Jakov Blagaić (desno)
 Foto: Tom Dubravec / CROPIX
ON NEĆE IZGORJETI

HAJDUK USKORO DOBIVA NOVU 'DESETKU'! TUDOR ĆE MU SIGURNO DATI PRILIKU Veliki talent najveći je radnik na Poljudu

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 28. travanj 2020. 23:10

Pripreme klubova obično su idealan trenutak za promociju i uvođenje mladih igrača na veliku scenu. Igor Tudor nikada se nije libio promovirati klince iz pogona. U prvom poljudskom mandatu ubacio je Nikolu Vlašića i Andriju Balića. Prvi je još uvijek imao 16, drugi je tek napunio 17 godina. “Imam djecu koja su drugi srednje, a govori se o tome da bismo trebali napasti naslov prvaka”, govorio je Tudor.

Nije mu to, međutim, smetalo da Vlašića od prve utakmice gurne u udarnu postavu i to kao klasičnog veznog igrača, što je bilo i hazarderski hrabro od Tudora. Klincu od 16 godina nametnuo je igru u oba smjera na vrlo delikatnoj poziciji. Zato što je vidio da Vlašić to može iako mu je samo 16. Balić je, s druge strane, minutažu čekao malo duže, ali i njegovo tijelo još nije bilo “seniorske” razine.

Zimus je na pripremama u Turskoj Tudor odmah podvukao dva imena - Leona Krekovića (19) i Jakova Blagaića (20). Dva mladića koji više nisu klasični “klinci”, ali na Poljudu su minutažu skupljali isključivo u drugoj momčadi. Kreković se već u prvim utakmicama nametnuo kao starter. “Moderan je igrač, sjajne brzine, trke i okomitosti”, hvalio ga je Tudor. Hvalio je i Blagaića, ali u veznom redu Bijelih velika je gužva pa mu je nešto teže mogao pronaći prostor za igru. No, Blagaić je mladić koji nezadrživo nadire radom, hrabrošću, ali i odličnom realizacijom. Što ga u startu čini drugačijim od iskusnijih suigrača u svlačionici.

Blagaić je prošle jeseni bio stožerni igrač Hajduka II u Drugoj ligi. U 14 nastupa zabio je sedam golova, a četiri je namjestio. Bio je Hajdukov Caktaš u drugoj ligi... Uz još jedan važan dodatak. Blagaić je golovima izravno odlučio dvije gostujuće utakmice. Prvi protiv Croatije u Zmijavcima, drugi u Solinu, dvije uvijek “vruće” utakmice. Hajduk širom Dalmacije ima svoje navijače, ali kad gostuje u službenoj utakmici, onda za domaćine ne postoji veći izazov nego srušiti Bijele.

Kažu nam da je Blagaić jedan od najvećih “radnika” na Poljudu, mladić koji je iznimno posvećen cilju i koji će napraviti sve što je moguće kako bi ostvario zacrtano. U Hajduku II pokazao je pobjednički gard, kao i hrabrost da preuzme ulogu vođe momčadi, igrača koji preuzima odgovornost. Druga liga nema razinu prve, ali mladić koji se tamo uspije nametnuti karakterno je spreman nositi i daleko zahtjevnije zadatke. Ima odličan udarac i dribling, sjajan osjećaj za gol, maksimalnu okomitost u igri, uvijek je podređen momčadi i trkački će odraditi sve zahtjeve, pa i one koju Tudor nameće svojim veznjacima, a koji nisu nimalo lagani. U igri je čak i raznovrsniji od Caktaša, čiju bi “desetku” na leđima trebao naslijediti.

Zato u nastavku sezone “tipujemo” na Jakova Blagaića. Stariji je nekoliko mjeseci, svlačionica prve momčadi već mu je domaći teren, a glad za dokazivanjem - u kombinaciji s talentom i tjelesnim kapacitetima - jamstvo da mora doći do prave eksplozije.

Blagaića samo treba gurnuti u vatru. Bez straha, taj dečko neće izgorjeti...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 03:19