CROPIX
ŠTO SLIJEDI?

HOĆEMO LI GLEDATI JEFTINIJI, ALI BOLJI HAJDUK? VRIJEME NIJE SAVEZNIK BIJELIMA Odlazak Stipice donio veliki upitnik u svlačionicu Splićana

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 01. lipanj 2018. 00:45

U vratarskom pitanju jedna je enigma manje, Dante Stipica jučer je sporazumno raskinuo ugovor s Bijelima i to samo mjesec dana prije završetka istog. Naime, Stipici je ugovor s Hajdukom isticao 30. lipnja ove godine, ali bivši vratar Bijelih točno na svoj 27. rođendan oprostio se od Poljuda i karijeru nastavlja kao slobodan igrač. U kojem klubu, tek će se saznati, ali ima tri opcije u kojima mu je zajamčeno mjesto prvog čuvara mreže.

Hajduk je Stipici ponudio nastavak suradnje, međutim nije Stipica pristao na ponuđene uvjete odlučivši se na odlazak s Poljuda. Stipica je u Hajduku proveo kompletnu karijeru uz kraće posudbe u GOŠK-u, Solinu, Zmaju iz Makarske i Primorcu iz Stobreča. Za Bijele je upisao ukupno 71 službeni nastup, a u sezoni koja je iza nas upisao je 25 nastupa i pri tom skupio 2250 minuta. Nakon Carbonierija, Stipica je drugi igrač koji je ovog ljeta otišao iz Hajduka. Odlaskom Stipice još se više aktualiziralo vratarsko pitanje u formiranju nove momčadi, jer Grbiću istječe ugovor za mjesec dana i ima sve dogovoreno za prelazak u Lokomotivu, a Letica je pod naletom bogatih ponuda iz inozemstva. Ali, Letica još ima godinu dan stipendijskog ugovora s Hajdukom i od Letice kreće izgradnja momčadi za sljedeću sezonu.

Football Soccer - Europa League - Playoffs - HNK Hajduk Split vs Everton - Split, Croatia - August 24, 2017   Hajduk Split's Dante Stipica makes a save as Everton's Wayne Rooney looks on    Action Images via Reuters/Andrew Boyers
Action Images via Reuters/Andrew Boyers / Action Images via Reuters

Silni upitnici

Može li Hajduk biti bolji sljedeće sezone, mogu li Bijeli posložiti jaču momčad za europski pohod i napad na titule u nacionalnom okviru? Zahtjevno pitanje na koje je odgovor sadržan u sintagmi “možda nije realno, ali je moguće”. Veliki upitnik stanuje u svlačionici Bijelih, svima je jasno da će se momčad pokušati promijeniti, ali nitko sa sigurnošću ne može kazati da će se to zaista i dogoditi. Tko će jamčiti da će Hajduk uspjeti u naumu rješavanja ugovora skupih igrača poput Saida i Filipa, tko će garantirati da će Bijeli realizirati transfer Letice i Nižića da bi zatvorili financijsku konstrukciju za sljedeću sezonu? Ali, u svakom slučaju, momčad koju će Bijeli kreirati za sljedeću sezonu primarno će ovisiti o rješavanju igrača iz aktualnog kadra. Već smo to nekoliko puta naglasili, može se svlačionica “čistiti” prodajom ili otpremninama, ali za takav rasplet potreban je dogovor na obje strane. Međutim, u cijeloj priči sa silnim upitnicima u kreiranju igračkog kadra postoji pozitivni detalj u samom temelju.

