Vladimir Dugandzic / CROPIX / CROPIX
POČELE PRIPREME ZA VELIKU SEZONU

HAJDUK ČEKA SJAJNO LJETO Remitende nose masnu zaradu, tercet pojačanja je stigao, a tek slijedi ono pravo - dolazi 'hrvatski Ibrahimović'!

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 16. lipanj 2017. 20:45

Tko su najbolji izvozni proizvodi Hajduka ovog ljeta? Dva su velika kandidata - u žestokoj su konkurenciji igrači Intera i Fiorentine. Nakon dugo vremena Hajduk živi od prošlosti, odnosno ponovno će dobro živjeti barem nekoliko mjeseci. Ivan Perišić i Nikola Kalinić jamci su za takav ugodan rasplet o kojem je radosno govorio i predsjednik Kos prije nekoliko dana na Poljudu.

- To su najbolji transferi za klub. Dobra je zarada, a momčad ostaje na okupu - kazao je Kos.

Traže ih velikani

Za Perišića se tako silno zanima Manchester United, Nikola Kalinić već je obukao “jedan rukav” dresa AC Milana. Transferi su to koji se cijene na 55 milijuna (Perišić) odnosno 30 milijuna (Kalinić). Poznavajući pozitivne propise FIFA-e u segmentu mehanizma solidarnosti u podjeli transfera, lako se izračuna da Hajduk od prodaje Kalinića dobiva 3,5% od ukupnog transfera, odnosno 1,05 milijuna eura. Kalinić je u Hajduku igrao sve sezone od svoje 12. do 21. godine izuzev jedne godine koju je proveo na posudbi u Istri (jesen) odnosno Šibeniku (proljeće).

Kalinić je tako Istri i Šibeniku priskrbio po 0,25 od ukupnog transfernog obeštećenja, što bi u ovom slučaju iznosilo po 75.000 eura za svaki od navedenih klubova. Perišić je pak u Hajduku bio od 12. do 17. godine i Bijeli će od njegova transfera, bude li realiziran, od 55 milijuna zaraditi 1,1 milijun eura.

Fantastična se dobit smiješi Hajduku jer ukupno od oba transfera zarada ide preko planirana 2 milijuna, točnije penje se na 2,15 milijuna eura. Osim Vlašića, nema tog igrača na kojem bi Hajduk mogao tako dobro zaraditi ovog ljeta. Uostalom, zar nije Sušić prošle godine donio profit od 1,6 milijuna eura, Balić oko 2,5 milijuna eura nakon podjele provizije i faktoringa koji je ubrzao priljev novca na Poljud.Općenito, rijetki su u Hajduku posljednjih godina bili transferi koji bi mogli nadmašiti prihod kakav se Bijelima smiješi od zarade u poslovima koje ovog ljeta kreiraju Perišićevi i Kalinićevi menadžeri. Zato, prije svega, moraju na Poljudu poželjeti dobro zdravlje ljudima koji vode dva njihova bivša igrača, a potom se tek uzdati u prodaju nekog od prvotimaca iz aktualnog kadra.

Strpljivo čekanje

Mora se reći, vrlo skromnog kadra u kojem nema eksponata za milijunsku prodaju. Prvi strijelac HNL-a Marko Futacs može iz Hajduka za 1,6 milijuna eura, na koliko ima potpisanu klauzulu, a ostali mogu samo sanjati da će netko poslati ponudu sa šest nula. Jedino ostaje nada u Vlašića... Ali kada se pogleda da bi od Kalinića i Perišića na Poljud moglo sletjeti 16 milijuna kuna, to su zaista sredstva koja podržavaju stav koji kaže “nemamo imperativ prodaje”.

- Ne moramo prodavati, osim ako ne dođe zaista nemoralna ponuda - poručio je Kos prije tri dana.

S obzirom na to da ples milijuna ne treba očekivati, jasno da će ozbiljne prodaje biti rijetke. Uostalom, u proteklih 16 mjeseci Hajduk je utržio Balića, Caktaša, Sušića, H. Milića i Lovru Kalinića u milijunskim transferima. Činjenica je da su to sve redom bili igrači ponikli u Hajdukovoj školi. Kao i Perišić i Nikola Kalinić, koji će i ovog ljeta donijeti veliku dividendu Bijelima.

