Marin Brbić i Lukša Jakobušić
 CROPIX
PODJELE U HNL-u

HNS SAZVAO SASTANAK U ZAGREBU No, jedan od glavnih zahtjeva Splićana da sudjeluje u organizaciji meča Vatrenih na Poljudu stavljen je na čekanje...

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. srpanj 2019. 18:52

Hajduk je prezentirao svoje argumente zašto bi trebalo ponovno osnovati Udrugu klubova Prve HNL, ostali prvoligaši saslušali su izlaganje dopredsjednik Bijelih Lukše Jakobušića koje se najviše baziralo na usporedbama s drugim državama i logičnoj konstataciji "Kod nas mora biti bolje“. Načelno su se složili da su promjene potrebne te dogovorili da se opet nađu za stolom sredinom rujna kad bi trebali odlučiti.

Jedan od glavnih uvjeta Hajduka da sudjeluje u organizaciji utakmice Vatrenih na Poljudu stavljen je na čekanje jer kritične mase raspoloženih za hitnu reinkarnaciju organizacije koju su njezin tadašnji predsjednik Damir Mišković i društvo ukinuli 2014. godine nije bilo. Klubovi su podijeljeni i imaju vremena da još jednom dobro promisle, formalno da se očituju Uprave…

Na kraju su svi raspleti mogući, da Udruge bude, ali i da je obrnuto. Više je aktera konstatiralo kako prije izjašnjavanja žele detaljan opis rada i ovlasti, čega ovog petka nije bilo na stolu, hoće li to izgledati kao od 2001. do 2014. ili drugačije. Je li plan Hajduka da Udruga uđe u statut HNS-a i tako dijelom radi u njegovom okrilju, ili da bude potpuno odvojena od Saveza…

Već postoji i kontraprijedlog klubova kojima Udruga "ne miriše“, njihov je prijedlog da se proširi Komisija za profesionalni nogomet sa pet članova na deset, da budu svi zastupljeni i da se u okviru nje rješavaju sva pitanja. To Hajduku nikako ne odgovara jer u toj komisiji uopće ne sudjeluju, pismeno su odbili kad je formirana da njihov čovjek bude uključen.

Marijan Kustić, izvršni direktor Saveza, svoj je dio uglavnom obavio okupljanjem prvoligaša. U nastavku bi ih jedino mogao iza kulisa pogurati da prihvate Hajdukov plan radi glavnog cilja - zatopljenja između Kuće nogometa i Splita. Iz Saveza je prvi izašao Krešimir Antolić, član Uprave Dinama, uskoro i ostali.

- Drago mi je što smo se našli na sastanku, zahvaljujem na prezentaciji ljudi koji su došli iz NK Hajduk. Bio je to konstruktivan i dobar skup, napravljen je veliki iskorak u pozitivnoj atmosferi. Zaključak je da sredinom rujna napravimo sljedeći sastanak na kojem će prvoligaši dati još neke svoje prijedloge za koje misle da bi bili dobri - kazao je Kustić. Sjednicu je vodio Robert Markulin, predsjednik Komisije za profesionalni nogomet, a Kustić je zaključio:

- Mislim da ćemo naći pravo rješenje u interesu prvoligaša. Ipak moraju predstavnici klubova u svojoj bazi još raspraviti o svemu tome. Na pitanje je li Udruga HNS-u poželjna, kazao je: - Znate stav, Udrugu Prve lige ugasili su prvoligaši i oni je mogu ponovno osnovati. Kao HNS inicirali smo sastanak, sretan sam i zadovoljan da je došlo do toga.

Marin Brbić, predsjednik Hajduka bio je kratak: - Iznijeli smo kako mi vidimo ustroj Udruge. Dobro je što smo se našli nakon pet godina svi zajedno za stolom. Lukša Jakobušić naglasio je činjenicu da Hrvatska jedina od 15 vodećih liga na ljestvici UEFA-e nema Udrugu prvoligaša.

- Udrugu treba profesionalizirati, možda bi bilo dobro da je ne vodi nitko iz nogometa jer mi smo opterećeni svim tim relacijama. Možda da na čelu bude netko iz marketinga tko je dokazani profesionalac u menadžmentu u sportu. Vjerujem da bi nam to donijelo veće prihode, samim time i veću konkurentnost klubova. Nemojte zaboraviti da su za 5-6 klubova TV prava i dvadesetak posto proračuna, a nekima je to na razini statističke pogreške. Dali smo jako dobru argumentaaciju, pokazali smo gdje smo sada, a gdje bismo trebali biti, čemu stremiti. Udruga prvoligaša je krovna organizacija koja će najbolje zastupati naše interese. Sama činjenica da mi nikad nismo ni vidjeli ugovor o TV pravima govori o nekom odnosu. Ne borimo se samo za Hajduk nego za sve klubove, Hajduk je samo jedan od prvoligaša.

Potom je konstatirao: - Svi smo se složili da ovakvo stanje nije dobro i da treba nešto promijeniti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 20:08