CROPIX
U NOVOME RUHU

HAJDUK NIJE ODUŠEVIO PROTIV POSRNULOG VELIKANA, ALI NEKE BITNE PROMJENE ODMAH SU BILE VIDLJIVE Evo što je Tudor već u prvoj utakmici donio Bijelima

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 14. siječanj 2020. 18:39

Hajduk je remizirao na startu priprema na turskome tlu, a kako to volimo reći u trenerskoj maniri "rezultat je najmanje važan". Naravno, navijači se neće složiti s tom konstatacijom, jer protiv posrnulog švicarskog nogometnog velikana koji danas igra drugu ligu očekivala se sasvim sigurno pobjeda.

Međutim, Hajduk je spašavao i remi do kojeg je došao četiri minute prije kraja kada je vratar Grasshoppera loše ispucao loptu. Teklić je potom asistirao Caktašu, a najbolji strijelac Hajduka ušao je u kazneni prostor s desne strane i smireno s 10-ak metara pogodio desni donji kut vrata švicarskog drugoligaša.

Hajduk je na suncu antalijske rivijere istrčao u novoj formaciji, Tudorovih 3-4-3 predvodio je Filip Bradarić kako smo i najavljivali. Nije gledanje na stream liniji ponudilo dubinu događaja da se može igra Bijelih sagledati u pravom segmentu, međutim jasno se vidjelo da je momčad puno bolje izgledala u drugom nego u prvom dijelu. Ono na čemu je Tudor stalno inzistirao jest visoki presing. Kontinuirani pritisak traži puno trke, ali i obrambene odgovornosti. U prvom dijelu je Hajduk više napadao nego Grasshopper, a u nastavku smo na trenutke vidjeli opasniji Hajduk s velikim pritiskom, ali i propuste Bijelih na bočnim pozicijama koje Švicarci nisu iskoristili na pravi način.

Hajduk je u drugom dijelu uglavnom napadao preko lijeve strane gdje je Čolina često stvarao višak. Sustav s trojicom u zadnjoj liniji očito odgovara Čolini za napadački segment, ali za obranu će mu trebati i veća podrška u obrani. Naime, Hajduk je u drugom dijelu dvoboja zaigrao s Kalikom na lijevom stoperu, jer Tudor nije mogao računati na stopere Simića i Vuškovića, pa je hrvatski Australac prisilno zauzeo tu poziciju umjesto svoje uloge u veznom redu.

Pogodak su Bijeli ipak primili preko druge, desne obrambene strane. Nemoćan je bio Blažević u trenutku kada obrana nije očistila jednu ubačenu loptu, a Nigerijac Momoh udarcem sa šest-sedam metara u 60. minuti doveo Grasshopper u vodstvo. Zasluženo je Hajduk poravnao, premda su Bijeli i prije izjednačujućeg pogotka imali prilika pred vratima GC-a. Međutim, nedostajao je pravi udarac, nije bilo lagane realizacije, ali to su ionako boljke uočene još prošle jeseni. Zato su Bijeli i došli na pripreme, ali zato i traže novog napadača. Eduok je i dalje samozatajan, Jairo se ozlijedio i najveći teret ofenzivnog dijela ponovno pada na leđa Mije Caktaša. A ne može ni Mijo sam...

Prva utakmica nije mjerilo ni snage i kvalitete, a rezultat je također po mjeri priprema. Nije poraz u golijadi da bi alarmantno zvao na oprez, a nije ni pobjeda da bi se pomislilo kako sve štima i da se u analizi nema što ponuditi. Ima, ima, morat će se raditi na uštimavanju momčadi, ali treba naglasiti da puno bolji Hajduk očekujemo sljedeći tjedan.

