CROPIX
ŠEST GOLOVA U JEDNOM DANU

HIT-MOMČAD HRVATSKOG PRVENSTVA U VELIKOM STILU NAJAVILA POHOD NA EUROPU Briljirao povremeni Vatreni i jedan od najboljih strijelaca HNL-a

Osijek je u velikom stilu završio slovenske pripreme i najavio pohod na Europsku ligu. U istom danu momčad Dine Skendera svladala je prvo ukrajinsku Zorju sa 4:1, a potom i danskog prvaka Kopenhagen sa 2:0, uz dva gola Mirka Marića.
Piše: Darko RužićObjavljeno: 08. srpanj 2019. 21:29

OSIJEK - KOPENHAGEN 2:0 (1:0 - Marić (77), 2:0 - Marić (79)

KUMBERG Gradski stadion. Gledatelja 100. Sudac: Philipp Duscher. Pomoćnici: Thomas Ofner i Enpolbert Schlegl (svi iz Austrije).

OSIJEK: Ivušić, Škorić, Gutieri, Majstorović, Šorša (od 86. Almeida), Žaper (od 46. Jugović), Pilj, Kleinheisler (od 74. Todorov), Bočkaj (od 88. Todoroski), Marić (od 88. Bliznac), Mance (od 83. Durdov).

KOPENHAGEN: Joronen, Varela, Stage, Bengtsson, Zeca, Skov, Fischer, Falk, Nelsson, Wind, N'doye (još su igrali: Ibsen, Grytebust, Bartolec, Rderslev, Holse, Sotiordu, Daghim, Daramy, Brajanac, Stefenssen).

Zanimljivo je bilo u prvih 45 minuta utakmice Osijeka i Kopenhagena kojom su se Bijelo-plavi oprostili od dijela pripremnog razdoblja kojeg su proveli u Austriji. Na kraju protivnik im je bio danski Kopenhagen, definitivno najjači od svih s kojima su se ogledali u protekla dva tjedna. Vidjelo se to i u igri koja je protekla u otvorenom nadmetanju s obje strane. Bilo je i prigoda, i za jedne i za druge, ali mreže se do odlaska na odmor nisu tresle.

Već u 4. minuti Mance je zaprijetio. No, čuvar mreže Danaca, inače i vratar reprezentacije Finske Joronen bio je siguran. Prvu su ozbiljniju situaciju u napadu igrači Kopenhagena imali u 16. minuti kada je Majstorovićeva pogreška u prigodu uvela Winda, ali Ivušić je pravovremenim istrčavanjem i padom u noge napadaču danske momčadi spasio svoju mrežu. U tom razdoblju igre najbolju je prigodu propustio realizirati Bočkaj.

Osijek, 100319.
Stadion Gradski vrt.
Utakmica 24. kola i 1. HNL izmedju NK Osijek i NK Lokomotiva.
Na fotografiji: Mirko Maric.
Foto: Marko Mrkonjic / CROPIX
Marko Mrkonjic / CROPIX

Njega je u 29. minuti lijepo poslužio Marić, ali on je snažno opalio i promašio vrata s oko petnaest metara.

Žustro se igralo i u nastavku utakmice, a onda je sredinom tog dijela igre Osijek za samo dvije minute zahvaljujući spretnom strijelcu Mirku Mariću riješio pitanje pobjednika. Prvo je Gutieri u 77. minuti dugim dodavanjem pronašao Marića koji je pobjegao Bengtssonu i savladao danskog čuvara mreže.

Mariću u zadnjem kolu izmaknuo naslov najboljeg strijelca

Uoči zadnjeg kola HNL-a protekle sezone Mijo Caktaš i Mirko Marić dijelili su prvo mjesto ljestvice s po 18 golova, no Caktaš se odvojio na vrhu nakon što je zabio za Hajduk u porazu od Dinama 1:3 i osvojio naslov najučinkovitijeg s 19 golova.

24-godišnji Marić bio je član hrvatske reprezentacije do 21 godine, a prije dvije godine je debitirao za Vatrene na China Kupu.