Zato Kos nestrpljivo čeka vijesti iz Milana. Jednu o odlasku i drugu o dolasku. A onda može otvoriti šampanjac...

Hajduk je u svoje redove doveo kadeta Marija Popića (16), talentiranoga veznoga igrača iz opuzenskog Neretvanca, kojeg su tražili i drugi klubovi u Hrvatskoj, ali je on odlučio doći na Poljud jer je navijač Bijelih. Popić se u netom završenoj sezoni u Trećoj HNL jug upisao u povijest kao najmlađi strijelac u tom natjecanju. Radi se o velikoj nadi koja iza sebe ima seniorskog iskustva, a među vršnjacima jako odskače. Nedavno je s Hajdukovom kadetima bio na dva turnira koja su Bijeli osvojili, tamo je zadovoljio struku, a onda na kraju i službeno postao dio akademije Bijelih.

--------------------------------------------------------------------------------------

Danas počinju pripreme Hajduka, a zasad je jedini igrač koji prijavio nenadanu ozljedu Franck Ohandza. Uganuo je gležanj i pregled na Poljudu pokazat će o kakvoj je ozljedi riječ. Tri dana ima Ohandza da pokuša srediti gležanj, jer od petka do nedjelje na rasporedu su medicinska testiranja, a potom od ponedjeljka počinje redovni trenažni proces.

Može li se Ohandza uključiti u trening sa suigračima početkom sljedećeg tjedna ili će ponovno pripreme početi u zaostatku, znat će se već ovog vikenda. Ali nikada nije dobro kada se kod Ohandze pojave problemi. Povijest nas uči da je svaka ozljeda u startu bila smatrana lakšom, s prognozom od “tjedan-dva rehabilitacije”, a dobro je poznato kako se dalje razvijala situacija.

Pauzirao devet mjeseci

Ohandza ulazi u treću sezonu igranja na Poljudu, gdje je u Bijelom dresu imao promjenjiv uspjeh, upisavši ukupno 45 nastupa s 15 postignutih zgoditaka. Ali iza brojki se uvijek krije i nešto više, priča o tome da je Ohandza imao velike amplitude u izvedbama, od sjajnih izdanja do višemjesečnog izbivanja zbog ozljede.

Prve je godine u Hajduku imao taj golemi problem s hrskavicom koljena, zbog čega je više od sedam mjeseci bio izvan treninga, ali praktički je propustio devet mjeseci jer od poljudskog derbija s Dinamom (0:0) u rujnu 2015. nije više odigrao pravu utakmicu. Triput je na kraju sezone ušao u igru s klupe, tek toliko da se kozmetički poboljša statistika. U drugoj je sezoni krenuo odlično, nanizao je pet pogodaka u šest startnih nastupa, i ponovno su navijači poludjeli za svojim “kingom”.

- Ohandza je igrač prevage - ustvrdio je i tadašnji trener Pušnik, kojeg je Ohandza spasio u Rumunjskoj pokrenuvši preokret u trenutku kada je Hajduk gubio 0:2 na poluvremenu otvarajućeg dvoboja europskih kvalifikacija.

Držao je Ohandza Pušnika na pobjedničkoj stazi i u prvenstvu, nastavio zabijati u zadnjim minutama protiv Iasija, Splita, Oleksandrije. Igrač kojem ljeto odgovara.

- Ne mogu reći zašto mi je ljeti ugodnije, valjda nije toliko vruće kao u mojoj domovini - jednom je Kamerunac objašnjavao fenomen “ljetnog igrača”.

Prve je sezone Burića odveo do play-offa Europske lige, godinu poslije bio je glavni igrač u Pušnikovu pokušaju da se domogne jesenskog nastupa u Europi. Ali nitko se nije nadao da će Ohandza zaigrati već sredinom srpnja prošle godine u Rumunjskoj.

- Tražio je da igra na vlastitu odgovornost - kazao je tada Pušnik.

