Foto: Tom Dubravec / CROPIX
ŽIVOT BEZ DEVETKE

HAJDUK ZA LOV NA EUROPU JEDNOSTAVNO TREBA CENTARFORA 'Ne sumnjam da u klubu već rade na pojačanjima, a može se centarfor pronaći i za nula kuna'

POLJUDSKI ŽIVOT BEZ DEVETKE Siniša Oreščanin okrenuo se igri bez klasične špice, ali teško će tako doći do željenih rezultata
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 14. prosinac 2018. 23:22

Prepoznatljivost igre Siniše Oreščanina u tri utakmice na klupi prve momčadi Hajduka jest izvedba bez klasične devetke. Nije to igra s “lažnim centarforom”, kako se inače voli kazati, više je to formacija s krilima koja, jednostavno, imaju ulogu špice. Protiv Istre u zadnjem prvenstvenom kolu je Hajduk nominalno zaigrao u sustavu 4-3-1-2, ali s obzirom na to da su Bijeli često bili u opsadi Čondrićevih vrata, formacija se na travnjaku pretvarala u 4-2-4. Pritom su Nejašmić i Palaversa držali balans sredine terena, a u ofenzivnoj liniji gužvali su se veznjaci i krila. Jairo desno, a uz njega se ubacivao Jradi, koji voli imati loptu u nogama čak i više nego Brazilac.

Caktaš je u sredinu napada dolazio iz drugog plana, a Gyurcso je djelovao u ulozi lijevog krila. S takvim rasporedom Hajduk je sam sebe gušio u protoku ofenzivnih ideja, a tek je ulaskom Ivanovskog napad počeo izgledati uređenije, opasnije i konkretnije. Ipak, Oreščanin smatra da uvođenjem makedonskog napadača nije odustao od svoje ideje igre bez klasičnog centarfora.

- Ne bih se s tim složio, jer rezultat je tražio promjenu geometrije na terenu - odgovorio je trener Bijelih.

Da ne bismo sad ulazili u beskonačne rasprave tipa “ja sam mislio da si ti kazao”, jasno je da Hajduk nema pravu devetku i zato se igra svodi na posjed tehnički potkovanih igrača kojima nedostaje “killer” za završnicu. Jer premda je Jairo prvi strijelac sa šest pogodaka, a Caktaš i Ivanovski imaju po pet, razvidno je da nitko od njih nema odlike pravog napadača - ili su krila ili su veznjaci ofenzivnih karakteristika. Prije godinu dana Hajduk je imao čak tri centarfora: Futacsa na rehabilitaciji, Ohandzu u naletu i Saida kao pričuvu. Danas je Said otpisan iz prve momčadi i očito je da ove zime mora doći do rastanka, a Futacs i Ohandza odavno su napustili Poljud. Stoga je razvidno da se u siječanjskom mercatu Hajduk mora okrenuti potrazi za devetkom.

- Zašto ne bi devetku igrao netko iz omladinske škole, iz poljudskog pogona? - logično se upitao naš sugovornik, najbolji Hajdukov strijelac u HNL-u Tomislav Erceg.

Objasnit ćemo zašto logika kaže da omladinski pogon nije rješenje problema devetke. U dva prethodna prvenstvena dvoboja s najlošijim ekipama lige, koji su mogli poslužiti kao poligon za mlade igrače, nisu priliku dobivali Delić i Kovačević, dva centarfora koje Oreščanin savršeno poznaje iz B momčadi. Štoviše, u susretu s Istrom nijedan od njih dvojice nije bio u zapisniku. Hajduk igra bez devetke, a dva centarfora iz mladog pogona nisu u kadru. Dakle - sve je jasno. Koliko košta devetka u zimskom prijelaznom roku?

