciju da uzme puni plijen. Najbolju priliku imao je Postonjski u 74. minuti kada je ostao sam ispred Prskala iskosa s desne strane, ali vratar Bijelih sjajno je izvukao iz samog kuta njegov prizemni udarac.

Imala je i Rijeka u završnici dva zicera za pobjedu, dva je puta nakon jedne od mnogih akcija preko desne strane lopta došla do Acostyja, koji je sa sedam-osam metara jednom pogodio gredu, a drugi put pucao preko gola. Remi je na kraju realan rezultat, Inter ga je zaslužio jer je bio hrabar i iskoristio način na koji se utakmica otvorila, Rijeka nije zaslužila više jer nije pokazala razliku u individualnoj kvaliteti, koja je bez imalo dvojbe na strani momčadi Igora Bišćana.

RIJEKA - INTER 1:1 (Gorgon 31' / Mamut 2' p.)

RIJEKA: Prskalo - Tomečak, Punčec, Župarić, Raspopović - Lepinjica - Iglesias, Gorgon, Halilović, Murić - Puljić

INTER: Matković - Savić, Soldo, Tatomirović, Vego - Mlinar, Mazalović - Postonjski, Conev, Bosec - Mamut

--------------------------------------------

TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICE!

90'+4' - I još jedan promašaj Maxwella Acostyja! Opet se ganski napadač našao potpuno sam, ovoga puta na desetak metara od gola, ali ovaj je udarac završio iznad grede!

90' - Igrat će se čak sedam minuta sudačke nadoknade.

84' - TRESE SE GREDA NA RUJEVICI! Acosty je dobio loptu na šest-sedam metara od gola, pucao ljevicom i pogodio gredu!

82' - Žuti karton dobio je Nikola Soldo zbog povlačenja s leđa Tibora Halilovića, i to zoni udarca. Pritom je Halilović, čini se, laktom nehotice opalio Soldu po ustima pa se braniču Intera mora ukazati liječnička pomoć izvan terena.

79' - Posljednji put mijenja i Toplak. Izašao je Ivan Mamut, u igri je Mario Vasilj.

74' - Šansa za Inter! Postonjski je zaprijetio praktički iz mrtvoga kuta, išlo je to u okvir gola, ali je Prskalo sjajnom obranom uspio to izbaciti u korner - i to prvi korner na utakmici!

71' - Posljednja promjena kod Rijeke. Umjesto Puljića u igri je Matko Babić.

70' - Što je sada promašio Puljić... sjajnu su akciju složili Riječani, započeo ju je Murić, lopta je došla do Puljića koji je uspio varkom riješiti se čuvara, no nakon toga je završni udarac otišao nebu pod oblake...

66' - Mijenja sada i Bišćan. Izlazi Alexander Gorgon uz ovacije s tribina, zamijenit će ga Maxwell Acosty.

64' - Šansa za Riječane! Puljić je dobio loptu na desetak metara od gola, odmah je i opalio, ali je obrana Intera uspjela to blokirati...

61' - Drugu promjenu radi Toplak. Umjeto Coneva u igri je Juraj Ljubić.

54' - Sjajna prilika za Rijeku! Lepinjica je fantastičnom dugačkom loptom pronašao Murića koji puca isprve sa šest-sedam metara iskosa, no Matković to hvata u ruke!

52' - Nastavila se igra s grubim prekršajima. Sada je 'požutio' Milan Savić zbog starta s leđa na Robertu Muriću.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme u Rijeci. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Nevjerojatno grub nogomet i poluvrijeme prepuno prekršaja gledali smo na Rujevici. Još od 2. minute, kada je jedanaesterac za goste izborio i realizirao Ivan Mamut, tenzije se nisu smirile, a posebno se nezadovoljstvo gledatelja i nogometaša rasplamsalo kada je u 20. minuti Postonjski trebao dobiti crveni karton zbog zaustavljanja Roberta Murića, no prošao je samo s usmenom opomenom. Riječani su došli do izjednačenja u 31. minuti kada Alexander Gorgon pogađa mrežu, no i nakon toga je nogomet bio u drugome planu, a broj prekršaja samo je rastao. Ante Čuljak imao je pune ruke posla i nadajmo se da će se u drugome dijelu tenzije značajno smanjiti.

45' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

41' - Nevolje i za Samira Toplaka, i on je prisiljen na prvu zamjenu. Ozlijedio se Stjepan Vego i morao je izaći iz igre, umjesto njega ući će Marin Galić.

38' - Posjed lopte je 70 % - 30 % u korist Riječana.

