Duje Klaric / CROPIX
HAJDUK LOVI PRVU POBJEDU U HNL-U

FOTO: VULIĆ DEBITIRAO POBJEDOM! BIJELI PO PRVI PUTA OVE SEZONE UZELI PUNI PLIJEN Najplaćeniji nogometaš Bijelih načeo goste, a onda i završio priču!

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 15. rujan 2018. 19:22

HAJDUK - RUDEŠ 3:1 (Caktaš 20', 74' p., Ivanovski 61' / Andrey 90')

HAJDUK (4-2-3-1): Posavec – Juranović, Vučur, Lopez, Filip – Caktaš, Hamza – Jairo 7 (od 51. Tudor), Jradi (od 46. S.Jurić), Gyurcso – Ivanovski. TRENER: Zoran Vulić.

RUDEŠ (4-2-3-1): Picak – Filipović, Panatalon, Obanor, Boršić (od 74. M.L.Vojković–), Kalik (od 62. Mišković), Joao Erick – Mrkonjić, Andrey, Klepač – Petrović (od 69. Jukić). TRENER: Ivan Matić.

Vulić je uspješno krenuo, a Hajduk je zabilježio prvu pobjedu tek u sedmom kolu. Još nevjerojatnije zvuči podatak da je Hajduk zadnju prvenstvenu pobjedu na Poljudu zabilježio protiv Cibalie (4:0) 18. travnja ove godine, prije 150 dana. Davno je to bilo, toliko davno da je Kos bio predsjednik, a Branco sportski direktor...

Pobjeda protiv Rudeša izborena je teže nego li to govori konačni rezultat. Daleko je to bilo od velikog izdanja Hajduka, dapače, morao je Posavec spašavati kod 1:0, ali bilo je najvažnije napokon pobijediti. Jer, u dvoboj su momčadi krenule kao sudionici derbija začelja. Pretposljednji protiv posljednjeg, s tih pozicija ušli su Hajduk i Rudeš u poljudski susret, međutim nakon 90 minuta splitske utakmice, Rudeš je ostao prikovan na dnu, a Hajduk se, za utjehu navijačima, pomaknuo prema sredini.

Premda je na pressici uoči utakmice Vulić potvrdio da će Juranović biti kapetan, u susretu sa Rudešom trener Bijelih kapetansku vrpcu dao je Miji Caktašu. Vjerojatno i zbog činjenice da je Caktaš bio jedini igrač iz startne postave Hajduka koji je ponikao u omladinskoj školi na Poljudu s tim da je u početnih 11 bilo osam stranaca.

Takav "Hajduk internazionale" sa Caktašom kapetanom, stisnuo je Rudeš u šesnaesterac pred vratarom Picakom. Ali, bez prave prilike u startu, pa se Rudeš nakon početnih 15-ak minuta presinga Bijelih počeo izvlačiti prema centru igrališta. Međutim, baš kada su gosti pomislili da će s Hajdukom u ravnopravnu borbu, "presjekao" ih je pogodak Caktaša nakon sjajne asistencije Brazilca Jaira. Pogodak Hajduka ipak je otvorio Rudeš. Gosti su počeli igrati svjesni da ne mogu samo s obranom doći do pozitivnog ishoda. U dva navrata su zapucali sa distance, ali u 33. minuti trebao je Caktaš riješiti pitanje pobjednika, međutim idealni centaršut s desne strane s nije uspio sa nekoliko metara glavom pospremiti iza leđa Picaka.

A onda je Posavec u 37. minuti spasio Bijele u matnoj poziciji. Ubačaj Klepača s lijeve strane prebacio je lijevog beka Filipa, došao do Mrkonjića koji se lakoćom oslobodio Rumunja, pa izašao na Posavca i driblao, "valjao" vratara Bijelih koji mu je obranio šut sa sedam-osam metara. Potom je šut Andreya na prazna vrata blokirao Juranović, a Rudeš je propustio najveću priliku prvog dijela. "Curilo" je po desnoj strani obrane Hajduka, još su gosti u 41. minuti zaprijetili opasnom povratnom Klepača u "srce" kaznenog prostora, a s druge strane Vučur je atraktivnim "škaricama" natjerao Picaka na paradu u posljednjim sekundama prvog dijela.

U nastavku je Vulić izvadio iz igre Jradija, na njegovu poziciju gurmuo kapetana Caktaša, dok je na poziciju zadnjeg veznog uveo Stanka Jurića. Promjena "figura za figuru" bio je ulazak Tudora umjesto Jaira na desnom krilu. Prepustio je Hajduk inicijativu Rudešu, a priliku je tražio u brzoj tranziciji. Iz jedna takve kontre pobjegao je Gyurcso, u kaznenom prostoru prevario Joao Ericka, izašao pred Picaka, ali šut je zavšrio i tijelu gostujućeg vratara. Tri minute kasnije Picak nije imao šanse, od 61. i pogotka Ivanovskog Hajduk je mogao mirno prema kraju susreta. Razrgrao se u drugom dijelu Adam Gyurcso koji je priredio drugi, potom izborio kazneni udarac za treći zgoditak. Konačni ishod počasnim pogotkom za goste potpisao je Andrey u zadnjjoj minuti.