- Može se centarfor pronaći i za nula kuna, kao što ga je Gorica prepoznala i pronašla u Atiemwenu. Ali jasno je da takav posao nije jednostavno napraviti u zimskom prijelaznom roku. Igrači imaju ugovore, što je ujedno i najveća prepreka jer to bitno sužava prostor potrage za željenim napadačem ako nemate punu blagajnu. Nezahvalno je zato ulaziti u prognoze košta li napadač za 12 do 15 pogodaka po sezoni 500.000 eura ili 1,5 milijuna. Skauting će odigrati važnu ulogu, ne sumnjam da u Hajduku već ozbiljno rade na pojačanjima - kazao je Erceg.

Presudne lopte

U segmentu pojačanja devetka je prva na popisu. Jer s pravim centarforom veći prostor za napadačko djelovanje dobivaju Jairo, Caktaš i svi veznjaci koji se ubacuju u prednju liniju. Hajduk je u Osijeku prvo poluvrijeme djelovao spremno i agresivno, ali ne i napadački ambiciozno. Bio je bez igre u zadnjoj trećini, kako analitičari često naglašavaju. Dimenziju koja je nedostajala dobili su tada uvođenjem Gyurcsa, a utakmice s Rudešom i Istrom pobjeđivali su hajdukovci na valu energije i znanja Jaira i Caktaša. Obojica se pojavljuju kao strijelci i asistenti u oba dvoboja, njihove su lopte presudne, njihovi šutevi stvaraju rezultatsku prevagu. Ali s pravom devetkom profitirala bi obojica. U konačnici, najviše bi profitirao Hajduk, koji na proljeće mora ubaciti u višu brzinu i krenuti u borbu za četvrtu poziciju. Odnosno, u borbu za Europu. Za takav doseg treba pobjeđivati i zabijati golove, a nisu svi protivnici Rudeš i Istra. Zato treba pronaći devetku za proljeće.

TRI CENTARFORA BEZ MINUTAŽE Said otpisan, Deliću i Kovačeviću (ni) Oreščanin ne vjeruje

Duga je priča o odnosu Hajduka i Saida, ali bliži se svom logičnom kraju. Godinu dana dokazivanja pa ugovor od tri sezone dobiven u svibnju 2017. pratio je niz kontroverzi u ponašanju 25-godišnjeg napadača. No Oreščaninovim dolaskom pao je Ganac potpuno u drugi plan. Rekli bismo, i u drugu momčad, ali prvenstvo im je završilo, a trener preselio u prvu ekipu... Said je klasična devetka, najiskusniji napadač Hajduka, koji je i ove sezone postigao neke bitne pogotke poput poravnanja u finišu kup-dvoboja na Šubićevcu, gola Slaviji za pobjedu na eurootvaranju, pogotka Steaui u Bukureštu. Bilo je tu bljeskova, jer Said uvijek može biti koristan momčadi. Međutim, Oreščanin sigurno zna zbog čega se odrekao snažnog napadača. U svakom slučaju, Said ostaje na 11 HNL nastupa, u kojima je zabilježio tri zgoditka i dvije asistencije. Zadnja mu je bila kod Vulića protiv Belupa.

Ivan Delić 20-godišnjak je koji ove sezone bilježi dva nastupa za prvu momčad: ušao je s klupe protiv Lokomotive i Intera u kolovozu, u mandatu trenera Kopića. Kasnije nema nastupa, tek je kod Oreščanina dvaput sjeo na klupu za pričuve, s Rudešom i Osijekom. Ukupno ima 62 minute ove sezone u HNL-u.

Još je skromnija prilika koju je imao Franko Kovačević. Napadač koji je u ljeto 2017. doveden iz Rijeke zaigrao je u HNL-u samo jednu minutu ove sezone, i to baš protiv svog bivšeg kluba na Poljudu krajem listopada, pa su tako dvije klasične devetke iz B momčadi Bijelih zajedno u Prvoj ligi ove sezone odigrale ukupno 63 minute u tri ulaska s klupe. U Oreščaninovu mandatu, u tri protekla susreta, Kovačević nije bio u zapisnicima dvoboja, a pored spomenutog jednog nastupa u HNL-u ima i dva nastupa u Kupu, u kojima je igrao ukupno 68 minuta.

Rezultati by SofaScore

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 12:38