CROPIX
HAJDUKOV RAMOS

GOLEMI ISKORAK U KARIJERI MLADOG HAJDUKOVCA S 22 godine došao do A reprezentacije: 'Promijenio sam državljanstvo i ušao na popis za Ligu nacija'

ARDIAN ISMAJLI Hajdukov Ramos iz Prištine novi je reprezentativac izabrane vrste Albanije
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 10. studeni 2018. 16:09

Hajduk ima još jednog A reprezentativca. Uz Hamzu i Gyurcsa, uspio je i stoper Ardijan Ismajli ući u najbolju selekciju svoje države. Hamza u Gambiji, Gyurcso u Mađarskoj, a Ismajli u Albaniji. Da, u Albaniji iako je do sada igrao za reprezentaciju U-21 Kosova.

- Mi smo isti narod, Albanija i Kosovo su dvije bratske reprezentacije. Kao A i B momčad, tako bi se moglo opisati. Izbornik Albanije Christian Panucci pratio me još od siječnja ove godine. Tada me prvi put nazvao i pitao kakve su mi ambicije, želim li u reprezentaciju Albanije - počeo je priču Ardijan Ismajli.

- Čekao sam da vidim hoće li se selekcija Kosova U-21 plasirati u kvalifikacije za Europsko prvenstvo. Kad je ciklus završio, nakon devet mjeseci od poziva Panuccija, pristao sam prijeći u Albaniju. Promijenio sam državljanstvo i ušao na popis reprezentativaca Albanije za utakmice sa Škotskom i Walesom u Ligi nacija.

Split, 250816. 
Stadion Poljud. 
Uzvratna utakmica play-offa Europa lige, 
NK Hajduk - FC Maccabi.
Na fotografiji: Ardijan Ismajli.
Foto: Josko Ponos / CROPIX
Josko Ponos / CROPIX

Debi je ipak određen pravnim okvirom, jer Ismajli treba tek srediti papire da bi sljedećeg tjedna mogao upisati premijeru u Ligi nacija.

- Želja mi je što prije upisati prvi nastup za Albaniju, ali nisam siguran hoće li svi dokumenti biti spremni.

Nije Ismajli prvi koji je iz aktualnog Hajduka došao do reprezentacije Albanije, uspjelo je to već Hysenu Memolli koji je prošle godine zaigrao protiv Španjolske. Što je nekoć slavni Panucci rekao Ismajliju?

- Gledao me u mladoj reprezentaciji Kosova, svidio mu se moj stil igre. Zato me i pozvao.

Veliki trenutak živi Ismajli. S 22 godine došao je do A reprezentacije, napravio golemi iskorak u karijeri. Dokaz je to kako pojedinac može napredovati i u trenutku kada njegova momčad nije u pravoj formi

- Puno sam truda uložio kako bih napravio pozitivni pomak u karijeri. Strpljivo sam radio i čekao svoju priliku.

Birao je druge...

Nije bilo ni jednostavno, mora se priznati. Debitirao je u Hajduku na zadnjoj utakmici trenera Burića, u pobjedi 3:2 u Kranjčevićevoj. Bilo je to u svibnju 2016., prošle su dvije i pol godine od tada, a Ismajli je skupio 41 nastup.

- Kod Burića je bila prva utakmica, sjećam se velike kiše u Zagrebu. I naše pobjede, naravno.

Potom je kod Pušnika, Carrilla i Kopića upisao po 12 nastupa.

- Kod Pušnika sam najviše igrao, ali on je kratko bio na klupi. Imao sam i nešto nastupa kod Carrilla, a najmanje sam bio zadovoljan kod Kopića. Na početku sam igrao, a kasnije rijetko i nikako. Ne bih pričao o Kopiću. Nije me htio kao igrača, birao je druge. Što reći, želim mu puno sreće.

Za prvi nastup ove sezone čekao je dolazak Vulića, ali i novi trener je na početku forsirao Vučura da bi nakon utakmice s Lokomotivom u Kranjčevićevoj isteklo strpljenje stratega Bijelih. Od susreta s Rijekom igra Ismajli i osim pogreške u dvoboju s Goricom, u tri utakmice opravdao je povjerenje. Ali, što to vrijedi kada je Hajduk na sedmom mjestu.

- Svaki klub ima loša razdoblja, pa tako i Hajduk. Ali, ima dovoljno prostora za vađenje, za iskupljivanje. Kako? Moramo dobiti tri od sljedećih pet utakmica. Onda dolaze pripreme, pa ćemo u drugom dijelu ići uzlaznom putanjom. Ne može kriza dugo trajati.

Split, 281018.
Stadion Poljud.
Utakmica 12. kola 1. HNL izmedju momcadi Hajduk Split i Rijeka. 
Na fotografiji: Ardian Ismajli.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX

Prekidamo crni niz

Četvrtfinale Kupa u Osijeku nameće se kao ključna utakmica ove sezone. Utakmica koja prolaz do Europe drži “živim”.

- I mi igrači smo toga svjesni, premda ne bih ni prvenstvo otpisao kao opciju. Znam da je 10 bodova velika razlika, ali idemo utakmicu po utakmicu. No, Kup je u svakom slučaju lakši put do Europe. Ili kraći put, ako je to preciznije rečeno.

Pet utakmica je Hajduk bez pobjede u zadnjoj seriji. Zadnja je bila protiv Istre krajem rujna u Puli. Osjećate li pritisak prije sutrašnjeg dolaska Intera na prazan Poljud?

- Jasno je da osjećamo pritisak, jer pritisak je uvijek kada dugo nema pobjede. Moramo se sami izvući, vjerujem da ćemo u subotu prekinuti taj negativni niz. Nitko nije navikao na tako nisku poziciju.

Ismajli je samo jedan “kotačić” u poljudskom “stroju”, ali velike ambicije ima 22-godišnji stoper.

Memolla pa Said

- Engleska i Bundesliga su moje želje. Naglašavam želje, jer koncentracija je samo na Hajduku s kojim imam još godinu i pol ugovora.

Idol mu je Sergio Ramos. Ne čudi, i novi albanski reprezentativac je beskompromisni stoper.

- Nisam promijenio idola, Ramos je bio i ostao moj idol.

Ramos iz Prištine, odmah smo dodali. Nasmijao se Isma, kako ga prijatelji zovu. A njegovi najbolji prijatelji u Hajduku su....

- Prijatelj sam sa svima, ali Memolla je ipak ispred ostalih, jer govorimo istim jezikom. Pa onda dolazi Said - podvukao je Hajdukov branič.

Od početka 2016. gotovo tri godine je Ismajli stanovnik Splita. Kakav je život u gradu?

- Lijepo je kad igraš, a kad ne igraš nije. Ali ja gledam samo naprijed - iskreno je odgovorio Ismajli.

Linker
16. travanj 2024 09:45