Pula, 090518.
Nogometna utakmica izmedju Istre 1961 i Hajduka na stadionu Aldo Drosina.
Na fotografiji:Ahmed Sais Said 0:3.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Foto: Goran Sebelic / CROPIX

Jake tenzije

U posljednjih šest godina Hajduk treći put u sezonu ulazi s tranzicijom upravljačke strukture. Ali, za razliku od, primjerice, situacije prije dvije godine, danas Bijeli imaju kontinuitet struke. Prije dva ljeta Hajduk je preuzeo predsjednik Kos i prvim potezom promijenio trenera, a potom doveo sportskog direktora. Dvije godine kasnije Hajduk novog predsjednika čeka s ljudima koji su prošle sezone radili u klubu. Kopić je momčad preuzeo u studenome prošle godine, a Bjelanović je u Hajduku od proljeća 2016. Dva ključna čovjeka za ljetni mercato u Hajduku ne traže vrijeme za upoznavanje sa kadrom. I to je veliki plus Hajduka, temelj optimizma u kreiranju momčadi. Kopić je u netom završenoj sezoni pokazao da se može nositi s velikim kadrovskim promjenama u svlačionici, jer iako je ostao bez dva najbolja igrača, Ercega i Ohandze, uspio do kraja sezone držati ozbiljnu natjecateljsku tenziju. Jasno je da Bjelanović u ulozi sportskog direktora, te Kopić u ulozi trenera, nisu isključivi gospodari svoje sudbine, pitat će se nešto i novog predsjednika, primarno u sferi financija kada se bude pregovaralo s igračima koji su klubu veliko financijsko opterećenje, a nisu prevaga na terenu. Ali, Kopić i Bjelanović imaju jasnu sliku na koga računaju, znaju i koga bi doveli, međutim trebat će pričekati da se izabere predsjednik.

Split, 100318
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 25. kola MAX TV Prve HNL, Hajduk - Istra 1961 .
Na fotografiji: trener Hajduka Zeljko Kopic.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Vrijeme nije saveznik Bijelih u stvaranju momčadi, ali postoji dovoljno velik broj igrača koje trenutno Kopić ima na dispoziciji. Međutim, puno je zanimljivije pitanje što bi predstavljalo pomak za Bijele?

Profesionalni ugovor za Leticu, dovođenje iskusnog stopera, rasnog playmakera i napadača golgetera. Kako to dobro zvuči, ali angažmani novih igrača uvjetovani su financijama i dakako, rješavanjem prekobrojnih i skupih akvizicija u aktualnoj momčadi. Hajduk može biti bolji ako uspije angažirati dva pojačanja, primarno stopera i napadača, a uz to mora smanjiti izdatke za prvu momčad. Jeftiniji, a bolji Hajduk želi se stvoriti za sljedeću sezonu, no opet se vraćamo na početak s pitanjem “je li to realni rasplet”. Ako se posjeduje ideja, ako Hajduk ima viziju što napraviti, posebno u stručnom segmentu, onda je sve moguće. U toj poziciji Bijeli nisu bili prije dvije sezone kada je Pušnik cijelo ljeto dobivao nove igrače i momčad posložio tek krajem kolovoza, odnosno početkom rujna.

Zahtjevi nisu lagani

Zato, da bi Hajduk bio bolji sljedeće sezone, traži se iskorak na više razina. Traži se formiranje momčadi već krajem lipnja, traži se da momčad bude natjecateljski kompletirana za početak prvenstva. Nisu ovo lagani zahtjevi ma koliko se čine na papiru. Hajduku godinama nije uspijevalo s istim trenerom krenuti u novu sezonu, a kamoli da bi momčad bila posložena nakon 40-ak dana priprema. Carrillo je prošlog ljeta imao kontinuitet sličan kao i danas Kopić. Zato je Hajduk manje kupovao, jer momčad je imala prepoznatljive obrise. Ovog ljeta bi bilo najlakše kazati da Hajduk mora ostaviti Leticu, Nižića i Caktaša kao glavne nositelje igre, ali najbolje se uvijek najviše i traži. Bilo bi sjajno da Hajduk zadrži “kičmu” momčadi, da se Futacs oporavi i zaigrao kao nekada pa se ne bi ni tražilo novog špica... Nada uvijek postoji, jer bez obzira na sve poteškoće, Hajduk nije u lošoj poziciji. Dapače, Bjelanović i Kopić imaju jasnu sliku, a kakvu će im podršku pružiti novi predsjednik, to je već tekst za blisku budućnost.

Linker
18. travanj 2024 07:22