U 79. minuti Bijelo-plavi su svoje vodstvo i povećali. Neodlučnu obrambenu reakciju Bartoleca iskoristio je Marić koji je za razliku od braniča Kopenhagena bio odlučan, spretan i konkretan, prihvatio je loptu pa primorao vratara Danaca da još jednom krene po nju u mrežu.

Do kraja utakmice rezultat se više nije mijenjao, a Bijelo-plavi su vrlo dobrom igrom i sigurnom pobjedom zaključili pripreme i svojim navijačima dali i te kakvu dozu optimizma za predstojeću natjecateljsku sezonu.

Osijek u Europskoj ligi starta 25. srpnja

Nogometaši Osijeka igrat će u 2. kolu kvalifikacija Europske lige s boljim iz dvoboja crnogorskog OFK Titograda i bugarskog CSKA iz Sofije.

Prve utakmice drugog pretkola igraju se 25. srpnja, a uzvrati tjedan dana kasnije. Osijek će u prvom dvoboju biti gost.

OSIJEK II - ZORJA 4:1 (1:0 - Dugandžić (5), 2:0 - Špoljarić (7), 3:0 - Dugandžić (14), 4:0 - Lopa (34-11m), 4:1 - Šalfejev (82)

KIDRIČEVO Stadion Aluminija. Gledatelja 50. Sudac: Niko Mihelič (Ptuj).

OSIJEK II: Malenica, Šimunec, Lončar, Šutalo, Torodorski, Marin, Kamenar, Mioč, Lopa, Špoljarić, Dugandžić (još su igrali: Barešić, Ćosić, Stanić, Almeida, Magdić, Soldić, Todorov, Bliznac, Durdov).

Zorja: Vasilj, Muhaličenko, Kamenujka, Čajkovskij, Bilij, Arveladze, Sukar, Litvin, Šalfejev, Povalij, Budkivskij (još su igrali: Kabajev, Emec, Zahorujko, Lazao, Matsapura, Hmelovskij).

Večer prije kraja priprema u Austriji uspjeli su Osječani za danas u podne dogovoriti odigravanje utakmice s ukrajinskim prvoligašem Zorjom. Trener Dino Skender podijelio je svoje učenike u dvije momčadi i Ukrajincima suprotstavio svoj pričuvni sastav u kojem je iz inače njegove udarne momčadi bio jedino vratar Malenica, a kapetansku je vrpcu nosio Lopa. Zanimljivo je da su se Osijek II i Zorja ogledali u Sloveniji gdje su Ukrajinci na pripremama, a našim igračima je to bilo gotovo usput jer nakon što su poslije podne oni koje trener Skender drži svojim udarnim sastavom odigrali utakmicu u austrijskom Kumbergu s Kopenhagenom svi su se iznova okupili, time završili pripreme pošli put grada na Dravi.

A Osijek II je sraz sa Zorjom ušao silovito. Već u 5. minuti je Dugandžića je poslužio Špoljarić i on je zatresao protivničku mrežu. Dvije minute kasnije nakon ubačaja Todoroskog u strijelce se upisao i Špoljarić, a onda je u 14. minuti po drugi puta asistirao Dugandžiću za novi pogodak i visoko vodstvo. Promijenili su tada Ukrajinci i vratara, izašao je naš Vasilj, a ušao Hmelovskij. No, ubrzo je i on izvadio loptu iz mreže. U kaznenom prostoru Zorje oboren je Todoroski a dosuđeni kazneni udarac realizirao je Lopa.

Do 75. minute trener Dino Skender je u igri držao početnu postavu, a onda je izmijenio čak devetoricu. U igri su ostali samo Špoljarić i Marin. Do kraja utakmice, u 82. minuti, Ukrajinci su uspjeli postići počasni pogodak. Mrežu naše momčadi zatresao je preciznim i snažnim udarcem s petnaest metara Šalfejev. Bio je to vrlo dobar nastup druge momčadi Osijeka i njena zaslužena pobjeda.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 11:29