HAJDUK - RUDEŠ 3:1 (Caktaš 20', 74' p., Ivanovski 61' / Andrey 90')

-------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

90' - GOOOL! Mišković je pucao po golu s vrha šesnaesterca, Posavec je taj udarac obranio, no lopta se odbija do Andreya koji zakucava loptu u mrežu i zabija počasni pogodak za goste. Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

82' - Posljednju zamjenu radi Vulić. Izlazi Steliano Filip, a ulazi 18-godišnji branič Domagoj Bradarić.

74' - GOOOL! Siguran realizator je Mijo Caktaš! Picak je pogodio stranu, ali udarac je bio precizan i jak.

73' - Jedanaesterac za Hajduk! Gyurcso je pao na rubu šesnaesterca u duelu s braničem Rudeša. Prekršaj je bio, samo je pitanje je li bio izvan šesnaesterca ili unutar kaznenog prostora.

71' - Još jedna zamjena u Rudešu. Izlazi Borna Petrović, a ulazi Matej Jukić.

62' - Odmah mijenja i Rudeš. Izašao je Anthony Kalik, a ušao Robert Mišković.

61' - GOOOL! Gyurcso je ubacio s lijeve strane, najviši u skoku je Ivanovski koji glavom puca po golu, Picak taj udarac brani, ali iz drugog pokušaja pogađa mrežu za 2:0!

59' - Kakva solo-akcija Gyurcsa! Mađarski krilni napadač je potegnuo po lijevoj strani, sjajno je slomio svog braniča, ali ovaj put se Picak istaknuo fantastičnom obranom!

56' - Sijevnula je kontra Hajduka, Rudeš je uspio posložiti obranu, a Caktaš je opalio s tridesetak metara, no lopta je otišla samo pokraj vrata.

51' - Vulić je prisiljen na još jednu izmjenu. Čini se da se Jairo ozlijedio i izašao je iz igre, a ušao je Fran Tudor.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme na Poljudu. Jedna je zamjena na klupi Hajduka, Vulić je u svlačionici ostavio Jradija, a priliku je dobio Stanko Jurić.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Hajdukovci su bolje ušli u susret, nanizali nekoliko izglednih prilika, a dobra igra Bijelih urodila je plodom u 20. minuti kada Caktaš na sjajno Jairovo dodavanje pogađa za 1:0. U nastavku je i dalje Hajduk bio bolji, no nije uspio povećati vodstvo.

45' - Sjajna prilika za Hajduk! Vučur je pokušao atraktivno škaricama, a Picak refleksno rukom izbacuje loptu u korner. Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

37' - Nevjerojatno što je sada promašio Mrkonjić! Primio je loptu na desetak metara od gola, poslao Filipa u prazno, a zatim napravio potez previše i pucao po golu, a Posavec fantastičnom obranom spasio hajdukovce!

33' - Kakva šansa za hajdukovce! Jairo je opet ubacio s desne strane, a Caktaš s pet metara puca glavom preko grede!

24' - Klepač je sada isprobao svoj udarac s dvadesetak metara, lopta se odbila od bloka, a Posavec se požrtvovno bacio, no nije uspio spriječiti novi korner za Rudeš.

20' - GOOOL! Juranović je pronašao Jaira na desnom krilu, Brazilac se varkom oslobodio svog čuvara i sjajno ubacio za Caktaša koji se ubacuje iz drugog plana i glavom pogađa lijevi donji kut za vodstvo Bijelih!

15' - Šansa za Bijele! Lijepo su sad kombinirali hajdukovci, lopta je došla do Juranovića koji s vrha šesnaesterca puca lijevom nogom, ali Picak je odlično postavljen i brani taj pokušaj.

6' - Velika prilika za Hajduk! Gyurcso je izveo korner, a Vučur s pet metara glavom gađa preko grede.

1' - Počela je utakmica na Poljudu. Sudac je Damir Batinić iz Osijeka.

-------------------------------------------------

Uoči početka utakmice predsjednik Uprave HNK Hajduk Jasmin Huljaj uručio je prigodne poklone sportašima koji su u posljednjih mjesec dana ostvarili izuzetne uspjehe. To su kadetska košarka reprezentacija Hrvatske, Nikolina Šustić, Dino Sinovčić i Dina Levačić.

Rezultati by SofaScore

Linker
20. travanj 2024 14:48