Tom Dubravec/Hanzamedia
PIŠE SLOBODNA DALMACIJA

GODIŠNJA SKUPŠTINA HAJDUKA: PROŠLU GODINU BIJELI ZAVRŠILI U MILIJUNSKOM PLUSU 'Naš klub nikada nije bio bliže tome da postane ozbiljan klub'

'Hajduk je ukupno na svoj račun zaprimio 128,1 milijun kuna tijekom 2017. godine, a potrošio je 125,3 milijuna kuna'
Piše: Frane VulasObjavljeno: 18. kolovoz 2018. 15:40

Nekoliko minuta iza 10 sati u kino dvorani stadiona na Poljudu počela je Godišnja skupština dioničara HNK Hajduk š.d.d.. Nije bio veliki odaziv dioničara, okupilo ih se tek tridesetak. Ukupno je bilo 12 točaka dnevnog reda, među njima i one koje su kasnije u dvije nadopune nadodane na zahtjev udruge "Naš Hajduk", četiri točke, prvotno ih je bilo zamišljeno osam, piše Slobodna Dalmacija.

Skupštinu vodi predsjednik Vinko Radovani uz asistenciju javnog bilježnika Gorana Čolaka.

- Na skupštini je prisutno 432568 dionica, imamo kvorum – rekao je Radovani.

Emotivan je, kao i uvijek, za govornicom bio nastup Juroslava Harašića koji se javio za raspravu.

- Hoću da pravo za Hajduk ide novac. Di je taj novac? - kazao je Harašić pitajući i predsjednika Hajduka gdje ide novac od članarina, zašto ne ide direktno Hajduku.

Predsjednik Hajduka Jasmin Huljaj iznio je Godišnje izvješće društva o radu u 2017. godini. Iznio je neke promjene tijekom prošle godine.

- Tvrtka Tommy prodala je 24,5 posto dionica Udruzi "Naš Hajduk" uz rok otplate na deset godina. Time je Udruga postala drugi najveći dioničar nakon Grada Splita. Od svibnja 2017. Uprava je samostalno mogla sklapati poslove vrijednosti do 1,5 milijuna kuna i trajanja do tri godine.

Potom su izneseni podaci o struci, brojke o nastupima prve i druge momčadi, radu Akademije. Zatim su na red došli financijski rezultati.

- Prošla 2017. godine je bila značajna po prihodima od transfera igrača. Najznačajniji za transfer Nikole Vlašića, Lorenza Šimića i Lovre Kalinića.

- Što se tiče računa dobiti i gubitka poslovni prihodi, bez onih od prodaje igrača, rasli su za 9 posto. Rashodi su rasli za 18 posto s 92 milijuna kuna na 109. Kroz transfere u 2017. godini neto prihod je bio 74 milijuna kuna, povećanje je to za 20 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu. Na kraju su ukupni prihodi bili 176 milijuna kuna, bili su veći za 39 posto, rashodi su bili 144 milijuna, bili su veći za 35 posto u odnosu 2016. Rezultat je 32 milijuna kuna dobiti prije poreza. Neto dobit je 26 milijuna kuna.

- Prihodi od ulaznica bili su 9,9 milijuna kuna, na razini su 2016., prihodi od UEFA-e su veći, od domaćih natjecanja nešto su manji.

- Prihodi od sponzorstva pali su sa 10,9 na 10,1 milijun kuna, mali pad od 800 tisuća kuna. - Komercijalni prihodi manji su za 1 milijun kuna.

- Donacija grada Splita je bila 5 milijuna kuna za rad Akademije. - Najviše su rasli troškovi primanja igrača sa 18 milijuna na 29 milijuna kuna, narasli za 11,6 milijuna kuna. Sa 16,6 milijuna na 18 milijuna narasli troškovi plaća ostalih zaposlenika, za 1,5 milijuna kuna.

- Prihodi od transfera su bili 74,84 milijuna kuna, za 20,63 milijuna kuna su više. Rashodi od transfera su bili 30 milijuna kuna. - Hajduk je 62 posto ukupnih prihoda ostvario prodajom igrača. To stvara ovisnost o prodaji igrača.

- Primanja igrača snose ukupno 21 posto svih troškova - Novčani tok bez prihoda od transfera je minus 60 milijuna kuna, godinu prije on je bio 49 milijuna kuna. Prihodi od prodaje igrača su neto iznosili 65 milijuna kuna.

- Hajduk je ukupno na svoj račun zaprimio 128,1 milijun kuna tijekom 2017. godine, a potrošio je 125,3 milijuna kuna.

Poslije iznošenja financijskog izvješća tajnik udruge "Naš Hajduk" Ivan Rilov je nakon izlaska za govornicu kazao:

- Igrači koji tu ne žele biti, nemaju tu što ni raditi. Što im se prije zahvali to bolje za naš klub. Hajduk se mora razvijati planski. Hajduku nije problem bogato isplaćen ugovor, nego ako se od njega ne dobije ono što bi se trebalo dobiti.

- Najveći problem našeg kluba je nepostojanje sustava, najviše se to osjeća u sportskom segmentu. Na tom polju Hajduk glavinja, zna što želi postići, ali ne i kako. Suludo je trošiti stotine tisuća eura i milijune na igrače, ako nisi prije njihovog angažmana detaljno proučio što od njih možeš očekivati kada dođu. Hajduku ne treba trgovac na čelu sportskog dijela i promjena politike od prijelaznog roka do prijelaznog roka.

Naš klub nikada nije bio bliže tome da postane ozbiljan klub. Dok ostalima nedostaju određeni dijelovi, mi ih imamo sve. Vi ste sada odgovorni da se sve stavi na svoje mjesto - kazao je Rilov.

CIJELI ČLANAK MOŽETE PROČITATI OVDJE.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 19:57