Ante Cizmic / CROPIX
SVAKI JE POVRATAK TEŽAK

HOĆE LI NA POLJUDU VEĆ OVE ZIME PRODATI JOŠ JEDNOG IGRAČA? Ugovor mu istječe idućeg ljeta, a o produljenju još uvijek nije bilo razgovora

Ugovor s Hajdukom istječe Tudoru sljedećeg ljeta. O produljenju za sada nije bilo razgovora, dakle moglo bi se ove zime ući u transfer. Zadnja je šansa, inače treba produžiti ugovor ako se želi zaradit
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 18. rujan 2018. 18:49

Suđen je Tudor Hajduku. Prije dva tjedna na vratima Poljuda bio je Igor, ali kada nema Igora, u momčad se vratio mlađi Tudor, Fran. Nakon 29. srpnja ponovno je zaigrao Zagrepčanin koji krajem ovog mjeseca puni 23 godine. Igrao je ove sezone samo dva susreta do Rudeša. Prvi sa Slavijom na Poljudu i potom se od travnjaka “oprostio” u dvoboju s Osijekom u Gradskom vrtu. Osam je utakmica odgledao, a prošle subote je ponovno dobio nešto više od pola sata. Gdje je nestao Tudor, što se događalo u dva zadnja mjeseca?

Kopić je nakon prvog dvoboja protiv Steaue izašao pred novinare u društvu predsjednika Huljaja i šefa struke Bjelanovića. O statusu Tudora tada je trener rekao:

- Imamo nekoliko igrača koji su u zadnjoj godini ugovora, a pojedinci su zatražili promjenu sredine. Jedan je od njih i Tudor kojemu istječe ugovor, kao i Futacsu, Memolli... Svi oni konkuriraju za sastav, ali kad imaš igrača kojemu istječe ugovor i ne čini neku veliku razliku, logično je okrenuti se igračima koji dugoročno mogu donijeti nešto više.

Split, 260718.
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 2. pretkola Europske lige, Hajduk - Slavia Sofia.
Na fotografiji: Fran Tudor
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Tom Dubravec/ CROPIX

Sve je Kopić objasnio u tri rečenice. Ruku na srce, nije Tudor ni bio u nekoj formi kojom bi stvarao razliku na terenu. Ali, isto tako, nisu ni ostali bili na željenoj razini. Kompletna je momčad bila “dvije oktave” ispod očekivanja, ali račun za slabe igre ne plate svi. Tudor je još nakon Osijeka preselio na klupu, a ponekad je dvoboje gledao s tribina. Premda je imao ono što je trebalo za Kopićev 4-3-3, premda je svojim nogometnim predispozicijama bio u konkurenciji za desno krilo, nije igrao. Za nogometaša na pragu 23. to je najlošija vijest. Stanka mu je ipak koristila, i promjena trenera također. Dobio je 39 minuta protiv Rudeša i Tudorova priča bit će jedna od zanimljivijih ove jeseni. Jasno je i zašto, već je to Kopić naznačio.

Istječe mu ugovor

Ugovor s Hajdukom istječe Tudoru sljedećeg ljeta. O produljenju za sada nije bilo razgovora, dakle moglo bi se ove zime ući u transfer. Zadnja je šansa, inače treba produžiti ugovor ako se želi zaraditi. Zanimljivo, cijena na Transfermarktu nije bitno pala i dalje se Tudor drži na “staroj slavi”, na cijeni od 2 milijuna eura. Jasno, nitko ne očekuje da se danas plati takva odšteta, ali ima Tudor svoju cijenu. Još može Hajduk na njemu zaraditi.... Ali da bi zaradio morat će Tudor igrati.

Zato će biti zanimljivo kako će se vratiti Tudor. Nekoć velika nada, igrač koji je u protekle tri i pol godine koliko igra za Hajduk, imao dovoljno doživljaja za zanimljiv video materijal. Strijelac i junak pobjede nad Dinamom (1:0) u poljudskom derbiju iz ožujka 2016., pa glavni igrač s pogotkom i asistencijom u pobjedi reprezentacije Hrvatske protiv Meksika (2:1) u Pasadeni u svibnju prošle godine. Nije to tako davno bilo, ima Tudor realnu podlogu za optimizam, ali trebat će i vremena da se vrati u formu. Da bude igrač bijega kao nekada, hitri krilni napadač koji brzinom i realizacijom stvara razliku kao što je radio u mandatu Burića. Nije to tako davno bilo, ali nije ni jednostavno za ponoviti. Svaki je povratak težak, ali zato ima iskusnog trenera koji može prepoznati kvalitetu. Tudor kvalitetu posjeduje, pitanje je samo ima li dovoljno upornosti i vremena za povratak nekadašnjim izdanjima u bijelom dresu. U svakom slučaju, Tudorov povratak bit će i za Vulića veliki izazov.

Zašto se uopće ‘ugasio’ Tudor?

U lipnju ove godine Tudor je u klubu zatražio razgovor, jer njegova plaća u rangu je najniže u svlačionici prve momčadi (2000 eura). Juranović, T. Bašić i Tudor bili su u istoj poziciji, s tim da se Toma u međuvremenu riješio “problema”. Tudor nije, i dalje je u najnižoj platežnoj kategoriji. Nezadovoljstvu s lošim statusom pridodala se slaba forma, problemi s leđima, a sve je pratila i činjenica da mu ugovor ističe sljedećeg ljeta. Kada se sve skupi na jednu hrpu, došlo se do statusa igrača u drugom planu. jer očito je da je takva ljetos bila klupska strategija. Kome ugovor izlazi sljedeće sezone, malo igra i čeka transfer. Ali, prošao je prijelazni rok, Vulić danas treba sve, tko god može pomoći. Zato se polako “pali” i ovog ljeta “ugasli” Tudor.

Said je Vulićev džoker iz pričuve

Said Ahmed Said ponovno je novog trenera dočekao pod suspenzijom. Prije nepunu godinu dana Carrillo je suspendirao Saida zbog serije incidenata na treninzima i utakmicama, a sportski direktor Branco poslao je talijanskog Ganca u drugu momčad. Dolaskom Kopića “pomilovan” je i vraćen u rad prve momčadi, jer svaki trener u krizna vremena želi iskoristiti kompletna potencijal. Odlaskom Kopića, a povratkom Vulića na klupu Hajduka, Said je opet u ulozi gledatelja. Ponovno zbog nediscipline, ali ovog puta zbog crvenog kartona dobivenog u dvoboju s Goricom. Istra je zadnja od četiri utakmice suspenzije koje ima odraditi Said, pa će za Dinamo biti u konkurenciji. Dapače, spreman će Said biti već za Vrapče u Kupu, a tri dana kasnije na red stiže i najveći derbi. Said je Vulićev džoker iz pričuve, jer s obzirom koliko je tanak napadački kadar Bijelih, dobro dođe i Said koji je na tako davno bio četvrta opcija u špici. Iza Ercega, Ohandze i Futacsa grijao je klupu i bilježio skromnu minutažu. Danas bi mogao postati važan adut za Vulića, jer “devetke” takvog profila nema u kadru. Međutim, morat će Said smiriti svoj temperament, ali o tome ćemo kada prođe Pula. U ovom trenutku možemo tek notirati da je Said Vulićev “prostor za napredak” u bliskoj budućnosti.

Linker
19. travanj 2024 15:02