CROPIX
ODGOVOR JE SAMO - NE

HNL VEĆ POČINJE, A GOTOVO SVI SU PROTIV 'Totalna je glupost da kreće tako rano; Ma čista katastrofa!; Nije najnormalnije; Idemo to promijeniti'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. srpanj 2017. 01:09

Vojničkim rječnikom kazano “sitno brojimo”. Za 14 dana starta HNL, a još se nisu ohladila sjećanja prošlog prvenstva, nisu se stigli obrisati otisci riječkih prstiju na pobjedničkom peharu. Pitanja koje možemo postaviti glase: Zašto HNL starta tako rano? Odgovara li tako rani start hrvatskim klubovima?

Na prvi pogled, odgovor može biti samo - ne! Pripreme za novu sezonu startaju nakon minimalne stanke, tek na početku prijelaznog roka. Klubovi ne znaju tko će napraviti odlazni, a tko dolazni transfer, momčadi su skroz neposložene, jer treneri ne mogu znati s kojim će kadrom uopće krenuti u prvenstvo, niti s kojim će ga rosterom nastaviti s obzirom na to da prijelazni rok traje do 31. kolovoza, a obično se u njegovoj završnici i događa većina transfera. S jednom momčadi startaju u pripreme, s drugom počinju prvenstvo, a s trećom ga nastavljaju nakon što potkraj kolovoza završi ljetni prijelazni rok...

Evo kako hrvatski prvoligaši gledaju na rani početak prvenstva...

Kako hrvatski prvoligaši gledaju na rani početak prvenstva?

RIJEKA (Ivan Mance, zamjenik sportskog direktora): Bilo bi bolje da počinje 10-15 dana kasnije

Bilo bi bolje da HNL počinje desetak ili petnaestak dana kasnije i mislim da bi od iduće sezone bilo pametno da razmišljamo na taj način. Mišljenja sam da bi to klubovima dalo veću šansu da u tim europskim pretkolima, da se više na njih fokusiraju i lakše ih prolaze. Doduše, ta europska pretkola počinju rano i zbog toga je dijelu klubova pauza jako kratka, ali trebalo bi razmisliti barem o pomicanju početa HNL-a. Što se tiče prijelaznog roka to je problem s kojim se suočavaju sve europske momčadi, znamo da traje do 31. kolovoza, to je nešto na što smo već naučeni i po tom pitanju ne možemo napraviti ništa. (msu)

DINAMO Ivajlo Petev (trener): Odmor igrača mi je ipak važniji od par treninga

Riskirao sam s produljenim odmorom, ali sam htio da igrači dođu na pripreme posve odmorni, čistih glava. To mi je važnije od nekoliko dana treninga. Jer, vjerujem da ćemo u razdoblju koje imamo nadoknaditi sve nogometne treninge koji su planirani. Pojačanja? Ha, to je svugdje isto, svima počinje sezona prije kraja prijelaznog roka, na te se stvari ne može utjecati, ali prilagođavat ćemo se po potrebi. Osobno, rekao sam, ne zamaram se time toliko, ako netko dođe, super, ako ne, imam pred sobom dovoljno potentnu i talentiranu momčad da možemo odgovoriti svim zahtjevima. (tn)

HAJDUK Joan Carrillo (trener): Nije dobro tako brzo krenuti u novo prvenstvo

Nije dobro tako brzo krenuti u novo prvenstvo, primjerice, moje kolege treneri u Španjolskoj s pripremama za novu sezonu kreću tek za desetak dana. Ali, to su situacije na koje se sasvim sigurno ne može utjecati. Kao što ne možemo promijeniti tijek zbivanja oko ljetnog prijelaznog roka. Imamo sredinom srpnja prvu europsku utakmicu, a prijelazni rok traje još mjesec i pol dana. Što da radimo kada preko zime imamo dva mjeseca stanke u prvenstvu... (jr)

OSIJEK Zoran Zekić: A što bismo mi htjeli? Uvijek nam nešto smeta...

Nemam primjedbi na rani početak domaćeg prvenstva. Što bismo mi htjeli? Uvijek nam nešto smeta! Uvjeti su kod nas u Hrvatskoj takvi da sredine nema. Ili je silno vruće ili pak kišovito, hladno, ono vrijeme koje donosi blato i probleme druge vrste za igrače. Ako moram birati između jednog i drugog, draža mi je vrućina jer imamo mogućnost kasnijih termina početaka utakmica. Ni činjenica da sezona počinje, a prijelazni rok traje ne smeta mi. Svi smo u istoj situaciji. Naš je klub već reagirao, doveli smo petoricu igrača, i još ćemo, sve ćemo u hodu prilagoditi i pripremiti. Ne vidim problem kada nitko nije iznimka. (dr)

