Foto: Duje Klaric / CROPIX
DIZANJE BIJELIH

HAJDUK SE VRATIO! Zoran Vulić pronašao dobitnu formulu na startu, Dinamo ne može bezbrižan na Poljud

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 25. rujan 2018. 18:15

Šest bodova iz dvije utakmice, sedam pogodaka u suparničkoj mreži i Hajduk se podigao do šeste pozicije. Još prije 10 dana Bijeli nisu imali nijednu pobjedu u HNL-u, bilježili su povijesno loš start u prvenstvo, a onda je počela “berba”. Rudeš, pa Istra, i sada je sve spremno za Dinamo. Nakon susreta u Puli pozvali su igrači navijače da im pruže dodatnu podršku za derbi, a to je detalj koji je možda prošao nezapaženo, ali je jako važan.

Dugo nisu navijači igračima, može se slobodno reći, čestitali nakon utakmice. U Puli se i to dogodilo, Hajduk je vezao dvije uzastopne pobjede što Bijeli nisu napravili u proteklih pet mjeseci, još od travnja ove godine kada su slavili protiv Intera i Cibalije. Vulić je sjajno krenuo, jasno je to svima, ali najteži testovi tek dolaze i iskusni stručnjak svjestan je kako nema vremena “spavati na oblaku slave”. Dapače, ima i kup-utakmicu do derbija, pa će o Dinamu pričati nakon Vrapča.

Split, 100918.
Nogometn trener Zoran Vulic predstavljen je kao novi trener Hajduka na press konferenciji  na stadionu Poljud.
Na fotografiji: trener Zoran Vulic
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Tom Dubravec/ CROPIX

Novi izgled

- Moramo se u ovom trenutku fokusirati na Vrapče, bez obzira što navijači misle na Dinamo. Doživio sam u Kupu razne utakmice, zato nema podcjenjivanja i tek nakon Kupa mislit ćemo na Dinamo - poručio je Vulić nakon susreta u Puli.

Što je Vulić napravio s Hajdukom u dva tjedna? Kako se dogodio mali preporod Bijelih? Pitanja su legitimna i očekivana, jer više je bodova skupio Hajduk u dva kola nego u prethodnih šest. A bodovi su uvijek kruna rada i pokazatelj uspješnosti momčadi i trenera.

Činjenica je da je Vulić u rasporedu imao dvije posljednje momčadi na ljestvici, ali to nimalo ne umanjuje uspjeh Hajdukova povratnika na klupi Bijelih. Pod Vulićevim vodstvom proigrala je momčad, to je temeljna činjenica. Hajduk pobjeđuje, zabija, igra efikasno. Doduše, događaju se i pogreške u obrani, ali evidentan je pomak u igri.

- Novi trener nam je dao više slobode u igri - poruka je Adama Gyurcsa, strijelca dva pogotka u pulskoj pobjedi.

Teško je detektirati sintagmu “više slobode”, ali je razvidno da Hajduk igra nogomet. Kreira i realizira. Nema tu nikakve filozofije. Očito je Vulić psihološkim pristupom uspio podići ekipu koja danas bitno drukčije izgleda nego momčad od prije mjesec dana. A igrači su isti, nema novih imena.

Split, 100918.
Novi trener Hajduka Zoran Vulic, odrzao je prvi trening s igracima na pomocnom igralistu. 
Na fotografiji: Zoran Vulic.
Foto: Jakov Prkic / CROPIX
Jakov Prkic / CROPIX

Dizanje forme

- Bitno nam je da se podižemo u formi, iz utakmice u utakmicu - konstatirao je Mirko Ivanovski.

Nakon susreta s Rudešom jasno smo naglasili “Vulić je dobio Caktaša, Ivanovskog i Gyurcsa”. Makedonac i Mađar formu su potvrdili i u Puli. Toliko osporavani Ivanovski stigao je do brojke od četiri pogotka u HNL-u, a tri je potpisao otkada je Vulić trener. Je li to samo njegova zasluga? Ne, jer ekipa je ta koja stvara šanse za prvog špica. Ivanovski danas ima više lopti, ima prilika za zgoditke i te prilike odlično koristi.

- Od napadača se traže golovi, daj Bože da ih bude više - kazao je Ivanovski nakon pobjede na Drosini.

Prošle sezone Ivanovski je zabio 15 “komada” u Belupu, a u Hajduku je na četiri pri završetku prvog kruga. Pritom je imao “kasno paljenje” i nastavi li ovakvu seriju, bude li i dalje zabijao najmanje četiri pogotka po svakom krugu prvenstva, doći će Makedonac do 16 pogodaka, a rijetkima je u Hajduku u proteklih 10 godina uspijevalo preći brojku od 15 po sezoni.

Ali, nećemo se baviti hipotetičkim pričama, posvetit ćemo se Vuliću i njegovoj postavci igre s kojom je podigao Hajduk. Caktaš kao ključni igrač s Hamzom u sredini, hitri Gyurcso na jednom i Brazilac Jairo na drugom krilu, te Ivanovski u špici. To je kvintet najvažnijih igrača koji drže Vulićev Hajduk. Odredio je Vulić prepoznatljive nositelje, oslonio se na iskusne i provjerene, pa je uzeo šest bodova na startu. I podigao Split na noge, jer, kako smo rekli u najavi, nakon pobjede u Puli na Poljud stiže 10.000 navijača više. Dakle, preko 20.000 gledatelja očekuje se u subotu na Poljudu.

Pravi test

Koliko je Hajduk spreman nastaviti ovaj uspješan niz, koliko Bijeli mogu napraviti u ogledu s liderom prvenstva, vidjet ćemo u subotu. Čuda se u 15 dana ne događaju, rekao je to i Vulić pri povratku na Poljud. Međutim, jasno je da je iskustvo jako bitna kategorija. Iskustvo i poznavanje mentaliteta igrača. Vulić je pronašao dobitnu formulu na startu, no Dinamo će pokazati koliko Bijeli mogu još napredovati. Jer, razvidno je da će u jačim utakmicama biti potreban ozbiljniji defenzivni segment, veća agresivnost u sredini i bolje pokrivanje na bočnim pozicijama.

Zato postoje treninzi, međutim nakon Rudeša i Istre razvidno je da se Hajduk vratio. Stari, prepoznatljivi Hajduk s pobjedničkim mentalitetom s klupe vođen rukom iskusnog stručnjaka.

Za Dinamo je sve spremno, derbi već miriše u Splitu!

Linker
25. travanj 2024 23:09