35' - Novi žuti karton za Rijeku. Stjepan Vego je prošao Lepinjicu, a riječki ga veznjak ruši s leđa i opravdano dobiva opomenu.

Rijeka, 010919.
Stadion Rujevica.
Utakmica 7. kola HT Prve lige, HNK Rijeka - NK Inter Zapresic.
Na fotografiji: slavlje.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
CROPIX

31' - GOOOL! Sijevnula je kontra Riječana, Murić je poslao dugačku loptu i Gorgon je izbio sam pred Matkovića, varkom tijela ga prevario i zaobišao te smireno pogodio za izjednačenje!

31' - Uzvraća i Inter! Opalio je Mamut s dvadesetak metara, no brani to Prskalo.

29' - DVOJBENA SITUACIJA! Murić je pao u šesnaestercu u duelu s Mazalovićem, skočili su svi s Rijekine klupe i tražili najstrožu kaznu, no sudac Čuljak samo je odmahnuo rukom i pokazao da se igra nastavlja.

27' - Šansa za Rijeku! Tomečak je oštro ubacio u peterac, a Matković je u zadnji trenutak izbacio u korner ispred natrčalog Puljića!

20' - SALVE ZVIŽDUKA NA RUJEVICI! Mamut je nakon jednog napada Intera ostao ležati u šesnaestercu Rijeke, Bijeli na to nisu htjeli izbaciti loptu, nego je Murić krenuo u kontru, a grubo ga je rukom s leđa zaustavio Postonjski. Na to su gledatelji burno reagirali i tražili crveni karton, a uključio se i pomoćni trener Rijeke i bivši dinamovac Ante Tomić koji je Postonjskog primio za vrat. Rezime cijele nabrušene situacije - žuti karton Robertu Muriću te Tomislavu Mazaloviću, vjerojatno zbog prigovora.

Rijeka, 010919.
Stadion Rujevica.
Utakmica 7. kola HT Prve lige, HNK Rijeka - NK Inter Zapresic.
Na fotografiji: Ante Culjak, sudac.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

18' - Još problema za Bišćana, prisiljen je na prvu zamjenu već u ranoj fazi utakmice. Ozlijedio se Raspopović i neće moći nastaviti susret, a zamijenit će ga mladi Hrvoje Smolčić.

15' - Opet prijete Bijeli! Pokušao je Tomečak iz daljine, no Matković nije imao problema s tim udarcem.

14' - Prilika za Rijeku! Puljić se spremao na udarac s vrha šesnaesterca, ali mu je pritom nehotice zasmetao glavni sudac, što je dodatno naelektriziralo ionako vruću atmosferu. Udarac je otišao iznad grede...

11' - Puno je tenzija na Rujevici, nisu se smirili navijači na tribinama nakon dosuđenog jedanaesterca, a čini se da se nervoza širi i na igrače. Sada je žuti karton dobio Frano Mlinar zbog prekršaja na Raspopoviću.

Rijeka, 010919.
Stadion Rujevica.
Utakmica 7. kola HT Prve lige, HNK Rijeka - NK Inter Zapresic.
Na fotografiji: slavlje igraca Inter Zapresica.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

2' - GOOOL! Mamut je siguran realizator iako je Prskalo pogodio stranu... udarac je bio prejak i Inter vodi 1:0!

2' - JEDANAESTERAC ZA INTER! U 15. sekundi utakmice Punčec je povlačio Mamuta za dres, a sudac Čuljak procijenio je da je riječ o prekršaju za najstrožu kaznu. Punčec je pritom dobio i žuti karton.

1' - Počela je utakmica u Rijeci!

--------------------------------------------

19.55: Igrači su istrčali na riječki stadion. Glavni sudac je Ante Čuljak iz Zagreba. Sve je spremno za početak!

19.00: Objavljeni su službeni sastavi. Obojica su trenera iznenadila početnim postavama. Strateg Bijelih Igor Bišćan odlučio je odmoriti trojicu prvotimaca koji su zaigrali u četvrtak protiv Genta, a na Čolaka zbog ozljede ne može niti računati. Na klupi će tako ostati Luka Capan, Stjepan Lončar i Maxwell Acosty, a startat će Daniel Iglesias, Alexander Gorgon i Robert Murić koji je protiv Belgijaca ušao s klupe.

Trener Intera Samir Toplak odlučio je napraviti izmjene u obrambenome dijelu momčadi. Umjesto Freliha na golu će početi Mladen Matković, a u obrani su priliku dobili Milan Savić i Stjepan Vego.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 16:01