CROPIX
DANAS SVE KREĆE

HAJDUK JE NA NOVOM POČETKU, MOŽE LI TUDOR USPJETI? 'Ako mu to napravimo, onda je bolje da nije ni došao! Tada ne bi uspio ni Guardiola'

Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 05. siječanj 2020. 13:00

Može li Igor Tudor uspjeti na Poljudu, napraviti Hajduk boljim klubom nego što je sada te ga u doglednoj budućnosti usmjeriti prema trofejima? To smo pitanje postavili dvojici trenera, bivšim igračima Hajduka koji prate zbivanja na Poljudu.

Bit će uspona i padova

Jedan je Zoran Vulić, trofejni trener koji je u više navrata i vodio Hajduk, a drugi je Branko Karačić, koji je nekoliko puta u prošlosti bio u kombinacijama da preuzme klupu Bijelih.

- Može uspjeti ako budemo uz njega. Ali ako budemo tražili dlaku u jajetu, ne može uspjeti ni Guardiola. Tudora treba pustiti da napravi momčad, da napravi dvoje pripreme da bi momčadi mogao pripremiti za nešto više. Ono što je treneru Hajduka potrebno jest strpljenje, ništa drugo. Ako vjeruješ u njega, ako si ga doveo, daj mu malo vremena jer on nije sastavljao momčad, kao što nije ni Burić prije njega. Budemo li ga dočekali na nož kao Burića, onda je bolje da ni ne dolazi. Bit će uspona i padova, puno amplituda, no treba ga pustiti da radi svoj posao, trebamo istrpjeti i neke lošije utakmice, kojih će biti - u startu će Vulić.

Split, 100918.
Nogometn trener Zoran Vulic predstavljen je kao novi trener Hajduka na press konferenciji  na stadionu Poljud.
Na fotografiji: trener Zoran Vulic
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Tom Dubravec/ CROPIX

I na predstavljanju Marija Stanića i Ivana Kepčije, zaduženih za stručnu politiku, a kasnije i na predstavljanju Tudora, spominjali su se trofeji. Koliko će vremena biti potrebno za to?

- Ove godine neće biti ništa od toga; ispali smo iz Kupa, dosta zaostajemo za Dinamom. Tudora moramo gledati tijekom iduće sezone, a ne u ovih šest mjeseci. Period koji slijedi do kraja sezone trebao bi biti za adaptaciju, selekciju igrača za iduću sezonu. O Tudoru mislim sve najbolje i smatram da ima potrebnu kvalitetu. Dajmo mu malo mira i strpljenja. Mi koji ga trebamo poduprijeti ne smijemo biti nervozni, jer onda neće biti ništa.

Koje su glavne zamke za Tudora, je li to ta nestrpljivost javnosti?

- Tako je. Igor je momak koji je relativno mlad i koji je eksplozivan i ne bih volio da uđe u zamku toga, da eksplodira prije nego što treba. To bi mi zbilja bilo krivo jer znam da, osim što je veliki hajdukovac, ima i mota da bude trener šampion. Zato ponavljam, potrebni su mu mir i strpljenje, što prijašnji treneri nisu imali. Ajmo napraviti nešto novo.

Split, 231219. 
Gradski stadio Poljud.
Sluzbeno predstavljenje novog trenera Hajduka Igora Tudora.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Treba dobra atmosfera

Što bi trebalo napraviti da Hajduk bude konkurentniji u odnosu na Dinamo?

- Hajduk ne smije gledati Dinamo, nego isključivo sebe. Jer ako ti nisi dobar, kako ćeš nekome biti konkurentan? Treba napraviti dobru momčad i atmosferu. Ne treba gledati ni Osijek, ni Dinamo, ni Rijeku, Hajduk mora biti konkurencija samom sebi, onda će to biti pravi Hajduk. Kao što se danas priča o Dinamu, tako bi se trebalo pričati o Hajduku, onda će biti pravi. Dinamo radi dobar posao, daj Bože da svi rade takav posao. Ponavljam, mi moramo raditi na svoj način i onda ćemo biti pravi, ne trebamo se ni s kim uspoređivati - zaključio je Vulić.

Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

Zna što ga čeka

Karačić nema jednostavnog odgovora na pitanje može li Tudor, koji je posljednji donio trofej u Split, uspjeti na Poljudu.

- To je vrlo teško pitanje nakon svih turbulencija prošle godine. Nadam se da će Tudor i Stanić poboljšati situaciju, koja je mnogima nejasna, odnosno se ne zna iz kojih se razloga to događa, zbog čega je stalno puno promjena. Ključ je uspjeha u vremenu i povjerenju treneru, ali to je u hrvatskim okvirima teško realizirati. Odmah se traži rezultat, donošenje profita od mladih igrača, dobra i napadačka igra te da budeš daleko najbolji. To je nevjerojatno težak posao. No Tudor zna što ga čeka, da su navijači nestrpljivi, traži se osvajanje trofeja, koje Hajduk dugo nije osvojio. Tudora će na poziciji održati samo rezultati, no on ima iskustva i spreman je na to.

Varazdin, 311018.
Na Gradskom stadionu igra se utakmica 1/8 finala Kupa Varazdin - Rijeka.
Na fotografiji: Branko Karacic, trener Varazdina.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Da se napravi igra i rezultat, treba vremena, a koliko bi vremena trebalo za osvajanje nečega?

- Ne daj Bože neuspjeha, ali ključ je koliko ljudi koji su iznad njega mogu izdržati. Ne može se reći ni da Burić nije imao rezultat, pa drugi je iza Dinama, no očekivanja su u Hajduku veća. Ove godine sigurno neće do trofeja. Sada Tudor mora slagati momčad za iduću sezonu, a pitanje je hoće li se paralelno ostvariti i rezultat i može li klub kao što je Hajduk trpjeti, jer neće biti zadovoljni ako ne budu drugi, spašava ih samo ta pozicija. Kao gledatelj i navijač mogu se samo upitati zašto su toliko česte promjene. No Tudor sada ima čvrstu ruku iz nogometa u liku Marija Stanića, koji će mu do zadnjeg trenutka čuvati leđa i biti uz njega. To je dobra stvar za trenera, imati takvu osobu iza sebe - poručio je Karačić.

Start u 17 sati

Hajduk u nedjelju počinje pripreme za nastavak sezone. Pripreme su ove zime zbog Eura kraće nego inače, prvenstvo Bijeli otvaraju već 2. veljače gostovanjem kod Varaždina.

FLORENCE, ITALY - OCTOBER 06: Igor Tudor of Udinese Calcio gestures during the Serie A match between ACF Fiorentina and Udinese Calcio at Stadio Artemio Franchi on October 6, 2019 in Florence, Italy.  (Photo by Gabriele Maltinti/Getty Images)
Gabriele Maltinti/Getty Images

S početkom u 17 sati na glavnom igralištu u Poljudu trener Igor Tudor okupit će prvotimce, koji će do 9. siječnja raditi u Splitu pa ih potom očekuju dva tjedna u Turskoj, gdje će odraditi četiri pripremna dvoboja (Grasshopper, Honved, Vardar, Dynamo Kijev).

Linker
25. travanj 2024 12:26