HNL

Hrvatska gradi nacionalni stadion: Jovanović i Šuker potvrdili kandidaturu za Euro

AUTOR:
 • Slobodna Dalmacija

 • OBJAVLJENO:
 • 19.09.2013. u 11:38

 • Izgradnja hrvatskog nacionalnog stadiona spominjala se i prije, a kao lokacija je najčešće spominjana zagrebačka Kajzerica

  Hrvatska se kandidira za domaćinstvo jedne od skupina Eura 2020. godine, objavio je prvi čovjek hrvatskog nogometa Davor Šuker na večeri s predsjednikom UEFA-e Michelom Platinijem u Dubrovniku! I nije to sve, doznajemo i kako je Šuker Platiniju potvrdio da je Hrvatska za potrebe domaćinstva Europskog nogometnog prvenstva spremna graditi nacionalni stadion.

  Na večeri s Platinijem, koji ovoga tjedna u Dubrovniku boravi zbog kongresa UEFA-e, bio je, osim predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Šukera, i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, koji je također potvrdio hrvatsku kandidaturu za jednu od skupina Eura 2020. godine.

  Domaćin u restoranu “Klarisa”, u samom centru Dubrovnika, bio im je dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić. Ova Šukerova najava Platiniju zasigurno će iznenaditi hrvatsku javnost, jer su mediji proteklih dana špekulirali o hrvatskom odustajanju od kandidature., sumnjalo se da je HNS odustao. Međutim, Šuker je nekoliko dana šutio, ništa nije komentirao, a onda je pred predsjednikom UEFA-e otkrio planove i namjere.

  Izgradnja hrvatskog nacionalnog stadiona spominjala se i prije, a kao lokacija je najčešće spominjana zagrebačka Kajzerica. Prije tri godine u tu je svrhu čak izrađen projekt, po kojemu bi gradnja takvoga stadiona koštala 122 milijuna eura. No, uslijed krize više se nije puno govorilo o tome, međutim, nešto takvo sada se ponovno aktualizira u pogledu hrvatske kandidature za jednu od skupina Eura.

  Inače, mjere osiguranja koje prate Platinijev boravak u Dubrovniku samo su mrvicu blaže od onih za posjeta bivšeg američkog potpredsjednika Dicka Cheneya. U pomoć domaćim policijskim snagama i zaštitarima stiglo je i pojačanje zaštitarskih tvrtki iz Splita koje čelnika krovne europske nogometne organizacije čuva od znatiželjnika.

  Osiguranje hotela ‘Dubrovnik Palace’ novinare i fotoreportere koji su uspjeli fotografirati VIP gosta prijateljski uvjerava da snimke izbrišu. Domaćini sastanka Izvršnog odbora UEFA-e, Jadranski luksuzni hoteli, za informacije o Platinijevu itinereru upućuju na tajništvo HNS-a, od kojega nema velike koristi.

  Medijima je strogo zabranjen i pristup hotelskoj kongresnoj dvorani, gdje nogometna vrhuška na čelu s Platinijem i glavnim tajnikom UEFA-e Giannijem Infantinom, između ostalog, raspravlja baš o kandidaturama za domaćine Eura 2020. godine.

  Baldasara dobro nasmijala ideja

  Koji se hrvatski grad kandidira za dio domaćinstva Europskog prvenstva u nogometu 2020. godine. Split, ili Zagreb!? kakvih saznanja ima splitski gradonačelnik Ivo Baldasar?

  - Što, kakva kandidatura - pitao nas je?

  Za Europsko prvenstvo.

  - U kojem sportu?

  Nogometu, kažemo mu. A gradonačelnik je pukao od smijeha na jutrošnjem briefingu.

  - Da, da. To je rješenje. I gradit ćemo novi stadion - valjao se gradonačelnik.

  Dakle, Zagreb. Zar je itko i sumnjao.