Screenshot
SLUŽBENA PRESICA

HAJDUK PREDSTAVIO OREŠČANINA KAO VULIĆEVOG NASLJEDNIKA 'Opasku da sam dinamovac ne bih komentirao, u prvom redu sam profesionalac...'

Siniša Oreščanin i službeno je predstavljen na Poljudu kao novi trener Hajduka i nasljednik Zorana Vulića.
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 27. studeni 2018. 12:32

Hajduk je na konferenciji za medije predstavio Sinišu Oreščanina, novoga trenera koji je potpisao na dvije godine, a on je potom s dojučerašnjim suradnicima iz druge momčadi odradio prvi trening na glavnom igralištu u Poljudu.

Evo što je novi trener Bijelih govorio:

- Zahvalio bih predsjedniku i sportskom direktoru što su mi omogućili ovu priliku. Velika mi je čast, ovdje sam malo više od dvije godine i uvjerio sam se što Hajduk znači vama i ovom podneblju. Ponavljam, velika mi je čast i znam na koju sam poziciju došao - rekao je u uvodu Oreščanin.

Prvo pitanje s kojim je bio suočen novi trener Hajduka jest ono koliko mu je otežavajuća okolnost što je percipiran ipak kao dinamovac na klupi Hajduka

- U ove dvije godine sam se saživio s klubom i ljudima unutar kluba te općenito. A opasku o dinamovcu ne bih komentirao. Mislim da sam profesionalac koji radi svoj posao vrlo savjesno.

Jeste li imali izravni kontakt s trenerom Zoranom Vulićem dok je bio na klupi prve momčadi. Možete li reći o prirodi odnosa?

- Kavu nismo pili, ali ja sam uvijek bio otvoren za suradnju, imali smo komunikaciju kroz naše team managere. Nismo posebno komunicirali, jedino kad bismo se vidjeli na hodniku. Nismo razgovarali o taktici, ja sam bio u B momčadi, ali ako me netko pita, normalno da bih razgovorao.

Je li vas Vulić konzultirao?

- Mi smo komunicirali sve što treba oko igrača kada se mene pitalo. S moje strane to je bila normalna i otvorena komunikacija. Ne znam tko je provukao tezu da je A momčad servis B ekipi. Sve što je A sastav želio, mi smo ispunjavali.

Nedavno ste u TV emisiji spomenuli da biste, a da vi odlučujete, Luku Pasaričeka prebacili u A momčad... Koga još možemo očekivati?

- Prvo bih htio malo upoznati igrače kao ljude, da vidim što se događa i da mi malo date vremena. Tek onda ću moći konkretnije odgovoriti na pitanja.

Pred vama je Rudeš i povijesna utakmica s Osijekom koja ostavlja Hajduk u igri za Europu… Što ćete napraviti?

- Prva i osnovna zadaća mi je podići samopouzdanje u momčadi, a to ću moći nakon razgovora s igračima. Ljudi nisu stijene, konkretan razgovor s igračima, i nogometno i izvannogometno, može pomoći. Oni mogu bolje, u okvirima HNL dobra su momčad i zaslužuju bolje. Što je to što njih sputava, morat ćete mi dati vremena. Ne volim epitete povijesna utakmica, svaka je bitna, a Hajduk je preveliki klub te je svaka najbitnija. Ne bih gledao rezultatski, zbog toga sam ja vjerojatno doveden, tranzicijsko je razdoblje, uvođenje mladih igrača da se to počne događati te da baza budu domaći igrači. No, to je složen proces. Najlakše bi sad bilo povući pet-šest igrača iz B momčadi. Možda bismo dobili neke poene ili polupoene, ali tu s još igrači iz prve momčadi koji čine ekipu i iz njih treba izvući ono što se može do kraja polusezone. Onda možemo razgovarati. Ja sam takav čovjek koji vjeruje u trening i proces, tu se puno mogu unaprijediti igrači. Sve ostalo su priče za malu djecu.

Oreščanin nema prvoligaškog iskustva… Osjeća li zbog toga pritisak, tremu?

- Moramo reći da se sve skupa brzo dogodilo. Za sada nisam imao vremena osjećati pritisak. Za sada je sve u redu što se tiče prvoga dojma. Dosta godina radim ovaj posao, puno mi je značilo godinu i pol dana u Hajduku II, ako je to netko odlučio, a dragi Bog stoji iza svega toga, pa sam sada dobio priliku u prvoj momčadi. Kroz Hajduk II sam puno spoznao što je Hajduk.

Koji su nedostaci prve momčadi, kako to mislite riješiti?

- Sigurno je da imamo svoje ideje, pratili smo sve. Postoji kvaliteta za bolje. Vjerujemo da možemo na brz način predočiti naše ideje kako bi shvatili našu viziju. Ne bih ulazio u analize što je bilo prije. Ne bih prihvatio funkciju sa svojim stožerom, da ne mislimo da ne možemo poboljšati igru i igrače a to bi trebalo nositi i rezultat. U ovom kadru postoje rezerve. Želim se uvjeriti što se događa u svlačionici kako bi dobih sliku kako bih mogao gledati. Možda kadar nije izbalansiran do kraja, ali mislim da se do kraja može izbalansirati. Imamo ideje.

Bili ste u kombinacijama kada je odlazio Kopić. Jeste li u međuvremenu sazreli?

- Zreliji sam za tri-četiri mjeseca jer tada kroz medije prvi put bio spominjan. Sada mi je puno lakše i zreliji sam jer je polusezona iza mene.

Jeste li svjesni da su ciljevi prve momčadi drugačiji?

- Shvatio sam to kao izazov nakon 20 godina rada većinom s mladima. Dosta sam mislio na ljude oko sebe. A iskustvo će mi biti to što sam posredno ili neposredno surađivao s četiri trenera prve momčadi koliko sam tu.

Linker
24. travanj 2024 13:27