Vladimir Dugandzic / CROPIX
INTERVJU ZA SN

HAJDUKOVAC OKO KOJEG SU SE DUGO LOMILA KOPLJA KONAČNO PROGOVORIO O NEUSPJELOM TRANSFERU 'Nisam htio govoriti o tome, ali odluku smo donijeli zajedno'

Hajdukov brazilski ofenzivac ostao je u kadru Igora Tudora i za proljetni nastavak sezone
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 20. veljača 2020. 21:52

Hajdukov Brazilac Jairo koristan je igrač za momčad Bijelih, pa čak i kada ne zabija, a ove sezone je postigao sedam golova u prvenstvu, ali ne u proljetnom dijelu HNL-a. Posljednji gol zabio je Osijeku u studenom za pobjedu u utakmici na Poljudu u kojoj je zbog razbijanja korner zastavice u slavlju isključen s terena zbog drugoga žutog kartona.

Zajednička odluka

No, posljednje vrijeme pisalo se o njegovu potencijalnom transferu u Kazahstan od kojega na kraju nije bilo ništa, ostao je u Splitu unatoč činjenici što je tamo mogao mnogo više zarađivati, a profitirao bi osjetno i Hajduk jer bi od odštete i bonusa mogao zaraditi i do 3,5 milijuna eura.

Naravno da je prvo pitanje u razgovor s Jairom bilo ono o neostvarenom prelasku u Kaira. Dakle, zašto ste odlučili ostati u Hrvatskoj?

- Nisam htio govoriti o tome, ali sam znao da će se dogoditi to pitanje, tako da ću biti kratak. Klub i ja smo razgovarali o tome, te odlučili da bi ostanak ovdje bio najbolje rješenje za obje strane. Tako da sam ovdje.

Je li to bila vaša odluka?

- Odluka je bila zajednička.

Jeste li sretni takvim ishodom?

- Da, zašto ne... Bio sam sretan ovdje i ranije, sretan sam još uvijek.

Vidjelo se na vašim izvedbama, dok je to bilo aktualno, da razmišljate o tome. Čak je i trener Igor Tudor nakon utakmice protiv Lokomotive kada vas je izvadio, rekao da niste sto posto fokusirani na teren. Sada kada je to sve završilo, možemo li vas očekivati u punoj snazi na travnjaku?

- Da, baš zbog toga nisam htio govoriti o transferu. Normalno je da počneš razmišljati o tome. To je velika odluka, moraš se fokusirati na nešto, a moj fokus je bio pola-pola. Sada kada je to iza mene, fokus je sto posto na momčad i to je to.

Kakav je odnos s trenerom Tudorom?

- Odnos je u redu, nemamo problema jedan s drugim. S moje točke gledišta, odnos je dobar.

Je li Tudor drugačiji u odnosu na vrijeme iz grčkog PAOK-a kada ste tamo bili kratko zajedno?

- On je sam rekao da je drugačiji sada, bio je tvrđi ranije. No, za mene je isti. On je trener, što god kaže, ja ću napraviti - jasan je Brazilac.

Vratimo se malo na prošlu utakmicu i penal koji je dosuđen na vama nakon konzultacija s VAR-om, a prvobitno je označen prekršaj u napadu. Bila je malo čudna situacija?

- Da, ali je bio jedanaesterac. Ja jedino nisam bio siguran je li to bilo unutra ili izvan kaznenoga prostora, no provjerom na VAR-u je utvrđeno da je penal.

Kako komentirate da je prethodno pokazan vaš faul u napadu?

- Sudac mi je rekao sam da blokirao protivnika, ali lopta je bila 50-50, samo sam je čuvao, a njihov igrač me udario otraga. No, po prvom sučevu mišljenju rekao je da sam ga blokirao. Ali, kao što se moglo vidjeti, bio je čist penal.

Radio s pet trenera

Približava se Gorica kojoj ste dosad ukupno zabili četiri gola, ali isto tako niste dali pogodak od Osijek u studenome prošle godine?

- To je dug period, ali nadam se da će završiti baš s ovom utakmicom.

Kako vam odgovara Tudorov sustav?

- Mi smo profesionalci, moramo se prilagođavati svakom sustavu i formaciji. Tu sam godinu i pol dana, radio sam s pet trenera, navikneš se. No, tako je i moraš se naviknuti. Kako sam je već s Tudorom igrao u ovom sistemu, lakše je pohvatati njegove zamisli.

U završnici utakmice u Koprivnici imali ste priliku za 2:1, a odlučili ste se za dodavanje do Jradija čiji je udarac blokiran? Je li to bila prava odluka?

- Uff, ne znam, bilo je sve prebrzo i u tom trenutku sam vidio da je on nepokriven, sam, i dodao sam mu. Čak sam mu kasnije rekao “oprosti, i ja sam mogao pucati”. Ne mislim da je bila loša odluka, ali to je utakmica, može se dogoditi.

Što kažete na predstave Hajduka u gostima, deset izgubljenih bodova na ‘malim’ protivnicima?

- Ne znam stvarno što bih rekao. Nije da igramo loše u gostima, ali rezultati ne stižu. Neke utakmice u gostima smo bili bolji, a izgubili smo. A kod kuće neke utakmice nismo igrali tako dobro, ali bismo ostvarili rezultat. Teško mi je reći što je u gostima, radimo na tome da to popravimo.

Nek’ Eduok dođe do 30

Čekate li na ljeto možda neku bolju destinaciju od Kazahstana za transfer? Ili novi ugovor (sadašnji je ljetos produžio da 2022. godine, nap. a.)?

- Može i to biti, zašto ne… Sljedeći prijelazni rok je na ljeto, pustite me sada da se fokusiram na momčad i svoje igračke izvedbe.

Koliko ste zadovoljni svojim izvedbama, nije sve u brojkama, vaše prisustvo je važno i za momčad. Jeste li sretni sa svime ili vam samo fale golovi?

- Uvijek možeš napredovati, ali nisam tužan zbog svojih izvedbi. Ima prostora za napredak, pogotovo što se tiče brojki kako bih više pomogao momčadi. Ali, kao što sam rekao, nije sve ni u golovima, iako sam mogao biti malo bolji u tom smislu.

Imate li neki zamišljeni broj golova na kraju sezone? Eduok je rekao da cilj na 20 golova u sezoni?

- Nadam se da će doći do 30, ha-ha. Svatko ima svoj način, a ja na primjer ne volim govoriti, premda bih i ja htio zabiti više od 20. Ali to je nogomet. Nije dobro govoriti unaprijed, treba ići utakmicu po utakmicu.

Može li Hajduk na kraju sezone biti drugi?

- Naravno.

Četiri sljedeće utakmice su s jačim protivnicima, igrate s Goricom, Osijekom, Dinamom i Rijekom? Što očekujete?

- Ne mogu reći ništa drugo nego da očekujem svih 12 bodova. Mislim da to možemo ostvariti. Ako budemo pobjeđivali i brinuli o svojoj igri, drugi klubovi se moraju međusobno susretati. Ako smo koncentrirani na sebe, možemo ostvariti zakazane ciljeve.

Za kraj pitanje o Tudorovu načinu koji kaže da ima teške treninge na temelju kojih odlučuje tko će igrati… Je li vam teško tako ili vam se možda sviđa?

- Moramo tako.

Je li drugačije nego kada je Damir Burić bio trener?

- Naravno da je drugačije, drugačije je kod svakoga trenera. Ali, mi smo profesionalci, moramo tako raditi i čak ako smo umorni.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 05:26