Matija Djanjesic / CROPIX CROPIX
SEDMOGODIŠNJI BIZNIS PLAN

GOTOVO JE S EKSPERIMENTIMA PO HRVATSKOJ, SADA STIŽU OZBILJNI IGRAČI Gazda Rijeke prokomentirao senzacionalnu najavu o prodaji kluba

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 05. prosinac 2019. 21:21

Netko me vidio na londonskom aerodromu i valjda se tako zakotrljala priča da prodajem klub Englezima. Nažalost, obično nagađanje, nema veze sa stvarnošću, odbacio je Damir Mišković spekulaciju da će Rijeka uskoro promijeniti vlasnika.

U kratkom razgovoru za Jutarnji vlasnik kluba javnosti će osvježiti pamćenje na izjavu da su vrata Rujevice širom otvorena ozbiljnim investitorima, ali takvih zasad nema na vidiku. Bogatom kupcu Mišković se nada već izvjesno vrijeme; izlazak partnera Gabrielea Volpija i Social Sporta iz igre potkresao je krila ambicioznom projektu, rana eliminacija iz Europske lige i izostanak značajnije zarade od transfera u ljetnom prijelaznom roku odsjekli su pristup svježem kapitalu, usput se Opatijska inicijativa pokazala kao zakonsko mrtvorođenče, a onda su i trajno zategnuti odnosi s Armadom počeli ubrzano isisavati energiju iz predsjednika.

I zato Mišković sve glasnije traži elegantnu odstupnicu (čitaj: solventnog kupca).

- Ako zaista imate investitora, slobodno mu dajte moj telefonski broj, a ja vam jamčim da ću vas nagraditi provizijom od prodaje - smije se posustali arhitekt šampionske Rijeke u kratkoj izjavi za Jutarnji.

Zvuči intrigantno, ali bojim se da takvi ne zalaze na onih par mjesta koja posjećujem, upozoravam predsjednika. Što ipak ne znači da Miškoviću narednih tjedana na vrata neće zakucati mušterija zainteresirana za kupnju Rijeke. S takvom se opcijom žonglira posljednjih nekoliko dana nakon što je Ivan Ilečić, nekada nogometaš, danas poslovnjak, javnosti stavio bubu u uho. Ilečića je šira publika upoznala kao osnivača i vlasnika startupa Once Football za analiziranje utakmica i igrača.

Njegove su usluge u prošlosti koristili stožer nacionalne momčadi kao i brojni klubovi, a on je razvijajući biznis karijeru upoznao velike igrače zainteresirane za investiranje u nogometne klubove.

- Riječ je o fondovima u čijem se portfoliju već nalazi 4-5 klubova diljem Europe, kao i dionice nekih engleskih klubova. To je sve što u ovom trenutku mogu kazati. Razmišljaju o kupovini jednog ili dva kluba kod nas ili u regiji. A za konkretnu priču o Rijeci ne bih se hvatao, mogu samo čitati između redaka - kaže Ilečić za Jutarnji.

Ovo čitanje između redaka odnosi se na grubu procjenu vrijednosti Miškovićeva kluba, negdje između 30 i 40 milijuna eura, što se može shvatiti kao stidljivi početak licitacije. Je li to previše ili taman zagonetnim ulagačima? Razmišljaju li uopće o Rijeci ili možda o Gorici, Varaždinu, nekom četvrtom klubu?

Pitanja su zasad bez odgovora, ali iz nekoliko Ilečićevih natuknica zaključujemo da investitori koje planira uvesti u svijet 1. HNL razmišljaju dugoročno. Ako zaista dođu u Hrvatsku, ne očekujte reprizu Istrina slučaja, još jednog 'mister Glovera' koji namjerava zatrpati rupu nekom financijskom alkemijom pa preprodati klub, pospremiti višak u džep i krenuti dalje.

Naš će sugovornik spomenuti 'sedmogodišnji biznis plan', što u prijevodu znači da je financijska konsolidacija samo prvi korak nakon kojeg bi se nove gazde u najvećem dijelu posvetile razvoju omladinskih škola. Podatak da akademije naših klubova u teškim uvjetima nastavljaju izbacivati vrhunsku robu za europske top-klubove udica je koju su investitori navodno spremni zagristi. Ali pričekajmo prve konkretnije brojke...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 23:39