CROPIX
IGRAČI POD POVEĆALOM

GLAVNE SNAGE MATJAŽA KEKA I MARIJA CVITANOVIĆA NA RUJEVICI Bradariću ključna uloga u sredini, Soudani već 13 puta probušio mrežu Riječana

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 25. veljača 2018. 13:52

Vremena se mijenjaju, prošle sezone nakon 22 odigrana kola Rijeka je imala šest bodova prednosti pred Dinamom, danas za Modrima zaostaje čak 15 bodova i tek je četvrta. Nedostaju Riječnima ključne figure, Franko Andrijašević, Mario Gavranović, Marko Vešović, Matej Mitrović, Josip Mišić, Stefan Ristovski... Sve momci koji su u sezoni koja je Rijeci donijela duplu krunu dominirali nad plavim bluzama.

Smislen nogomet

Na koga sada obratiti pozornost u momčadi Matjaža Keka? Koji bi igrači u današnjem derbiju mogli biti u fokusu, koga treba pratiti, vidjeti može li se nositi s Modrima koji igraju bolje nego lani? Ne može se kazati da Nevera s Kvarnera igra slab nogomet, ali ipak je to dosta daleko od šampionskog izdanja. Sasvim je jasno da Matjaž Kek nije nimalo lošiji trener od lani; dok je Slovenca na Rujevici, Rijeka će igrati smisleni nogomet, momčad će biti dobro posložena. Ali sasvim je jasno da nedostaju kvalitetni igrači koje smo nabrojali, koji bi bolje znali materijalizirati ideje slovenskog trenera.

To, naravno, ne znači da u današnjem derbiju navijači neće imati razloga za zadovoljstvo. Društvu s Rujevice ove sezone nedostaje jedna velika pobjeda, jedan “klik” koji bi podigao atmosferu i podsjetio na šampionsko razdoblje.

Vratimo se dakle igračima Rijeke koji bi danas mogli biti u fokusu. Željko Kopić prošle je nedjelje shvatio gdje treba udariti na Dinamo, njegovi su momci dosta dobro kontrolirali veznu liniju Modrih, kojoj nisu dopustili brz protok lopte. Zato bi danas dosta važnu ulogu u Kekovoj momčadi mogao imati Filip Bradarić u suradnji sa Srđanom Grahovcem. Bradarić je neka vrsta Rijekina motora, čovjek koji je zadužen za destrukciju igre, ali isto tako i za što bržu distribuciju lopte prema naprijed: o njegovoj izvedbi ovisit će dosta toga. Osim njega, još će jedan veznjak, bivši dinamovac Domagoj Pavičić, imati jako bitnu ulogu: kao centralni vezni bit će taj koji će morati osmisliti ofenzivne akcije, njegov zadatak bit će nacrtati konture smislene napadačke igre. Imat će, svakako, jak motiv, htjet će pokazati bivšem klubu da su ga se olako odrekli. Pavičić će danas željeti biti Kramarić, Andrijašević, Tomečak...

Psihološki trag

Roberta Punčeca izdvojili smo kao trećeg Rijekina igrača u fokusu. Ostao je bez drugog dijela svog stoperskog para, Župarića, koji je isključen u Osijeku, sad će surađivati s Escovalom. Na njega će jurišati Soudani i Gavranović, o njegovu će izdanju ovisiti čvrstoća Kekove obrane. Od riječkih smo kolega saznali da se prošle sezone na treninzima često znao zakačiti s Gavranovićem jer je u svaki duel ulazio beskompromisno, što se današnjem Dinamovu napadaču nije sviđalo.

S Dinamove je strane, sasvim logično, u prvom planu otrov za Riječane El Arabi Hilal Soudani. Nadimak Mr. Derby primarno je dobio upravo zbog pogodaka koje je zabijao njima, a riječku je mrežu dosad pogodio čak 13 puta! Ovoga puta na terenu neće biti njegova “obožavanog” Vešovića, ali motiva mu, svakako, neće nedostajati. Mario Gavranović bit će drugi Modri u kojeg će biti uprte sve oči. Jasno je zašto; za njega je to posebna utakmica, prvi put igra protiv svog bivšeg kluba, neće biti dočekan s cvijećem na Rujevici, to sigurno. Hoće li svoj prvi natjecateljski pogodak za Modre zabiti baš protiv Rijeke? Bila bi to zanimljiva priča. Konačno, s pozornošću će se gledati još jedan bivši nogometaš s Rujevice, Marko Lešković. Na prošlom derbiju, s Hajdukom, bio je tragičar, je li ta greška ostavila psihološkog traga?

RIJEKA

Filip Bradarić

U derbiju će biti ključan u ograničavanju Dinamove vezne linije. Mora ukrotiti Dinamove pokušaje brzog protoka lopte te brzu transformaciju Cvitanovićevih igrača.

Domagoj Pavičić

Ima zadatak pokretati napadačke akcije Rijeke, osmisliti način na koji će lopta najbrže stići do napadača, po potrebi se probati ubacivati u prostor iza zadnje linije modre obrane.

Roberto Punčec

Treba vidjeti kako će funkcionirati bez Župarića. Imat će velikog posla zaustaviti prije svega napadače gostiju Soudanija i Gavranovića.

DINAMO

Soudani

Kad “uguglate” Soudani, pojavi se - Rijeka! Čovjek je Riječane prošlih sezona zatrpavao pogocima, zabijao je na sve moguće načine. Današnje pitanje glasi: hoće li opet?

Mario Gavranović

Igra protiv “svojih”, hoće li konačno zabiti za Dinamo? Kako će - i hoće li uopće - slaviti ako zabije? S koliko će ga negativnih decibela dočekati na Rujevici? Vjerojatno je najzanimljivija priča derbija.

Marko Lešković

Valjda se sad dogovorio s Livakovićem tko će pokupiti dugačku loptu. Neće mu biti lako, kiks protiv Hajduka još mu, sigurno, negdje stoji kao zaustavljena slika.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 23:39