Francesco Pecoraro/Getty Images
SVE JE VEĆ RIJEŠENO?

HAJDUK JE VEĆ DOBIO TRENERA ZA NASTAVAK SEZONE? Dobro obavješteni izvori kažu da je posao na blizu završetka, rasplet čeka još jedan hrvatski trener

Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 20. prosinac 2019. 20:50

Igor Tudor jučer se na milimetar približio tome da postane nasljednik smijenjenog Damira Burića na klupi Hajduka, nakon što je predvečer, prema informacijama vrlo upućenog talijanskog novinara Gianluce Di Marzija, raskinuo ugovor s Udineseom.

Tudor je trenerom Udinesea prvi put bio u proljeće 2018. godine kada ga je zadržao u Serie A, no, začudo, nije dobio povjerenje kluba za nastavak suradnje, a uspješnu spasilačku misiju ponovio je i u svom drugom mandatu u proljeće 2019. godine, nakon čega je ipak zavrijedio dulji ugovor i povjerenje za novu sezonu. No, rezultati mu ove sezone nisu bili po guštu Udineseovih čelnika, pa je početkom studenoga maknut s klupe, ali je ostao pod ugovorom i na mjesečnoj plaći. Ukoliko su informacije s Apenina točne i Tudor je uistinu izašao iz tog ugovora s Udineseom, sve ukazuje da je sada samo pitanje trenutka kada će ga Hajduk promovirati u svog trenera za nastavak sezone.

Tudor je, podsjetimo, već bio u kombinacijama za Hajdukovu klupu prije nešto više od godinu dana kada je trebao doći s Marijem Stanićem, koji je prije pet dana imenovan na funkciju savjetnika za sportsku politiku predsjednika Marina Brbića, dok je sportski direktor Ivan Kepčija. Tudor je i čovjek koji je donio posljednji trofej na Poljud osvajanjem trofeja Hrvatskog nogometnog kupa 2013. godine, kada je za splitskim kormilom naslijedio Mišu Krstičevića.

U očekivanju bijeloga dima s Poljuda, u nekim se krugovima pojavila informacija da su poljudski dužnosnici stupili i u kontakt s Antom Čovićem, trenerom koji je donedavno vodio berlinsku Herthu, klub iz rodnoga mu grada. Čović je nekada bio junior Hajduka prije nego što se vratio u Njemačku, gdje je napravio seniorsku karijeru na mjestu veznoga igrača, nastupajući za Stuttgart, Herthu, Nürnberg, Bochum, Saarbrücken, da bi karijeru završio baš u Berlinu, ali u drugoj momčadi najpoznatijeg kluba iz glavnoga grada. Školovao se kasnije za trenera, a nakon rada s mlađim kategorijama i asistiranja drugim trenerima, samostalno je šest godina vodio drugu momčad Herthe.

FLORENCE, ITALY - OCTOBER 06: Igor Tudor of Udinese Calcio gestures during the Serie A match between ACF Fiorentina and Udinese Calcio at Stadio Artemio Franchi on October 6, 2019 in Florence, Italy.  (Photo by Gabriele Maltinti/Getty Images)
Gabriele Maltinti/Getty Images

Iznenadio Kovača

Ovoga ljeta dobio je u ruke prvu ekipu, ali je na klupi izdržao tek 14 utakmica prije nego što ga je zamijenio legendarni Jürgen Klinsmann. Upravo u prvom kolu Bundeslige uspio je s Herthom na gostovanju kod još jednoga Berlinčana, Nike Kovača na klupi Bayerna, senzacionalno uzeti bod u Münchenu, ali trend se nije nastavio pa je nakon tri uzastopna poraza Čović smijenjen.

Osim što je bio u omladinskom pogonu Hajduka, Čović je bio član i mlađih hrvatskih selekcija, odigrao je sedam utakmica za U-21 selekciju nastupajući u nekoliko susreta upravo s Tudorom, ali i Ivanom Jurićem, Borisom Živkovićem, Davorom Vugrincem, Silvijom Marićem i drugima, a trenirali su ga Ivo Šušak i Martin Novoselac. Što se podrijetla tiče, vuče ga iz Tijarice, maloga mjesta iz Dalmatinske zagore, iz kojega su mnogi odlazili u Njemačku, posebice u Berlin. Tako u Tijarici postoji ulica koju zovu Berliner Strasse, iz koje je puno ljudi otišlo u glavni njemački grad.

Tudor ukupno u karijeri ima 26 utakmica na klupi Udinesea, ostvario je 11 pobjeda, pet remija i deset poraza, a ove sezone je do odlaska 1. studenoga na klupi Friulana u prvenstvu ostvario tri pobjede, jedan remi i šest poraza u deset odigranih kola, s time da su Bianconeri pod Tudorom u tih deset ligaških dionica postigli tek pet pogodaka. Naslijedio je Tudora na klupi Luca Gotti kao privremeno rješenje, no on je i dalje za kormilom. Tudor mu je ostavio klub na 14. mjestu elitnog talijanskog razreda, a Gotti je napravio dva koraka unatrag. U šest kola osvojio je pet bodova, upisao jednu pobjedu, dva remija i tri poraza, dok je Udinese pozitivan pomak napravio tek u realizaciji.

Linker
23. travanj 2024 09:46