Golema fizička moć

I odigrao - sjajno. Zato bi njegov izostanak na početku priprema bio velik hendikep za Hajduk. Premda je na proljeće pao u drugi plan, nakon zimskih priprema njegovo je mjesto u momčadi zauzeo Erceg, a Kamerunac je vrebao iz drugog plana.

Postigao je proljetos tri zgoditka, posljednji u dvoboju sa Splitom krajem travnja, kada je posljednji put imao i ulogu startera. Jer proljeće je najčešće provodio u ulozi promatrača s klupe. Brz, dapače, eksplozivan napadač goleme fizičke moći koji nikako ne uspijeva uhvatiti kontinuitet nastupa. Nije golgeter poput Marka Futacsa, ali je napadač za koji suparničke obrane nemaju lijeka. Ali samo kada je zdrav i maksimalno spreman.

Četiri su nova lica koja će se pojaviti na prvoj prozivci Hajduka danas, novi/stari igrači postali su Josip Radošević i Ivan Pešić, dok su prinove Edin Šehić, koji je već ranije stigao iz Zagreba, te mladi napadač Franko Kovačević (zbog načina igre prozvan kao novi Zlatan Ibrahimović u pojedinim talijanskim i hrvatskim medijima), koji je doveden iz Rijeke. No tko bi se mogao naći na popisu trenera Joana Carrilla od onih koji su bili između prve i druge momčadi?

Vojkovićev bruh

Svoj status prvotimca s povremenim igranjem u prvom sastavu imaju stoper Petar Bosančić i Robert Jandrek, koji su već igrali u Prvoj HNL, njihov bi status trebao biti neupitan. Jandrek je po ocjenama izvjestitelja Sportskih novosti bio najbolji igrač Treće HNL jug. U drugoj su momčadi vrlo dobro igrali Anthony Kalik i Frane Vojković, koji se baš nisu naigrali kod Carrilla, koji je vjerovao starijim igračima u veznoj liniji. Vojković se oporavlja od operacije bruha, a tek treba vidjeti današnji konačni popis i hoće li na njemu biti Kalik. Obojica su pretprošle sezone kod trenera Damira Burića bili prvotimci. Josip Bašić i Marko Bencun oporavili su se od ozljeda i pomalo ušli u ritam kroz drugu momčad, njih su dvojica na stazi povratka. S obzirom na to da Hajduk neće produžiti ugovor s Josipom Kvesićem, za očekivati je da će u kadru biti Mario Lovre Vojković iz druge momčadi, dok je Ante Vrljičak nakon isteka ugovora s Hajdukom i posudbe u Dugopolju otišao u Slaven Belupo. Pogodaka su se u Trećoj HNL jug nazabijali Deni Jurić i Ivan Prtajin, pa premda Hajduk raspolaže velikim brojem napadača u prvoj momčadi, netko bi se od njih dvojice - ili obojica - mogao za početak biti unutra.

Juniorska završnica

Izvjesno je da neće biti nikoga iz juniorske momčadi jer se oni spremaju za kvalifikacije za Prvu HNL koje će se od 21. do 25. lipnja održati u Poljudu i Vranjicu uz sudjelovanje pet regionalnih prvaka. Prošle su zime na pripremama bili Tonio Teklić i Luka Pasariček, no oni su u ovom trenutku potrebni juniorima. Uskoro se očekuje i rješavanja statusa Ivana Mastelića i Hrvoja Relote. Napadač Mastelić bio je na posudbi u Cibaliji, dok je desni bek/krilo Relota vrlo dobro odradio polusezonu u Dugopolju.

Josip Radošević (23)

Pozicija: defenzivni vezni

Dosadašnji klubovi:

Hajduk, Napoli, Eibar,

Rijeka, RB Salzburg

Edin Šehić (22)

Pozicija: desni bek/krilo

Dosadašnji klubovi:

Zagreb

Franko Kovačević (17)

Pozicija: napadač

Dosadašnji klubovi: Varaždin, Bjelovar, Rijeka

Ivan Pešić (25)

Pozicija: krilni napadač

Dosadašnji klubovi: Hajduk, Austria Klagenfurt,

Šibenik, Zadar, Split

Linker
26. travanj 2024 09:13