Protiv GC-a isprobao je Tudor 23 igrača, uz ozlijeđene Posavca, Simića i Vuškovića, minutažu nisu dobili vratar Matijaš i Delić. U petak Bijeli igraju s Honvedom što će ponovno biti prigoda za veći broj igrača, a sljedećeg tjedna su na rasporedu dva posljednja pripremna susreta u Turskoj, utakmice sa skopskim Vardarom i snažnim kijevskim Dynamom. To su dvoboji u kojima bi kadar već trebao biti filtriran. Utakmice po kojima će se i nešto konkretnije moći suditi. Ovako je tek krenulo i kredit je još uvijek velik.

Hajduk 1

Grasshopper 1

BELEK Igralište hotela Titanic. Bez gledatelja. Sudac: Cakun (Turska).

STRIJELCI: 0:1 - Momoh (60), 1:1 - Caktaš (86).

HAJDUK (3-4-3): Ljubić - Ismajli, Bradarić, Radić - Juranović, Blagaić, Nejašmić, Dolček - Jradi, Eduok, Jairo (od 25. Kreković). Drugo poluvrijeme: Blažević - Vučur, Dellova, Kalik - Tahiraj, Jurić, Hamza, Čolina - Teklić, Caktaš, Jakoliš. TRENER: Igor Tudor.

GRASSHOPPER: Salvi, Arigoni, Bašić, Ben Khalifa, Buff, Diani, Dickenman, Fehr, Pušić, Souare, Subotić. Još su igrali: Asirani, Cvetković, Mesonero, Momoh, Salatić, Rustemoski, Njie. TRENER: Uli Foret.

DOBRO

Htijenje, volja, borbenost. Tri uobičajene karakteristike koje se ističu na pripremnim utakmicama u kojima nema ni rezultata ni nekih posebnih detalja u igri koji bi se mogli pohvaliti. Hajduk uči novi sustav, momčad se uigrava i za početak je dobro da igrači imaju pozitivan stav. Imaju trkački potencijal, imaju želju kojom pokrivaju nedostatke. U drugom dijelu momčad je s Caktašem bila znatno opasnija, a to je jasna poruka za Eduoka.

LOŠE

Trebat će vremena za uigravanje, a vremena je uvijek malo. Uz to, Nema Posavca što je zasada još uvijek veliki nedostatak. Ne toliko radi samog vratara, jer Ljubić to kvalitetno pokriva, koliko zbog činjenice da standardni čuvar mreže Bijelih još nije stao na vrata od kraja listopada. Obrana je u drugom dijelu zaigrala u tercetu Vučur - Dellova - Kalik što se vjerojatno neće ni na treningu ponoviti. Ozlijedio se i Jairo što je loša vijest za startnu pripremnu utakmicu.

Hajdukov trener Igor Tudor nakon prve utakmice u povratničkom mandatu rekao je sljedeće...

- Rezultat je najmanje bitan u ovakvim utakmicama. Ja sam baš zadovoljan s onim što sam vidio i što je momčad pružila s obzirom da uigravamo novi sustav igre. Nastojat ćemo i dalje igrati načinom na koji smo igrali protiv Grasshoppera. Visoki presing? Normalno je da pojedincima treba više, a nekima manje vremena. Međutim, mene raduje da su igrači maksimalno na dispozicji. Veliki su profesionalci i uvjeren sam da će sve ovo ići na bolje. Nova je utakmica za dva dana, nastavit ćemo isprobavati više igrača, jer normalno je da ima i umora u nogama. Zadnju utakmicu protiv Dynama planiramo zaigrati s jednom momčadi svih 90 minuta. Jairo? Ozlijedio se, napravit će preglede, a ja sam optimist, jer bol nije prevelika.

Jakov Blagaić dodao je poneku rečenicu...

- Ispunili smo zahtjeve trenera, stvarali smo šanse, ali nismo zabili. Međutim, za početak je najvažnije da kreiramo prigode, a s vremenom će i realizacija biti bolja. Možemo zaista biti zadovoljni s igrom, jer bili smo bolji suparnik u dvoboju protiv Grasshoppera.

Linker
25. travanj 2024 14:47