Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX
USKORO ŽDRIJEB U NYONU

HAJDUK, RIJEKA I OSIJEK ĆE USKORO SAZNATI SVOJE PROTIVNIKE U EUROPI Bijelima prijete Rangersi, prvaku Žilina, a tko bi tek mogao stići u Gradski vrt

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 18. lipanj 2017. 16:42

Sutra počinje nova europska priča, ždrijebom 1. i 2. pretkola Lige prvaka i Europske lige UEFA službeno otvara sezonu 2017/18. Hrvatska ponovno ima četiri predstavnika, ali vijesti iz Nyona pažljivo će se čekati samo na tri adrese.

U ponedjeljak u 12 sati počinje ždrijeb Lige prvaka, gdje se Rijeka uključuje u 2. pretkolu, u 13 sati izvlačit će se kuglice 1. pretkola Europske lige, u kojem je i Osijek, a nakon 14.30 Hajduk će saznati svog sigurnog, Osijek pak eventualnog suparnika u 2. pretkolu tog natjecanja. Dinamo zasad odmara, hrvatski doprvak uključuje se tek u trećoj kvalifikacijskoj rundi Eurolige.

Rijeka drugi put u povijesti kreće u kvalifikacije Lige prvaka. Njihov premijerni nastup nije bio uspješan, tu 1999. nikako ne pamte po dobrom. U posljednjem su kolu prvenstva izgubili utrku s Dinamom za naslov, a potom su uvjerljivo poraženi u oba dvoboja 2. pretkola Lige prvaka od beogradskog Partizana. Riječki start ove sezone trebao bi biti puno lakši. Klub s Kvarnera na otvaranju svoje 17. europske sezone imat će za suparnika klub koji se kvalitetom ne može mjeriti s tadašnjim Partizanom.

Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Žilina je klub s najvećim UEFA-inim koeficijentom od mogućih suparnika momčadi Matjaža Keka, a posebno bi bilo zanimljivo kada bi Rijeka izvukla Zrinjski iz Mostara ili Vardar iz Skoplja. Njihovi su treneri Blaž Slišković i Goce Sedloski, ugledna imena iz prošlosti hrvatskog nogometa. U svakom slučaju, Rijeka se ne mora nikoga bojati, njena je snaga, barem na papiru, veća od bilo kojeg kluba s druge strane ždrijeba. U posljednjih 11 sezona Rijekin prethodnik u Ligi prvaka nijednom nije posrnuo već na prvoj stepenici, druga pretkola LP-a Dinamu u eri njegove strašne dominacije nikada nisu predstavljala problem. Ne bi trebala ni Riječanima.

Splićani se uključuju u 2. pretkolu i moraju preskočiti tri prepreke. Najneugodnija prva bio bi Glasgow Rangers, škotski velikan koji se polako vraća tamo gdje je bio do bankrota. Ne bi baš bilo dobro da Hajduk za prvog eurosuparnika dobije klub s Ibroxa, kao ni još nekoliko vrlo nezgodnih imena iz Kazahstana, Bugarske...

Split, 060517.
Stadion Poljud.
Utakmica 1. HNL, 32. kolo izmedju HNK Hajduka i NK Osijeka.
 Na fotografiji: Marko Futacs slavi sa suigracima pogodak za 2:0.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Foto: Tom Dubravec / CROPIX / CROPIX

Najdulji je put pred Osijekom, koji mora odraditi sve kvalifikacijske runde Eurolige. Četiri godine nije ih bilo u Europi i koeficijent im je nizak, tako da već od 2. pretkola neće biti nositelji. U prvom kvalifikacijskom kolu hoće i to bi trebali iskoristiti. Jedan je od mogućih suparnika Osijeku u drugoj rundi srpski doprvak Crvena zvezda, no opcija je uistinu mnogo, a sutra ćemo vidjeti kako će se sve rasplesti.

Sutrašnje izvlačenje parova ima veliku važnost za hrvatski trojac s brojnih aspekata, ne samo s financijskog. Rano ispadanje, posebno protiv suparnika od kojih su na papiru bolji, uzrokovalo bi potrese u sva tri nakon Zagreba najveća hrvatska grada. Kratak odmor, početak priprema s velikim europskim nadanjima koja bi naslijedilo ispadanje šok je koji bi sigurno ostavio trag na igračima. Ljeto velikih očekivanja pretvorilo bi se u vrlo mučno razdoblje...

Linker
20. travanj 2024 10:30