Foto: Goran Mehkek / CROPIX
PRESS KONFERENCIJA NAKON DERBIJA

HAJDUKOVOG TRENERA DOČEKALO ŠKAKLJIVO PITANJE O JUNAKU DERBIJA 'Nije on bio potjeran' BJELICA O VATRENOM 'Pa napravio je sve a la Messi'

Nakon remija 1:1 između Dinama i Hajduka na Maksimiru u sklopu 16. kola Prve HNL oglasili su se treneri dviju momčadi
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 22. studeni 2019. 22:17

Pred novinare je najprije došao Hajdukov trener, Damir Burić. Zadovoljan, ali i realan...

- Nakon svih problema koji su nas pogodili u posljednje vrijeme, vrlo smo zadovoljni sretno i spretno osvojenim bodom protiv jakoga Dinama. Opasno smo živjeli, posebno na početku utakmice, u tih 20-ak početnih minuta nismo dobro stajali na travnjaku, nismo dobro pokrivali Dinamove igrače koji su nam se ubacivali između linija i stalno smo bili u problemu. U nastavku smo se malo posložili, bolje je to izgledalo, ali još to nije onako kako želim, možemo i moramo bolje.

Vratar Marin Ljubić bio je vaš junak, kako komentirate njegove obrane?

- Svakako je bio prvo ime utakmice i u Maksimiru je potvrdio svoju vrijednost. Imao je potrebnu mirnoću, iz minute u minutu punio se samopouzdanjem, obranio je baš sve što je mogao. Nisam iznenađen, znam da je kvalitetan vratar – govorio je Burić.

A tko je potjerao Ljubića prije mjesec dana u drugu momčad?

- Nije bio potjeran, nego prebačen, dok se ne riješe potankosti oko ugovora. Bila je to odluka sportskog direktora Saše Bjelanovića, to je bilo u njegovu djelokrugu...

Ivan Bebek zaslužio je dobru ocjenu za suđenje u derbiju, iako je u 78. minuti propustio isključiti Kalika. Od prve minute bio je pravovremen, svaki put dobro postavljen i vrlo ujednačen u kriteriju. Hajdukovci su već u 27. minuti dobili i treći žuti karton, a sva tri bila su opravdana, jer su Simić, Ismajli i Kalik u izgubljenim pozicijama prekršajem zaustavljali igrače Dinama, kojima se otvarao odličan prostor za opasne napade.

S druge strane Bebek nije sjeckao igru, pustio je da se igra muški nogomet, kakav i dolikuje derbiju, a vjerojatno će u anale ući podatak da je Dinamo u derbiju protiv Hajduka prvi prekršaj napravio u 41. minuti. U toj je situaciji Petković u zakašnjelom startu na centru zaustavio Bašića. Zanimljivo, drugi prekršaj Dinama bio je i 11-erac za goste. Leovac je potpuno nepotrebno igrao rukom nakon udarca Caktaša.

I u drugom poluvremenu Bebek je ostao dosljedan zadanom kriteriju, ali jedna je situacija ipak bila sporna. U 78. minuti Kalik je prekršajem zaustavio Petkovića koji ga je već prošao i sjurio se prema golu gostiju, ali riječki arbitar procijenio je da bi isključujući žuti karton bila prestroga sankcija za inače iznimno korektan derbi. Iako, Kalik je za ovaj prekršaj realno zaslužio žuti. No, koliko god se domaći žalili, taj trenutak sigurno nije bio ključan za rezultat utakmice.

Ovo je bio i posljednji veliki derbi koji su Dinamo i Hajduk odigrali bez prisustva VAR-a. Već na proljeće suci će imati pomoć tehnologije koja bi im trebala bitno olakšati i suđenje i život.

A tko je Ljubića vratio u prvu momčad?

- Mi!

Tko to – mi? Struka, klupska uprava, ili...?

- Pa dobro, popričali smo s Ljubićem, objasnili smo mu neke stvari, rekli smo mu da vjerujemo u njega, da je naša budućnost, uvjerili smo ga da je Hajdukova perspektiva. Potpisao je ugovor i ovim je maksimirskim obranama samo potvrdio svoju vrijednost, iskazanu na nekim ranijim utakmicama – govorio je Burić, dodavši na kraju:

- Ovaj je bod vjera da vrijedimo! Dinamo je jak, dobro igra u Ligi prvaka, mi se s Dinamom ne možemo uspoređivati, jer nemamo takvu širinu kvalitetnog kadra kao Plavi. Idemo svojom stazom, želimo biti konkurentni klubovima iz našega kvalitativnog ranga – provukao je Burić između redaka kako je Hajdukova realnost borba za drugo mjesto.

Iako mu je momčad na raritetan način ostala bez pobjede, Dinamov trener Nenad Bjelica nije bio ni ljutit, ni ogorčen. Štoviše...

- Nije ovo ni prvi ni zadnji put da objektivno bolja momčad u nogometu ne pobijedi. Posve smo nadigrali Splićane, koji su uputili jedan udarac u okvir i osvojili su bod, na tome im čestitam. Ali čestitke zaslužuju i moji igrači, dali su sve od sebe, stvorili su niz prilika, međutim ovaj put nismo bili tako efikasni kao na Rujevici protiv Rijeke. I to je jedina razlika između te dvije utakmice – tamo smo zabijali, sad nismo, iako smo na obje utakmice stvorili podjednak broj šansi. No, treba to prihvatiti i nastaviti raditi, kako nam se više ovakva jalovost ne bi ponovila – rekao je Bjelica.

Hoće li ovaj remi utjecati na prvenstveni rasplet?

- Ne. Siguran sam da ćemo opet uvjerljivo osvojiti naslov prvaka!

Je li možda prevelika želja za ranim golom i pobjedom kod vaših igrača bila razlog manjka mirnoće u završnici akcija?

- Možda je i tako. Ali, normalno je da svi imaju veliku želju pobijediti Hajduk! Ona šansa Petkovića, primjerice – pa napravio je sve „a la Messi” i onda je lopta nakon njegova udarca pogodila Ljubića, odbila se u gredu i potom preko gola! Takve udarce vratari brane jednom u godini...

Jeste li možda zabrinuti zbog neefikasnosti?

- Ne. Zato jer smo dobro igrali, zato jer smo do prilika dolazili iz igre, izrađenim akcijama. Moja momčad doista zavrijeđuje velike komplimente za prikazanu igru, sretan sam što su dečki tako nadigrali Splićane. I nikad svojim igračima nisam prigovorio kad ne iskoriste neku šansu, kad ne postignu pogodak. Jer, nitko više od igrača ne želi zabiti taj gol! A nogomet je takav, nekad zabiješ sve što imaš, nekad ne iskoristiš ni najveće „zicere”. Stoga očekujem da nam se ovo negdje i vrati. Na nekoj utakmici koja će biti važnija od ove...

Primjerice, u utorak u Milanu?

- Bilo bi to sjajno!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 09:53