Screenshot: NK Rudeš
SN ANALIZA UČINKA VELIKE ČETVORKE

GOTOVO NEVJEROJATNO, ALI ISTINITO Osječani osam puta remizirali identičnim rezultatom, Rudeš 'ubojica favorita', Dinamo prošao s najmanje ogrebotina

ANALIZA SN Ovojesenski učinak hrvatske ‘velike četvorke’ otkriva zašto prvoligaška tablica danas ima izgled kakav ima
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 29. studeni 2017. 10:30

Analizirajući ovojesenski učinak hrvatske nogometne “velike četvorke” (Dinamo, Rijeka, Osijek, Hajduk) i tražeći protiv koga su najviše prosipali bodove, doći ćemo do zaključka da je novi prvoligaš Rudeš “ubojica favorita”! Rudešani, naime, samo Rijeci ove jeseni nisu stali na žulj. Riječani su ih u Kranjčevićevoj pregazili 5:1. Ali, zato su “velikima” oteli devet bodova, Osijeku četiri (dva 1:1 remija), Hajduku tri (pobjeda 3:2) i Dinamu dva (1:1 remi)!

Osječki podbačaj

Vodeći je Dinamo u 17 kola izgubio 10 bodova, pet puta je remizirao, dva puta s Osijekom (oba puta 1:1) te po jednom, uz Rudeš, s Istrom i Hajdukom. Triling pratitelja zaostaje za Plavima 12 bodova, izgubili su Osijek, Rijeka i Hajduk svaki po 22 boda.

Iznimno je zanimljiv osječki slučaj. Klub s Drave dosad je, naime, remizirao u čak osam navrata (tri puta doma, pet puta vani), sve sa 1:1! Gotovo nevjerojatno, ali istinito. Osječani su doma neporaženi, a najviše bodova, pet, uzeli su im prvi susjedi, Vinkovčani! Remi u Osijeku i 2:1 pobjeda u Vinkovcima. Rudeš i Dinamo zakinuli su Osijek za po četiri boda, Inter za tri, a Istra, Slaven Belupo i Hajduk za po dva. Zanimljivo, Osječanima najviše leži - Rijeka, upisali su dvije pobjede (1:0 i 2:1).

A Riječani, pak, ove jeseni nisu ni nalik lanjskoj družini. I dok su u okršajima s tzv. “malima” još kako-tako funcionirali, bili su nemoćni u derbijima s Dinamom (0:2, 1:3) i Osijekom (0:1, 1:2), ostavši na te četiri utakmice bez 12 bodova. Od “velikih”, leži im, sad već i tradicionalno, samo Hajduk, kojeg su svladali na Poljudu 2:0.

Rijeka je doma prosula osam bodova, uz dva spomenuta poraza još je Kekova momčad remizirala s Interom (0:0). A u gostima su dečki s Rujevice itekako ranjivi, ostali su bez čak 14 bodova! Osim Dinama i Osijeka, svladali su ih još Lokomotiva i Istra (po 1:0), a remizirali su u Koprivnici.

Hajduk je, pak, sličan Rijeci - s “malima” kako-tako, s “velikima” gotovo nikako. Splićanima su Dinamo (3:1, 2:2) i Osijek (2:1, 1:1) uzeli po pet bodova, a Rijeka tri. Preostalih devet bodova prokockano je u dvobojima s Rudešom (2:3), Lokomotivom (2:2), Interom (2:2) i Slavenom (0:0). Hajduk je, inače, najgostoljubiviji domaćin od “velike četvorke” - u Splitu je ostao bez čak 12 bodova, a na gostovanjima je izgubio još 10 bodova.

Odluke na ‘malima’

Rudeš je “ubojica favorita” s devet upisanih bodova u okršajima s “velikima”. A po sedam bodova favoriti su prosuli u nadmetanjima s Interom (Osijek 3, Hajduk i Rijeka po 2) i Istrom (Rijeka 3, Osijek i Dinamo po 2), dok im je šest bodova otkinuo Slaven Belupo (svakome po 2). Cibalia je, pak, svih svojih pet bodova u sučeljavanju s “velikima” upisala u dva dvoboja s Osijekom, a Lokomotiva je svojih pet bodova dohvatila remizirajući s Hajdukom i svladavši Rijeku.

Nepisano pravilo govori da se prvenstva osvajaju ili gube na “malim” utakmicama, nisu česti slučajevi kad derbiji odlučuju o prvaku. Tako će zacijelo biti i ove sezone, vodeći i neporaženi Dinamo je, unatoč svojoj opipljivoj prosječnosti, bio dosad najsigurniji - protiv “malih” je u dva remija ostao bez samo četiri boda, a Osijek i Hajduk “skratili” su Plave (tri remija) za još šest bodova.

Kako su veliki prosipali bodove?

DINAMO

- izgubio 4 boda u remijima s Istrom (0:0) i Rudešom (1:1)

HAJDUK

- izgubio 9 bodova u dvobojima s Rudešom (2:3), Lokomotivom (2:2), Interom (2:2) i Slavenom (0:0)

RIJEKA

- izgubila 10 bodova utakmicama sa Slavenom (1:1), Istrom (0:1), Lokomotivom (0:1) i Interom (0:0)

OSIJEK

- izgubio 16 bodova u susretima s Rudešom (dvaput 1:1), Istrom (1:1), Cibalijom (1:2 pa 1:1), Belupom (1:1) i Interom (1:3)

Standings provided by Sofascore LiveScore

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 10:29