Vladimir Dugandzic / CROPIX / CROPIX
MAŠINA ZA GOLOVE

GOLGETER HAJDUKA BACIO RUKAVICU IZAZOVA LJUTOM RIVALU 'Ako United uhvati Chelsea, i mi ćemo Dinamo!

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 15. siječanj 2017. 12:52

Marko Futacs nasmiješen na početku nove kao i na kraju prošle godine. Jedan od rijetkih koji može reći “neka se nastavi kako se i završilo”. Jer, Futacs je prvi strijelac Hajduka prošle jeseni sa sedam pogodaka.

Međutim, ipak nije kreirao konačni zimski plasman s obzirom na to da je derbi s Dinamom odgledao s tribina. Poraz koji je Bijele spustio na četvrtu poziciju propustio je Futacs zbog trećeg žutog kartona iz Vinkovaca.

- Nisam zaboravio taj detalj... Zadnju utakmicu sezone proveo sam na tribini i bio mi je to najteži susret prošle jeseni. Tim više što i danas držim da nisam zaslužio taj žuti karton protiv Cibalije. Ali, o sucima i suđenju ionako ne smijem pričati - kazao je Futacs i dodao:

- Jednom kada odem iz HNL-a, onda ću sigurno imati priliku kazati sve što mislim. Ja sam visoki igrač, imam široke ruke i onda se dogodi da igrači koji su niži od mene udaraju o moje laktove. Ali, ja ne igram grub nogomet.

Vinkovci, 101216.
Utakmica 19. kola Prve MAXtv lige izmedju Cibalie i Hajduka. 
Na fotografiji: Marko Futacs.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Foto: Vlado Kos / CROPIX

Nismo dalje inzistirali na analizi spornih detalja s utakmice od prije mjesec dana. Ipak je Hajduk slavio u Vinkovcima, a Futacs bio junak na travnjaku. Dva pogotka za “kralja strijelaca” na Poljudu u prvom dijelu i mirne praznike.

- Da sam igrao protiv Dinama, bilo bi mi puno lakše.

Boli krah u Kupu

Jesu li božićni blagdani možda provedeni na nekoj atraktivnoj lokaciji?

- Jesu, u Budimpešti... Bio je to kratki odmor. Imao sam puno odmora dok sam bio ozlijeđen devet mjeseci prošle sezone. Zato sam božićne blagdane proveo s obitelji. U nadi da će nova godina biti puno bolja. Taj Dinamo još pamtim. Uvijek se zadnja utakmica pamti cijelu zimu, a meni je zaista bilo teško gledati kako moji suigrači ostaju bez jednog boda, a možda su čak zaslužili i više od toga. Neću kazati ni da smo napravili neku veliku pogrešku. Ne, Dinamu nemam što kazati. Zabili su gol, pobijedili, ali ostao je neki dojam da smo mogli bolje, više... Nije lako prihvatiti kada izgubiš ravnopravnu utakmicu i nakon toga ti protivnik pobjegne devet bodova na ljestvici.

Jalzabet, 210916.
Igraliste NK Jalzabet.
Nogomet, Hrvatski nogometni kup, 1/16 finala,  utakmica NK Jalzabet - HNK Hajduk.
Na fotografiji: Marko Futacs.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Zato je proljeće poprilično determinirano. Hajduk zimuje na četvrtoj poziciji i nitko nije zadovoljan. Ni navijači, ni predsjednik Uprave, ni sportski direktor.

- Jasno mi je da je rezultat ispod očekivanja, ali samo nas jedan bod dijeli od trećeg mjesta. Mene puno više boli ispadanje u Kupu. Da smo četvrti, a igramo polufinale Kupa, onda bi proljeće potpuno drukčije doživljavao.

Ali u svakoj lošoj vijesti ima i dobra. Moći će se Bijeli koncentrirati na prvenstvo. Tako situaciju vide vječni optimisti.

- Istina, ha-ha... Ali, morat ćemo gledati kratkoročno, od utakmice do utakmice i u svakoj tražiti pobjedu. Ako već nismo ostali u Kupu, onda sigurno nismo umorni i možemo se posvetiti hvatanju trećeg mjesta. To je najmanje što možemo uraditi ovog proljeća.

Drugo mjesto ipak se doima nedostižnim. Devet bodova...

- Sve je moguće. Uvijek kažem, u nogometu se sve može dogoditi. Ali sigurno je da ne treba obećavati lov na Dinamo. Ići samo utakmicu po utakmicu, razmišljati tjedan po tjedan.

Oprezan je Futacs kada su klupske prognoze u pitanju, a tek nešto opušteniji je kada se spomene pojedinačni doseg. Sedam pogodaka znači da je na dva koraka od poravnanja osobnog rekorda. S nepunih 27 doseg karijere mu je devet pogodaka u dresu Diosgyöra pred tri sezone dok je bio na posudbi iz Leicester Cityja.

- Nije to neki rekord s kojim bih se hvalio, ali jasno je da očekujem kako ću na proljeće nastaviti golgeterski niz i pritom prijeći u dvoznamenkaste vode. Ima dovoljno utakmica za takav doseg. Koliko? Pustimo da vrijeme pokaže...

Bar jednom s Dinamom

Još jedan izazov je zaigrati protiv Dinama?

- Imam još jednu šansu, nadam se da ću sudjelovati u najvećem hrvatskom derbiju. Tri utakmice sam do sada propustio. Zvuči zaista razočaravajuće, ali i to se događa.

Ozljeda, pa klupa, i na kraju kartoni. Sve je to iza Futacsa, a ispred njega je proljeće za dokazivanje. Jer, krajem veljače navršava 27 godina, kako i sam kaže “vrijeme je za uzlet u karijeri”.

- Pravi je trenutak za veliki bljesak. Ne krijem da mi je ambicija jednog dana vratiti se u zemlje gdje sam na početku karijere imao šansu zaigrati. Engleska, Francuska, Njemačka... zemlje liga Petice. Igrački gledano, u najzrelijim sam godinama, računam da imam još četiri-pet godina nogometa na visokoj razini.

Jasno, ako zdravlje posluži.

- Nisam ni spominjao zdravlje. Ne možeš ni na trening ako nisi zdrav. To je preduvjet, temelj svih mojih ambicija.

Kakve su prve impresije o novom treneru na početku priprema? Što je Carrillo donio momčadi?

- Sve je drukčije, moram priznati. Različit je mentalitet u odnosu na bivšeg trenera, drukčiji je način rada kako u obrambenom, tako i u napadačkom dijelu. Ali tek smo krenuli...

Hajduk je prije pet dana počeo s pripremama, ali zato su Englezi u punom pogonu. Futacs se tijekom odmora najviše zabavljao gledajući Premiership. Treba li reći za koga je navijao?

- Ne treba, jer svi znaju kako pratim sve utakmice Ibrahimovićeva Uniteda. Zlatan je moj favorit, a United je u pravi trenutak ušao u formu. Baš da ih mogu gledati tijekom praznika.

Lov na minus

Ipak, Chelsea je nedostižan. Velikih je 10 bodova Chelsea pobjegao Unitedu koji je unatoč seriji pobjeda još uvijek na šestom mjestu.

- Chelsea je bez velikih transfera napravio momčad. Gotovo ista ekipa kao prošle godine, a odlično funkcioniraju.

Može li Manchester United dohvatiti “minus 10” u odnosu na Chelsea?

- Ovako ću vam kazati, ako United uhvati Chelsea, onda će i Hajduk će dohvaiti Dinamo na drugoj poziciji. Je li tako najbolje?

Linker
19. travanj 2024 12:35