LOKOMOTIVA Božidar Šikić (direktor kluba): Tako rani start lige je čista katastrofa

Tako rani početak HNL-a je čista katastrofa! Ne samo to, već i način na koji se sve odigrava. Naši klubovi imaju zimske i ljetne pripreme, igrači nemaju pravi odmor, traje im samo dva tjedna. Neprirodno već 10. lipnja kreću s pripremama, a, naravno, prijelazni rok traje do 31. kolovoza, pa klubovi ne mogu znati niti u kakvom rosteru će igrati, što naravno stvara probleme u slaganju momčadi. Što poduzeti? Jednostavno, trebamo napraviti prave, grijane terene, te urediti tiribine za gledatelje. Onda bi mogli igrati duže u prosincu, te krenuti u drugi dio čak u siječnju. Bilo bi mnogo ljepše da prvenstvo starta recimo 7. kolovoza, to bilo mnogo normalnije. (do)

SLAVEN BELUPO Željko Kopić (trener): Odmor između dva prvenstva nije dovoljan

Odmor između dvije sezone nije dovoljan za igrače, ni s tjelesnog, ni s mentalnog aspekta jer je potrošenost iznimno visoka. Definitivno bi bilo bolje da se početak prvenstva pomakne za koji tjedan, no za to treba uskladiti kalendar natjecanja. Prijelazni rok koji toliko traje ne uklapa se u priču klupske stabilnosti, definiranja igračkog kadra te stvaranja momčadi. U velikoj prednosti su klubovi koji nisu prisiljeni na velike promjene i prodaju, te oni koji su sposobni odmah na početku priprema dovesti igrače neophodne za željenu kvalitetu. (gčm)

ISTRA 1961 Darko Raić-Sudar (trener): Desetak dana predaha nije baš najnormalnije

Malo je dana bilo za odmor između dvije nogometne sezone, dečki su imali svega 10-ak dana slobodno nakon teške i duge sezone, a to sasvim sigurno nije baš najnormalnije. Smatram da bi bez ikakve dvojbe bilo bolje kad bi nogometno prvenstvo startalo barem dva tjedna kasnije od zamišljenoga. Tu je prisutan i problem prijelaznoga roka, klubovi znaju do kraja kolovoza promijeniti veći dio momčadi, a prvenstvo je već tada u punom jeku. (gs)

INTER Samir Toplak (trener): Totalna je glupost da HNL počinje tako rano

Najmanje se za takve odluke pita trenera i igrače, a nas se najviše tiče. Totalna je glupost da prvenstvo počinje tako rano, bave se kalendarom, a ne shvaćaju koliko se igrači troše, imaju teške pripreme u dva navrata, prvenstvo je dugo, zahtjevno, puno je utakmica, a odmora nema. Dečki su imali 10-ak dana pauze, uopće ne razumiju materiju i bitno im je zadovoljiti se nekim drugim stvarima, a trebalo bi biti obrnuto. Igrači bi im morali biti na prvom mjestu, a to u ovom trenutku nisu. Naravno i prijelazni rok je dug, bit će tu svega, a dobrog igrača teško je dovesti... (gs)

CIBALIA Mladen Bartolović (trener): Stanka između sezona definitivno prekratka

Jest, prerano počinjemo, stanka je definitivno prekratka, osobito nama jer smo nakon završetka osnovnog dijela prošle sezone zbog kvalifikacija protiv Gorice bili još desetak dana u pogonu. Još samo toliko imali smo za predah nakon stresnog natjecanja, ali što je, tu je...

Ne znam što je najbolje učiniti, možda je rješenje poneki utorak ili srijeda tijekom jesenskog dijela, a sasvim sigurno je rješenje poboljšanje infrastrukturnih uvjeta na igralištima pa da zimska stanka ne bude preduga, kao što jest. (dbe)

NK RUDEŠ Ivan Knežević (predsjednik kluba): Idemo s inicijativom da se promijeni kalendar

Mi smo za to da se kreće kasnije. Bit će inicijativa našega kluba da se promijeni kalendar prvenstva, da se ne ide na duple pripreme, da se ukinu zimske, kao što je u većini europskih zemalja. Koliko mi je poznato i HNS podržava tu ideju, dakako da se tereni trebaju prilagoditi, da budu grijani, pa da svi mogu igrati doma zimi. Jer problem je što nema ljetne stanke. Igrači nemaju odmor. Tijekom prvenstva radit ćemo na tome da se to promijeni bude li moguće. Stižu nam sada dva iz Španjolske, pa tek za petnaestak dana još dvojica, tako da ćemo kasnije doći u idealnu formu. (da)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 03:01